Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Καθήκον η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας

Ανακοίνωση με αφορμή τη χτεσινή μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος που οδήγησε στην τούρκικη εισβολή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ημέρα μνήμης η χτεσινή για την Κύπρο, καθώς συμπληρώθηκαν 36 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας στην Ελλάδα και της ΕΟΚΑ Β', που αποτέλεσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση του νησιού από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Στην ελεύθερη Κύπρο χτες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τιμής για τους πεσόντες της μαύρης επετείου και η καθιερωμένη ειδική συνεδρίαση στη Βουλή. Στα κατεχόμενα αντίθετα προετοιμάζονται οι φιέστες και τα πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιούλη, με επίσημους καλεσμένους από την Τουρκία.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι το πραξικόπημα «ήταν το αποκορύφωμα ενός προμελετημένου εγκλήματος που είχε σχεδιαστεί από χρόνια. Ενός εγκλήματος στη σύλληψη, την οργάνωση και τη διάπραξη του οποίου πήραν μέρος NATOικά κέντρα αποφάσεων, η ελλαδική χούντα και η ΕΟΚΑ Β'. Η χούντα και η ντόπια γριβική ακροδεξιά προετοίμασαν το πραξικόπημα με τη δημιουργία ανωμαλίας, με τη βία, την τρομοκρατία, τις απόπειρες δολοφονίας του Μακαρίου, τα απανωτά σχέδια πραξικοπήματος, την έξαλλη αντιμακαριακή και αντικομμουνιστική προπαγάνδα, το εκκλησιαστικό πραξικόπημα και άλλες εκθεμελιωτικές ενέργειες».

Το ΑΚΕΛ «καταδικάζει την όποια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και αποενοχοποίησης του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β'. Η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και η μεταλαμπάδευσή της στη νέα γενιά είναι αναγκαία προκειμένου να μη βρίσκουν εύφορο έδαφος τα ιδεολογήματα του γριβισμού και της ακροδεξιάς, που και σήμερα πλασάρονται από ορισμένους αυτόκλητους τάχα σωτήρες του έθνους και της Κύπρου. 36 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού μας συνεχίζουμε τον αγώνα για απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή και για επανένωση της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ