Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Κυνηγός κεφαλών» το δικαστήριο της Χάγης

Αρχισε την περασμένη Δευτέρα η «δίκη» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Κατά την τυπική διαδικασία ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας χαρακτήρισε το δικαστήριο παράνομο, αφού δε στηρίζεται σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν αναγνώρισε καμιά δικαιοδοσία στους δικαστές, ανέφερε ότι δε θα εκπροσωπηθεί από συνηγόρους και τόνισε ότι το δικαστήριο αυτό δημιουργήθηκε για να δικαιολογηθούν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Την αμέσως επόμενη μέρα, η εισαγγελέας του «δικαστηρίου», Κάρλα Ντελ Πόντε, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ» ομολόγησε ότι δε διαθέτει επαρκή στοιχεία για να στηρίξει την κατηγορία κατά του Μιλόσεβιτς για γενοκτονία στο Κοσσυφοπέδιο...

Ομως, ο τρόπος με τον οποίο ο Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στο δικαστήριο, με την άθλια συναλλαγή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, όπως και η εμφανής προσπάθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ποινικοποίηση της διεθνούς πολιτικής ζωής, προκαλούν αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Γιουγκοσλαβία.

Παρ' όλα αυτά, το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνεχίζει το κυνήγι «κεφαλών» για λογαριασμό των εργοδοτών του. Ζητάει τώρα τη συνεργασία της σερβοβοσνιακής ηγεσίας για τη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς και διευρύνει το πεδίο των ερευνών του στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία για να βρεθούν στοιχεία κατά του Μιλόσεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ