Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντονισμένη στήριξη στο αντιλαϊκό κρεσέντο

Θετική υποδοχή των μέτρων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και άλλοθι για τη λήψη νέων

Το βασικό για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας είναι η εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός το Φλεβάρη και εφόσον κριθεί αναγκαίο και νέων πρόσθετων μέτρων, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για οικονομικές υποθέσεις, Αμαντέο Αλταφάζ, τονίζοντας με νόημα ότι «αν υπάρξει ανάγκη και σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, θα υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και ειδικότερα από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα».

Η παραπάνω δήλωση, όπως και άλλες, δείχνουν πως η επίθεση που έχει εξαπολύσει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στις ευρωενωσιακές συναποφάσεις και θα είναι διαρκής, μόνιμη και κλιμακούμενη.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φριντέν, σε χτεσινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», επισημαίνοντας πως οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί. Υποστήριξε ακόμα ότι «καμία χώρα της ευρωζώνης δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση» και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την ευρωζώνη».

Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χτες στο αυστραλιανό δίκτυο «SBS TV», σημείωσε ότι «στο παρελθόν η Ελλάδα βεβαίωνε ότι μπορεί να δαπανά λιγότερα και να κερδίζει περισσότερα (...) πρέπει τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει. Και τότε τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα είναι έτοιμα να τη βοηθήσουν, αν αυτό είναι απαραίτητο».

Ακόμα, είπε ότι στην Ελλάδα υπήρξε «έλλειψη πειθαρχίας» και υπεραμύνθηκε της ευρωζώνης, τονίζοντας: «Η ευρωζώνη ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στη βάση της πεποίθησης ότι δε θα υπήρχε ανάγκη να προστρέξουμε στη βοήθεια της μιας ή της άλλης χώρας, επειδή όλοι έπρεπε να παίζουν σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και να τηρούν την ίδια πειθαρχία».

Τα προβλήματα ρευστότητας ξεχωρίζει ως βασικό πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης η αμερικανική επενδυτική τράπεζα «Goldman Sachs», σημειώνοντας σε χτεσινή της έκθεση ότι η Ελλάδα «μπορεί τελικά να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια, με τη μορφή διμερών δανείων ή εγγυήσεων δανείων από μεμονωμένα κράτη - μέλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ