Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Αύριο η κινητοποίηση των ΕΒΕ

Αγωνιστική απάντηση στη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Αύριο Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο ΑΛΦΑ, η παναττική συγκέντρωση

«Καμιά αναμονή» δηλώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, προχωρώντας άμεσα σε μια αγωνιστική κινητοποίηση-απάντηση στην πρόθεση και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει την εφαρμογή μιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και ταυτόχρονα θέτει ακόμη περισσότερο στο περιθώριο της δουλειάς και της ζωής τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους. Η Συντονιστική καλεί σε μια μαζική και δυναμική παναττική συγκέντρωση αύριο, Δευτέρα 9 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο ΑΛΦΑ (Πατησίων 37), όχι μόνο επειδή κρίνει ότι δεν έχει νόημα οποιαδήποτε «περίοδος χάριτος» απέναντι στη νέα κυβέρνηση, που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των ΕΒΕ, αλλά επειδή αυτά ακριβώς τα προβλήματα έχουν τόσο πολύ ενταθεί που στερούν από εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ οποιοδήποτε περιθώριο αναμονής.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων παντός είδους βλέπει τα κέρδη ακόμη και να αυξάνονται ή να μειώνονται ελαφρά. Μια δεύτερη κατηγορία μεγάλων ή μεσαίων επιχειρήσεων καταγράφει μια περιστασιακή υποχώρηση που καλύπτεται άνετα από τα υπερκέρδη προηγούμενων ετών και την προσδοκία σύντομης ανάκαμψης. Αυτοί που βιώνουν τη διαχρονική κρίση είναι οι μικροί ΕΒΕ, οι οποίοι βρίσκονται έξω από τις προτεραιότητες της ΕΕ και των κυβερνήσεων, δε «χωράνε» στα κριτήρια «βιωσιμότητας», «εξωστρέφειας», «καινοτομίας», «γνώσης». Το επακόλουθο είναι η καταδίκη τους σε αφανισμό, η οποία αναβάλλεται κυρίως λόγω της επιμονής των μικρών ΕΒΕ στη διατήρηση της δραστηριότητάς τους, μιας και δεν έχουν άλλες επιλογές. Περίπου 2,5 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ακάλυπτων επιταγών αυτή την περίοδο, μια χαρακτηριστική ένδειξη για το μέγεθος του αδιεξόδου που υφίστανται κυρίως οι μικροί ΕΒΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες, μαζί με τις οικογένειές τους, στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Η διαρκής μείωση τζίρου και κερδών συνοδεύεται από χρηματοδοτικό αποκλεισμό. Οι τελευταίες εκθέσεις της ΕΣΕΕ για το ελληνικό εμπόριο συνεχίζουν να καταγράφουν την περιορισμένη δανειακή επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων, είτε επειδή αποκλείονται από τη χρηματοδότηση, είτε επειδή δεν την επιλέγουν οι ίδιοι, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή οποιουδήποτε δανείου. Τα προγράμματα μέσω Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ) και οι επιδοτήσεις μέσω των ΚΠΣ και τελευταία του ΕΣΠΑ συνεχίζουν να αφήνουν έξω εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Μαζί με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους νέους που καταδικάζονται στην ανεργία, η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Η εισοδηματική ασφυξία των εργαζομένων μειώνει ακόμη περισσότερο τους τζίρους. Η ασύδοτη εξάπλωση των αλυσίδων και των πολυεθνικών μεγαθηρίων «ερημώνει» ολόκληρες περιοχές. Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας γεννά νέα εμπόδια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων έχει άμεσο αντίκρισμα στις μικρές. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο ωράριο λειτουργίας οδηγούν σε αδιέξοδα τους ίδιους και τους εργαζομένους τους. Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση, ως μια πρώτη κατάθεση «δείγματος γραφής». Σε αντίθετη περίπτωση, η απάθεια, η αναμονή, η αδράνεια θα οδηγήσουν τελεσίδικα σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Περιγράφοντας ορισμένες από αυτές τις δυσκολίες στην προκήρυξή της για την αυριανή κινητοποίηση, η Πανελλαδική Επιτροπή σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρηματιών και μετά τις εκλογές παραμένει δύσκολη και καθημερινά χειροτερεύει εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Ο τζίρος συνεχίζει να πέφτει, πάνω από 15% μέσα στο 2009. Οι ακάλυπτες επιταγές ξεπέρασαν κάθε όριο, έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ. Τα δάνεια στις τράπεζες πνίγουν χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ, 400.000 είναι στις λίστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοί μας αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ».

Προσθέτει ότι η κυβερνητική αλλαγή «δε σημαίνει αλλαγή πολιτικής», καθώς το ΠΑΣΟΚ «είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αντιπολίτευση: Υπηρέτησε πιστά την ίδια ευρωενωσιακή - φιλομονοπωλιακή πολιτική, με συνεχείς φορολογικές επιδρομές στους μικρούς ΕΒΕ, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με την υπονόμευση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Δε θαμπωνόμαστε απ' το μπαράζ της επικοινωνιακής πολιτικής που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες και που στόχο έχει να δείξει ότι έχουμε αλλαγή πολιτικής.

  • Ηδη, η νέα κυβέρνηση εισέπραξε θερμά συγχαρητήρια για τις προγραμματικές δηλώσεις από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων (ΣΕΒ - Κ. Μίχαλος κλπ.).
  • Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων εξέφρασε την ικανοποίηση γιατί βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις θέσεις του.
  • Στην ίδια κατεύθυνση έπιασαν δουλειά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ καλούν σε στάση αναμονής και προετοιμάζουν νέους γύρους στημένων κοινωνικών διαλόγων».

Πάνω σε αυτή τη βάση, η Συντονιστική τονίζει: «Δε δίνουμε καμία περίοδο χάριτος στην κυβερνητική πολιτική. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε κανέναν "κοινωνικό διάλογο" που τώρα βαφτίστηκε "διαβούλευση" για το πόσα θα χάσουμε». Και συμπληρώνει: «Σταθερά στο δρόμο της Αντίστασης, της Διεκδίκησης, του Αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να μην πληρώσουμε την κρίση που αυτοί δημιούργησαν».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ προβλέπει:

Ασφαλιστικό
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 των εξόδων. Μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 1.150 ευρώ. Δημόσια - Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς εισφορές - 4μηνη άδεια τοκετού με αποδοχές για τις γυναίκες.
Φορολογικό
  • Κατάργηση κάθε είδους «αντικειμενικών κριτηρίων», αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ και παράλληλη αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% άμεσα.
Ωράριο
  • ΟΧΙ στην παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, υποχρεωτικά.

Επίσης:

  • Οχι στο διώξιμο της βιοτεχνίας. Μετεγκατάσταση με τη δημιουργία Βιοτεχνικών Πάρκων με κρατική χρηματοδότηση και συνεταιριστική διαχείριση. Προστασία της ντόπιας βιοτεχνίας.
  • Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του Δημοσίου.
  • Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ