Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ο λαός πληρώνει το μάρμαρο των ανταγωνισμών

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα της κόντρας ανάμεσα στο «Ερρίκος Ντυνάν» και τον όμιλο MIG

Τους οξύτατους ανταγωνισμούς που μαίνονται στον εμπορευματοποιημένο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών του λαού για καθολική πρόσβαση σε δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, φανερώνει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και, ταυτόχρονα, η κόντρα με την τράπεζα Marfin, μέλος ομίλου που επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας.

Το πρόβλημα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» αφορά την καταγγελία δανειακής σύμβασης ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία προχώρησε η τράπεζα Μarfin του Α. Βγενόπουλου. Ο επικεφαλής του «Ε. Ντυνάν» είχε πει ότι η καταγγελία του δανείου έγινε από την Marfin, επειδή το νοσοκομείο «Ε. Ντυνάν» συνεργάστηκε με ανταγωνιστικό, προς τα συμφέροντα του Ομίλου MIG, ιδιωτικό νοσοκομείο. Το θέμα επανήλθε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την ακρόαση του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου, ο οποίος είπε ότι η καταγγελία του δανείου έγινε απλώς γιατί δεν εξυπηρετούνταν οι όροι του.

Σε ρόλο επιδιαιτητή, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε στην Επιτροπή ότι το υπουργείο θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το «Ντυνάν», το οποίο, κατά τον υπουργό, «βρίσκεται στο όριο της διάλυσης». Αναφερόμενος, δε, στην κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στη διοίκηση του «Ε. Ντυνάν» και στον όμιλο ΜΙG του Α. Βγενόπουλου, είπε ότι «μπορεί να κάνουμε λάθη, αλλά δεν είμαστε αφελείς».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι και στη χώρα μας έχουμε μια ήδη διαμορφωμένη και συγκροτημένη καπιταλιστική αγορά, όπου έχουν διαμορφωθεί οι μεγάλοι επενδυτικοί παίκτες με τη συγκρότηση επιχειρηματικών ομίλων, σε μια αγορά που αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ το χρόνο ως κύκλο εργασιών. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι οι επτά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο της Υγείας δηλώνουν ότι το 55% των ετήσιων εισπράξεών τους είναι πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο αναπτύσσεται ένας οξύτατος ανταγωνισμός για τα μερίδια στην αγορά και πρόσθεσε ότι η καπιταλιστική αγορά υγείας δεν είναι ένας ηθικός, εξαίσιος και αγγελικός κόσμος.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», είπε ότι από τα όσα συμβαίνουν εκεί προκύπτει το συμπέρασμα - για όποιον βάζει τη σημαία των λαϊκών συμφερόντων και των υγειονομικών αναγκών του ελληνικού λαού σαν κυρίαρχο σημείο της παρέμβασής του - ότι πρέπει να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλον τον κλάδο Υγείας και να γίνει ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο και με πανελλαδική δικτύωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ