Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προετοιμασίες για εφ' όλης της ύλης διάλογο

Ετοιμο το πακέτο των διευθετήσεων για το Αιγαίο. Αναζητείται η φόρμουλα για τη διοχέτευσή του

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας για τη συνολική διευθέτηση των ζητημάτων που θέτει η Αγκυρα σε βάρος της Ελλάδας μεθοδεύει η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία που ανέλαβε το «Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής» του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, το οποίο οργάνωσε συνέδριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Ελλάδα - Τουρκία στον 21ο αιώνα».

Μιλώντας στο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας επιχείρησε να στηρίξει τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Οπως υποστήριξε, «η Τουρκία που θα ενταχθεί στην ΕΕ, δεν είναι η σημερινή, ούτε εκείνη του παρελθόντος. Θα είναι μία Τουρκία που θα έχει αλλάξει (...) Στηρίζουμε και προσβλέπουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και στην ένταξή της ως πλήρες μέλος στην ΕΕ, εφόσον εκπληρώσει τις προϋποθέσεις».

Παράλληλα με την επικοινωνιακού τύπου προετοιμασία της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει και σε ουσιαστικές κινήσεις και συνεννοήσεις με την Αγκυρα. Οπως βεβαιώνουν πολιτικοί παράγοντες του ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός, με την επιστολή του προς τον Ερντογάν, έχει παρουσιάσει ένα «πλαίσιο» σαφές και χρονικά προσδιορισμένο για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρώτο βήμα θα είναι η αναζωογόνηση των εργασιών των ελληνοτουρκικών επιτροπών διαλόγου, οι οποίες άλλωστε έχουν σχεδόν ολοκληρώσει από το 2004 μια συμφωνία - συνυποσχετικό παραπομπής των εκκρεμοτήτων στο Δικαστήριο της Χάγης. Η αναζωπύρωση των συζητήσεων των επιτροπών θα «ενισχυθεί» με έναν καθορισμένο χρονικό ορίζοντα, μέσα στον οποίο θα εξελιχθεί η διαδικασία. Αυτός ο χρόνος θεωρείται απαραίτητος για την ανίχνευση των διαθέσεων, αλλά και του επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, για χάρη της ομαλής λειτουργίας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αποτελεί πάγια αξίωση της Ουάσιγκτον. Τη διάθεσή του να εργαστεί για να υπηρετήσει αυτήν την προοπτική είναι έτοιμος να επιδείξει εμπράκτως ο Γ. Παπανδρέου στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η ελληνική επιμονή για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ προκαλεί ανησυχία στους ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους (Γερμανία - Γαλλία) και ικανοποίηση στις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πορεία για εφ' όλης της ύλης «διάλογο»(2005-04-30 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για το «επόμενο βήμα»(2000-04-26 00:00:00.0)
Ψευδής εικόνα(2000-02-06 00:00:00.0)
Ο διάλογος οδηγεί στα "σοβαρά"(1999-09-10 00:00:00.0)
Οι εκσυγχρονιστές πάνε ...Αμερική(1996-08-04 00:00:00.0)
Τυφλή πτήση στην Ουάσιγκτον(1996-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ