Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Για την Ιστορία και τη στρατηγική του ΚΚΕ

Για τα ντοκουμέντα της 3ης Συνδιάσκεψης, της 6ης και της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ, που εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή», μίλησε ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

«Μελετάμε την Ιστορία μας, βγάζουμε συμπεράσματα, γινόμαστε ικανότεροι στην οργάνωση της ταξικής πάλης για το σοσιαλισμό», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε, στο Χατζηγιάννειο, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, για την παρουσίαση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ 10 - 14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 11-12 Μάρτη 1956» και «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 5-15/2 1968».

Την παρουσίαση των δύο καινούριων εκδόσεων, καθώς και της 12ης Ολομέλειας, έκανε ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας του Κόμματος. Στην ομιλία του, στάθηκε σε βασικούς ιστορικούς σταθμούς της Ιστορίας του ΚΚΕ, από το τέλος του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μέχρι και το 1968, εξετάζοντας τη διαμόρφωση στρατηγικής από το Κόμμα μέσα από το Σώμα της 3ης Συνδιάσκεψης, την 6η Ολομέλεια και αργότερα τη 12η, του 1968.

Μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι ο επαναστατικός χαρακτήρας του Κόμματος επιβεβαιώνεται σε διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, στο βαθμό που κατορθώνει να αναπαράγει θεωρία και πολιτική, με θεμελιωμένες τις νομοτέλειες της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Εχει αποδειχτεί ιστορικά - σημείωσε - ότι η αντοχή, η συνέχεια του ΚΚΕ οφείλεται στους κορυφαίους ταξικούς αγώνες, στις βαθιές ιστορικές ρίζες, στους ακατάλυτους στεριωμένους με αίμα δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Υπογράμμισε ότι σήμερα το Κόμμα, στο σύνολό του, είναι πιο ώριμο να ανταποκριθεί στο σύνθετο, αλλά αναγκαίο, καθήκον της εξέτασης της Ιστορίας του και πως η δυνατότητα και η ικανότητα ενός Κομμουνιστικού Κόμματος να μελετήσει την Ιστορία του αποτελεί στοιχείο ανάπτυξής του. Αυτή η υποχρέωση - είπε ο ομιλητής - απορρέει για κάθε ΚΚ και το ΚΚΕ, ως κόμμα της εργατικής τάξης, ως πολιτικό υποκείμενο - καθοδηγητή της, για την κατανόηση του ηγετικού της ρόλου στο νομοτελειακό επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Αυτός ο ιστορικός ρόλος, αυτής της τάξης υφίσταται αντικειμενικά, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δυνάμεων στην ταξική πάλη, καθώς σήμερα ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ, κατέληξε μεταξύ άλλων ο ομιλητής. Την εκδήλωση άνοιξε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΝΕ Λάρισας, ενώ μετά την εισήγηση ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ