Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μαχητικό μήνυμα από τους εργαζόμενους με stage

Την ανάγκη χωρίς καμιά αναμονή, κανέναν εφησυχασμό, καμιά αυταπάτη, να οργανωθεί ενιαίος, αταλάντευτος, ταξικός αγώνας ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων ως «κόστος» αναδεικνύει η ολοένα εντεινόμενη επίθεση ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η επίθεση εκείνων που ανησυχώντας για τα «ελλείμματα των δημόσιων ταμείων» και τα ελλείμματα των ταμείων των πολυεθνικών ρίχνουν το σύνθημα για νέα έφοδο στις εργατικές κατακτήσεις και ανάγκες. Εκείνων που δε δίνουν δεκάρα για τα «ελλείμματα» που προκαλεί στα λαϊκά νοικοκυριά η ανεργία και η υποαπασχόληση, βυθίζουν τις εργατικές οικογένειες στην ανέχεια, αφού όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες.

Από αυτήν την άποψη, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι με προγράμματα stage σε όλη την Ελλάδα. Οι πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πετάξει στο δρόμο πάνω από 30.000 εργαζόμενους, έχοντας τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Το δίκιο τους άλλωστε φάνηκε και από την προσπάθεια (τόσο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου όσο και των αστικών ΜΜΕ) να παρουσιάζουν την κυβέρνηση με στάση βελτιωμένη. Ενώ βέβαια τίποτα δεν άλλαξε ως προς την απόφασή της να χτυπήσει με κάθε τρόπο το δικαίωμα των εργαζομένων σ' αυτό που ζητούν, δικαιούνται και προτάσσουν: σταθερή και μόνιμη εργασία. Αίτημα που καθόλου τυχαία «διέφυγε» της προσοχής πολλών.

Την ίδια στιγμή, δυναμώνει ο συντονισμός της δράσης, όπως έδειξαν οι πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε διάφορες πόλεις, αλλά και η ίδια η συγκρότηση (στις 27 Οκτώβρη) της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής με στόχο να δυναμώσει ο αγώνας. Αυτό έσπευσε να δηλώσει και η παρουσία της Επιτροπής, τέσσερις μέρες μετά τη συγκρότησή της, στην πύλη της «ΦΑΓΕ», στο πλευρό των απεργών εργατών που αντιπαλεύουν την ασυδοσία του εργοδότη.

Την ίδια ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο αναδεικνύει και το ΠΑΜΕ που στηρίζει από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των εργαζομένων με stage. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, οι ταξικές δυνάμεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων, καλούν σε κινητοποιήσεις σε σωματεία, όπως στους ΟΤΑ, αναδεικνύουν το ζήτημα του παραπέρα συντονισμού με όλους τους συμβασιούχους, με το σύνολο των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική που γεννά και τρέφει την ανεργία, που υπονομεύει τη μόνιμη και σταθερή εργασία μέσα από την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ο «Ρ» συζητά με εργαζόμενους σε stage, καταγράφοντας τους λόγους που τους έβγαλαν στο δρόμο, αλλά και την πείρα που συσσωρεύεται, πολύτιμη για τη συνέχιση του αγώνα. Συνέχιση, για την οποία σήμερα θα συνεδριάσει και η Πανελλαδική Συντονιστική

Επιτροπή Αγώνα.


Κείμενα:
Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ