Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Μετά τον Ομπάμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να επισκεφτεί το Βερολίνο τρεις μέρες πριν πάει στην Ουάσιγκτον

Την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τους επικίνδυνους τακτικισμούς της κυβέρνησης που αναζητά ισχυρό στήριγμα στα αντιλαϊκά της σχέδια επιβεβαιώνουν οι ταυτόχρονες σχεδόν προσκλήσεις Ομπάμα και Μέρκελ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο στις 9 και στις 5 Μάρτη αντίστοιχα.

Το γεγονός εξάλλου ότι η πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελάριου στάλθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης Ομπάμα (η κυβέρνηση ισχυρίστηκε αργά χτες βράδυ ότι προϋπήρχε εδώ και μια εβδομάδα), δείχνει και τον οξυμένο μεταξύ τους ανταγωνισμό, ο οποίος, με ευθύνη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ξεσπάει στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Πριν από την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, στη Γερμανία μεταβαίνει το Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου φρόντισε από την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει την ατζέντα της συνάντησης, συμπεριλαμβάνοντας στα προς συζήτηση θέματα την ονομασία της ΠΓΔΜ, ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού, στην κατεύθυνση ενός διχοτομικού σχεδίου και την άμεση έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία για το Αιγαίο.

Με δεδομένη την κινητικότητα που παρουσιάζεται σε όλα τα εθνικά θέματα το τελευταίο διάστημα, με την «ενθάρρυνση» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ζητήσουν απτά αποτελέσματα και οριστικές διευθετήσεις, προκειμένου να προσφέρουν σαν αντάλλαγμα ισχυρή πολιτική στήριξη στις αντιλαϊκές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση. Από το κάδρο των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να λείψει βέβαια και το ζήτημα των εξοπλισμών, με δεδομένους τους ανταγωνισμούς που εκφράζονται μεταξύ των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων με αιχμή και τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Με την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα να έχει καλλιεργήσει ψευτοδιλήμματα για να εκφοβίσει τον ελληνικό λαό, καλώντας τον να διαλέξει ανάμεσα στην «επιτήρηση της ευρωζώνης και της ΕΕ ή των ΗΠΑ και του ΔΝΤ», η πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται να στηρίξει τη σαθρή προπαγάνδα της και να προωθήσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας στην περιοχή.

Λέγοντας φωναχτά αυτά που η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της, ο Γ. Καρατζαφέρης θριαμβολόγησε χτες στη Βουλή για την «κινητικότητα» μεταξύ των αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ισχυριζόμενος ότι η πρόσκληση Μέρκελ ήταν αποτέλεσμα της «φοβέρας» που προκάλεσε η προηγούμενη πρόσκληση Ομπάμα και εκφράζοντας την ελπίδα ότι «κάτι θα βγει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ