Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ερευνα και τεχνολογία προς όφελος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Ζιώγα, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και στο Τεχνολογικό Μουσείο «NOESIS»

Την ανάγκη η έρευνα και η τεχνολογία να αποτελέσουν κοινωνικό αγαθό προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, υπογράμμισε ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του, ως επικεφαλής κλιμακίου της παράταξης, στο Τεχνολογικό Μουσείο «NOESIS» και στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι καλούνται, λοιπόν, να διαμορφώσουν την ψήφο τους και με βάση τις εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας, πόσο μάλλον που με τον «Καλλικράτη» η τοπική διοίκηση, θα μετατραπεί στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης για την παραπέρα και ολοκληρωτική παράδοση της εκπαίδευσης στους μηχανισμούς της αγοράς.

Η περιοδεία ήρθε μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση, διά στόματος πρωθυπουργού από τους Δελφούς, της νέας κυβερνητικής επίθεσης, απέναντι σε ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την πλήρη παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο, με άμεσες επιπτώσεις και στην ίδια την έρευνα. Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι το υπουργείο Παιδείας είχε καταθέσει «σχέδιο δράσης» για την παράδοση της επιστημονικής έρευνας στις επιχειρήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στα δύο ιδρύματα, είναι ότι στο μεν «NOESIS» η κρατική χρηματοδότηση περιορίστηκε περίπου κατά ...58% (από 700.000 ευρώ σε 300.000), και το 60%, των απαιτούμενων χρημάτων για τη λειτουργία του, εισπράττεται από εισιτήρια και χορηγίες! Αντίστοιχα, στο ΕΚΕΤΑ, μόλις το 12% των πόρων προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τα διάφορα ερευνητικά προγράμματα.

Ο Γ. Ζιώγας, μιλώντας στους εργαζόμενους, τόνισε: «Εμείς λέμε, ότι η έρευνα και η τεχνολογία, ήταν και πρέπει να παραμείνουν κοινωνικό αγαθό, να μη γίνονται υπέρ των επιχειρηματιών. Με κανέναν τρόπο να μην υπάρχει επιχειρηματική δράση σε καμιά βαθμίδα της εκπαίδευσης και φυσικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Αναφερόμενος στο ζήτημα των περικοπών τόνισε πως στο ΑΠΘ, περικόπηκε το 30% της κρατικής χρηματοδότησης για το 2010 και για τα ΤΕΙ του νομού περίπου το 40%. «Καταλαβαίνετε λοιπόν», υπογράμμισε, «ότι υπάρχει μια ολόκληρη πολιτική που σπρώχνει το πανεπιστημιακό δυναμικό στην ελεύθερη αγορά. Εμείς διαφωνούμε και θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι υποχρέωση του κράτους. Αρα, λοιπόν, πρέπει να υπάρχουν οι δομές αυτές ενταγμένες και σε έλεγχο και υποχρεωτική χρηματοδότηση - και όχι υποχρηματοδότηση - από το κράτος, το υπουργείο Παιδείας». Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη» και τις επιπτώσεις που αυτός θα έχει στα ζητήματα της Παιδείας, έφερε το παράδειγμα της Φινανδίας, όπου το σύνολο της εκπαιδευτικής λειτουργίας (ακόμη και η τριτοβάθμια εκπαίδευση) πέρασε στην Τοπική Διοίκηση, με τις άμεσες περικοπές στα πανεπιστήμια να φτάνουν το 10%.

Περιοδεία στον ΟΤΕ

Νωρίτερα, το πρωί, ο Γ. Ζιώγας πραγματοποίησε περιοδεία στον ΟΤΕ, όπου και συζήτησε με τους εργαζόμενους μπροστά στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές. Τους κάλεσε να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια και να ακυρώσουν την ψήφο που έδωσαν στις περασμένες βουλευτικές. Να μη ρίξουν νερό στο μύλο που συνθλίβει τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Και τόνισε: «Αυτό που φοβούνται είναι μήπως ο κόσμος σηκώσει ανάστημα. Ας αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Ο,τι είχε το σύστημα αυτό, να δώσει, το έδωσε και τώρα το παίρνει πίσω. Από μας εξαρτάται ποιους θα ενισχύσουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ