Κυριακή 3 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολλαπλό το όφελος για τους επιχειρηματίες

Οι καπιταλιστές στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους έχουν πολλούς λόγους να αναθέτουν σε ΕΞΥΠΠ τις υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας, οι εργαζόμενοι άλλους τόσους για να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν την πολιτική που θυσιάζει την Υγεία και την Ασφάλειά τους στο βωμό του κέρδους. Με τη λειτουργία των ΕΞΥΠΠ:

  • Μετακυλίεται και τυπικά - γιατί ουσιαστικά ποτέ οι εργοδότες δεν κάθονται στο «σκαμνί» - από την ίδια την επιχείρηση η ευθύνη τήρησης ακόμα και της υπάρχουσας νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια. Ουσιαστικά λοιπόν, η εργοδοσία απαλλάσσεται από την ευθύνη της για μέτρα πρόληψης κι ασφάλειας που κοστίζουν.
  • Μειώνεται το «κόστος» για τον εργοδότη. Είναι πιο φτηνή η ανάθεση σε ΕΞΥΠΠ από την απασχόληση Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας με σχέση σταθερής και μόνιμης εργασίας. Οι προσφορές που κάνει μια ΕΞΥΠΠ είναι πιο συμφέρουσες ακριβώς επειδή συμπιέζει περισσότερο το κόστος εργασίας απασχολώντας εκατοντάδες ΤΑ και ΓΕ με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ευέλικτη εργασία, χωρίς να καλύπτει την ασφάλισή τους, παραβιάζοντας το μέγιστο όριο απασχόλησης μισθωτού κλπ. Οι ΤΑ και ΓΕ πλήρους απασχόλησης πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να δουλεύουν 1.800 ώρες το χρόνο αλλά αυτό δεν τηρείται πάντα, αντίθετα υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ώρες εργασίας ξεπερνούν τις 2.000 το χρόνο. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο τυπική την άσκηση των καθηκόντων τους αφού τρέχουν σε πολλές επιχειρήσεις για να καλύψουν το πελατολόγιο της ΕΞΥΠΠ, απλά και μόνο δηλαδή να δηλώνουν την παρουσία τους. Για παράδειγμα, μέσα στα καθήκοντα του ΤΑ είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας της εργασίας, αλλά αυτό πρακτικά δεν μπορεί να γίνει όταν καμία εταιρεία δεν σταματάει την παραγωγική διαδικασία για τέτοιους λόγους και όταν ένας ΤΑ πρέπει να προλάβει να καλύψει το πελατολόγιο.
  • Την ίδια στιγμή ούτε η ΕΞΥΠΠ έχει την ποινική ευθύνη. Η μόνη της «υποχρέωση» είναι να παρέχει νομική κάλυψη στον ΤΑ και στον ΓΕ σε περίπτωση που αυτός κατηγορηθεί ως υπαίτιος για ατύχημα, ασθένεια κλπ. Ωστόσο και η ίδια η ΕΞΥΠΠ αν χρειαστεί αφήνει έκθετο τον ΤΑ ή τον ΓΕ για να μη φορτωθεί ο πελάτης το οικονομικό και ηθικό κόστος για το ατύχημα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ