Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Φιέστα για το Αγροτικό

Βαγγέλης Μπούτας: Οσοι έγιναν ντεκόρ στην κυβερνητική φιέστα να απολογηθούν στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας

Στην κοροϊδία των μικρομεσαίων αγροτών και στην υφαρπαγή της ψήφου τους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη, αποσκοπούσε η κυβερνητική φιέστα που οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα.

«Υψηλός προσκαλεσμένος» στη φιέστα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος επιδόθηκε σε «ρεσιτάλ» προεκλογικής κοροϊδίας και εξαπάτησης σε βάρος των αγροτών.

Ακροατές του υπουργού, υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και στο ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων που κινούνται στον «ντορό» του «διαλόγου» και της «συναίνεσης» και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ελειπαν, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, από αυτή τη «σύναξη» οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και οι εκπρόσωποι του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ.

Στην ομιλία του ο Κ. Σκανδαλίδης, προσπαθώντας να κάνει «το μαύρο - άσπρο», ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί φιλοαγροτική πολιτική! Και, βεβαίως, δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει γενικές και θολές υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα.

Καμιά ουσιαστική δέσμευση δεν ανέλαβε σε ό,τι αφορά στα επίκαιρα και φλέγοντα προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας.

Ετσι:

  • Οσον αφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θ' ακολουθήσει τη διαδικασία μέσω των ΠΣΕΑ, που σημαίνει ότι οι πληγέντες παραγωγοί το πολύ - πολύ να πάρουν μερικά ψίχουλα και μετά από χρόνια! Οπως έγινε με τους σιτοπαραγωγούς για τις ζημιές του 2008, που πήραν «αποζημίωση» 0,75 ευρώ το στρέμμα.
  • Για τον Αχελώο ήταν, επίτηδες, «θολός», καθώς δεν ήθελε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να οργίσει περισσότερο τους Θεσσαλούς αγρότες.
  • Για τις περικοπές των αγροτικών ενισχύσεων στις χώρες με μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, που προβλέπεται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, είπε ότι η κυβέρνηση ...θα προβάλει αντίσταση.

Κατά τα άλλα έδωσε υποσχέσεις - ως γνωστόν αυτές «δε χαλάνε σπίτια» κι ιδιαίτερα όταν είναι προεκλογικές - για συνέχιση του προγράμματος νιτρορύπανσης, για καταβολή της συνδεδεμένης επιδότησης σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς, για προκήρυξη νέων σχεδίων βελτίωσης των καλλιεργειών, ενώ έκανε λόγο για αποκέντρωση των αγροτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», για στροφή στο «αγροτοδιατροφικό μοντέλο», για αειφόρο ανάπτυξη κι άλλα τέτοια γνωστά και χιλιοειπωμένα.

«Πάσες» στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έδιναν με τις τοποθετήσεις τους οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και οι εκπρόσωποι της Διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας (ανήκει στη ΝΔ) και της λεγόμενης «Ενωσης Νέων Αγροτών», συμβάλλοντας, από κοινού, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου.

Ο Β. Μπούτας

Σε δήλωσή του ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει:

«Οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει, ξεδιάντροπα, τον αγροτικό κόσμο, δε χρειαζόταν να 'ρθει, προεκλογικά, στη Λάρισα ο Κ. Σκανδαλίδης για να το διαπιστώσουμε. Αυτό το "έργο" οι αγρότες το έχουμε δει πάμπολλες φορές και το έχουμε εμπεδώσει.

Εμείς δεν είχαμε καμιά αυταπάτη ότι θα μπορούσε να βγει κάτι θετικό για τον αγροτικό κόσμο από μια τέτοια προεκλογική υπουργική επίσκεψη και δεν πήραμε μέρος στη "σύναξη" γιατί θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι "στημένοι διάλογοι" βλάπτουν αντί να ωφελούν τους αγρότες.

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. συμμετείχαν, αποδεχόμενοι να γίνουν το "ντεκόρ" της προεκλογικής φιέστας που στήθηκε από την κυβέρνηση. Ας απολογηθούν γι' αυτό στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας.

Ο Κ. Σκανδαλίδης μάς φλόμωσε στα "ΘΑ" - σ' αυτό διακρίνονται, ιδιαίτερα, οι του "παλιού ΠΑΣΟΚ" - αλλά καθαρή δέσμευση για τα φλέγοντα προβλήματα καμιά.

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. δεν έχουν τίποτα να πουν το διαφορετικό, αφού την ίδια αντιαγροτική πολιτική στηρίζουν κι αυτή θα υπηρετούν.

Εμείς στεκόμαστε στην απέναντι μεριά, μαζί με τους εργάτες, τους αυτοπασχολούμενους, τη νεολαία. Και ζητάμε την ψήφο των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας, για να δυναμώσει το "λαϊκό μέτωπο" που χτίζουμε και να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση».

Η ΠΑΣΥ

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο ζήτημα, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Στην προεκλογική φιέστα που στήθηκε στο "Ιμπέριαλ" περίσσεψαν οι ψεύτικες υποσχέσεις κι έλειψαν οι καθαρές δεσμεύσεις. Αποδεικνύεται έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι ο "διάλογος", στον οποίο καλεί η κυβέρνηση και ο Κ. Σκανδαλίδης τους αγρότες, δεν είναι παρά μια επιχείρηση να τους σύρει στο άρμα της συναίνεσης και της υποταγής.

Ως συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα δε θα γίνουμε ποτέ συνομιλητής των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και από τη στάση που τηρεί καθένας από τους υποψήφιους στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, αλλά και από τη στάση των εκπροσώπων της Ενωσης Συνεταιρισμών και των άλλων "παρατρεχάμενων" που πήραν μέρος στην προεκλογική φιέστα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ