Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ «ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»
Προτείνουν κι άλλα χαράτσια για ασθενείς ασφαλισμένους

Τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν απ' την τσέπη τους οι Ελληνες για την υγεία τους, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και η δραματική μείωση της χρηματοδότησης της Υγείας από το κράτος, αποτυπώνονται στο Τριμηνιαίο Οικονομικό Δελτίο που εκδίδει η «Aλφα Μπανκ». Oι συντάκτες του Δελτίου προτείνουν πολιτικές για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης της Υγείας, την παραπέρα λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, τη δημιουργία όρων ανταγωνιστικότητας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την αύξηση των χαρατσιών που πληρώνουν οι ασθενείς για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Δελτίου, οι δαπάνες Υγείας το 2008 στην Ελλάδα, αποτελούσαν το 9,7% του ΑΕΠ, με την ιδιωτική δαπάνη που πληρώνουν απευθείας απ' την τσέπη τους τα νοικοκυριά να έχει εκτιναχθεί στο 3,8% του ΑΕΠ (ο μέσος όρος της ιδιωτικής δαπάνης στις 31 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 2,5% του ΑΕΠ). Η κρατική χρηματοδότηση στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε λιγότερο απ' το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών για την Υγεία (2,8% του ΑΕΠ ή ποσοστό 27,8% επί της συνολικής δαπάνης) και προβλέπεται στο Μνημόνιο να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΑΤ) καλύπτουν το 3% του ΑΕΠ.

Απ' το 3,8% του ΑΕΠ που πληρώνουν οι ασθενείς, το 3,5% αφορά απευθείας πληρωμές και το 0,3% το κόστος που πληρώνουν στην ιδιωτική ασφάλιση. Η χαμηλή δαπάνη για ιδιωτική ασφάλιση - και μάλιστα όταν η ιδιωτική δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι απ' τις μεγαλύτερες στον κόσμο - είναι άλλωστε ένα απ' τα σημεία που... στιγματίζονται στο Οικονομικό Δελτίο της «Αλφα Μπανκ». «...Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την αναγκαία αξιοπιστία και να προσελκύσουν εγκαίρως την αποταμίευση των εργαζομένων (από την νεαρή ηλικία τους) για πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη», αναφέρει το Δελτίο.

Από τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών το 66% αφορούν σε εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες (εκ των οποίων 31,1% σε οδοντιατρικές υπηρεσίες), το 15% νοσοκομειακές υπηρεσίες, ενώ το 20% των ιδιωτικών δαπανών σε νοσοκομειακές υπηρεσίες αφορούν άτυπες πληρωμές, που σύμφωνα με το Δελτίο «αποδυναμώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της ιδιωτικής αγοράς ασφαλίσεων».

Επίθεση στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν Υγεία

Οι συντάκτες του Δελτίου επιτίθενται ευθέως στο δικαίωμα του λαού σε αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας μιλώντας για «δόγμα της δωρεάν Υγείας» και γενικότερα των δωρεάν κοινωνικών αγαθών (δωρεάν παραλίες, φθηνές συγκοινωνίες κλπ.).

«Οι Ελληνες πολίτες (τόσο οι χαμηλόμισθοι όσο και οι υψηλόμισθοι) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τώρα ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι "δωρεάν", ιδιαιτέρως στην Ελλάδα και προπάντων στον κλάδο της Υγείας», αναφέρουν αποτυπώνοντας ακριβώς όσα προβλέπει ο νέος νόμος της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών στους ασθενείς ασφαλισμένους αλλά και την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Ισχυρίζονται ότι το κράτος στην Ελλάδα είχε αναλάβει εξαιρετικά υψηλές υποχρεώσεις για τις συντάξεις και τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη των πολιτών και ότι οι δαπάνες για τα «φερόμενα ως "κοινωνικά αγαθά" (τα "μη εμπορεύματα")» καλύπτονταν ως σήμερα με ανεξέλεγκτο δανεισμό με αποτέλεσμα «να περιέλθει η χώρα στη βαθιά κρίση δημοσίου χρέους που ήδη βιώνουμε»! Η λαθροχειρία τους σε όλο της το μεγαλείο. Δείχνουν ως αιτία για την οικονομική κρίση το χρέος, στη λογική της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όταν η κρίση είναι καπιταλιστική και συνδέεται άμεσα με το ότι οι καπιταλιστές έχουν κυριολεκτικά «μπουκώσει» από τα κέρδη.

Σ' αυτή λοιπόν τη λογική, προτείνουν την επιτάχυνση πολιτικών αποφάσεων που ούτως ή άλλως παίρνονται εδώ και χρόνια απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη λογική ότι η Υγεία για το λαό είναι κόστος και εμπόδιο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών της πλουτοκρατίας. Συγκεκριμένα, «ο ασθενής με την είσοδό του στο νοσοκομείο να γνωρίζει το κόστος της περίθαλψης και να καταβάλλει αυτό το κόστος»... για να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης της Υγείας. Ακόμα: «σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος νοσηλείας τους και στο κόστος των φαρμάκων που καταναλώνουν, με σκοπό να μειωθεί κατά το δυνατό η σημερινή μάστιγα της υπερσυνταγογραφήσεως φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων».

Ζητούν μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατικών νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων και του ανταγωνισμού των κρατικών δομών με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. «Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στο δημόσιο τομέα Υγείας να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα με ισοδύναμα μέσα και πολιτικές», αναφέρεται επί λέξει στο Δελτίο. Επίσης, τα «ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να συμβάλλονται και να συνεργάζονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ