Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Γενάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10566

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο μεγαλύτερος
τα
παίρνει όλα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε άγριο «κονταροχτύπημα» μεταξύ των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν εξελίσσεται η υπόθεση της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρασέρνοντας, ταυτόχρονα, όλες τις προπαγανδιστικές αιτιάσεις, κυρίως από την πλευρά της ΕΕ, περί «προστασίας» του πολιτισμού ...μέσω «συμπράξεων» δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αυτήν τη στιγμή, το «τοπίο» στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό για το κερδοσκοπικό «κελεπούρι» της ψηφιοποίησης έχει διαμορφωθεί ως ...«όλοι εναντίον όλων». Με τη Γαλλία, ως κυβέρνηση, να ...«κατακεραυνώνει» την «Google», αλλά ως Εθνική Βιβλιοθήκη να συζητά με το αμερικανικό μονοπώλιο για την ψηφιοποίηση των συλλογών της! Και όλα αυτά στο «φόντο» του κονσόρτσιουμ που έχουν συστήσει τα τελευταία χρόνια γερμανικά και γαλλικά μονοπώλια για νέα διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης με σκοπό να «χτυπήσουν» τους Αμερικανούς. Αυτή είναι η «ευαισθησία» του καπιταλισμού για την αρχειακή μνήμη της ανθρωπότητας...


ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η καλλιέργεια της υποταγής μέσα από την εκπαίδευση

ΣΕΛ.  11  -  13
ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Μας «ταξίδεψε» στις «πιο όμορφες θάλασσες»

Ενας χρόνος από το θάνατο της σπουδαίας τραγουδίστριας.


ΣΕΛ.  5
ΔΗΠΕΘΕ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ
Μαγεία θεάτρου και θεάτρου σκιών

Το ελληνικό θέατρο σκιών, με τους μύθους, τους συμβολισμούς, την αλήθεια, τη θυμοσοφία και την πηγαία κωμικότητα και αμεσότητα της γλώσσας των λαϊκών μαστόρων, σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη παράσταση για μικρούς και μεγάλους σε κείμενο - σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, όπου ηθοποιοί ενσαρκώσουν τις «φιγούρες».


ΣΕΛ.  4
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δεν καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες για Φυσική Αγωγή

Η σύνδεση από την κυβέρνηση Αθλητισμού - Τουρισμού, ανέδειξε τη σχέση αυτή ως σχέση στρατηγικού χαρακτήρα, ώστε και με τον αθλητικό τουρισμό να επιτευχθεί τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο. Μόνο που αυτό δεν έχει σχέση με την άσκηση των πολλών, αλλά με την εμπορευματοποίηση για την κερδοφορία των λίγων.


ΣΕΛ.  15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κάνοντας το αόρατο ορατό

ΣΕΛ.  7
Καθ' οδόν: Στην Αθήνα...

Με χαρακτικά και κείμενα του Γιώργου Φαρσακίδη.


ΣΕΛ.  16   -   17

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ