Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2010
Ρυθμίσεις εχθρικές για τα λαϊκά συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολύ γρήγορα διαλύθηκαν τα νέφη και οι αυταπάτες για τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, όχι όμως και πολιτικής, ότι δεν προτίθεται να δώσει ανοχή ούτε μία ώρα και έχει προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι η επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, που είχε ξεδιπλωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, θα συνεχιστεί, θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δε χρειάστηκαν να περάσουν οι 30, αλλά 3 μόνο μέρες, για να επιβεβαιωθεί ο προσανατολισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κυριακή 4 του Οκτώβρη έγιναν οι εκλογές και την Τετάρτη 7 του μήνα έβγαλαν μπροστά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να αναγγείλει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ξεφύγει στα ύψη και γι' αυτό απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων... Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκίνησε την προπαγανδιστική επιχείρηση της παραλαβής «καμένης γης» και του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», ώστε η ...τρομοκρατημένη κοινή γνώμη από το ενδεχόμενο οικονομικής χρεοκοπίας, να δείξει ανοχή στα μέτρα που θα ακολουθούσαν. Οι πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της αστικής τάξης, και ότι ως κυβέρνηση θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και οι επισημάνσεις του «Ρ», ότι η νέα κυβέρνηση έχει καταφύγει στο «δοκιμασμένο» όπλο της τρομοκρατίας των ελλειμμάτων, λοιδορήθηκαν από τις γνωστές γραφίδες, οι οποίες μίλησαν για ...βιαστικά συμπεράσματα, αλλά και για ...πικρία δήθεν των κομμουνιστών από το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα γεγονότα όμως επιβεβαίωσαν το ΚΚΕ και τον «Ρ» και όχι τους κατηγόρους τους.

Και αφού επί μέρες βομβάρδιζαν την κοινή γνώμη με το ύψος του ελλείμματος που είχε ξεφύγει στο 12,5% του ΑΕΠ, με παραπομπές στον Α. Παπανδρέου ότι ή η Ελλάδα θα αφανίσει το χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει την Ελλάδα, αφού παρουσίασαν με τα πιο μελανά χρώματα την ...ανευθυνότητα της ΝΔ να μη δημοσιοποιήσει τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία, αλλά και για την οργή που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, αφού «ζύμωναν» επί μέρες την κοινή γνώμη να αποδεχτεί χωρίς αντιδράσεις τα τετελεσμένα, την Πέμπτη που μας πέρασε έδωσαν στη δημοσιότητα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2010. Ενός προϋπολογισμού βαθιά ταξικού, άγριου, επιθετικού και απειλητικού σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Ενός προϋπολογισμό, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν ως τεκμήριο αθωότητας, προκειμένου να πείσουν τις ...αγορές, τους μεγάλους δηλαδή καπιταλιστές, και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται στο ...σωστό δρόμο, αυτό της συνεργασίας και της συμπόρευσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και φυσικά την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία για τους φίλους και τις παρέες της νέας κυβέρνησης. Αλλοι φαίνεται είχαν.

Οικονομική κρίση και ανεργία

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 θα υλοποιηθεί μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, και μεγάλης ανόδου της ανεργίας. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ το 2009 θα συρρικνωθεί κατά 1,5% και το 2010 κατά 0,3%. Μετά από μία μακρόχρονη περίοδο οικονομικής ανόδου και άνθησης, ο ελληνικός καπιταλισμός έχει περιέλθει σε κατάσταση κρίσης, από την οποία, οι πιο αισιόδοξοι, εκτιμούν ότι θα εξέλθει το 2011. Αν για τον κεφαλαιοκράτη, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να γίνει ομαλά η αναπαραγωγή του κεφαλαίου που έχει προκαταβάλει, με συνέπεια να έχει λιγότερα κέρδη ή και ζημίες, για τον εργαζόμενο, αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια του η εργασία, η δυνατότητα να συντηρεί τον εαυτό του και την οικογένειά του. Και γι' αυτό έχει δίκιο το ΚΚΕ όταν αναφέρει πως δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την οικονομική κρίση. Και στο επίπεδο αυτό, τα πράγματα είναι τραγικά. Το υπουργείο Εργασίας ...ανακάλυψε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 650.000, πολύ περισσότεροι από αυτούς που παρουσιάζει η Στατιστική Υπηρεσία. Οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι η επίσημη ανεργία θα αναρριχηθεί στο 11% του ενεργού πληθυσμού το 2011, χρονιά εξόδου του ελληνικού καπιταλισμού από την οικονομική κρίση. Η πραγματικότητα βέβαια για τα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα πιο οδυνηρή, καθώς δεν είναι καθόλου περίεργο η πραγματική ανεργία σήμερα να ξεπερνά και το 15%.

Αρα, συμπέρασμα πρώτο: Η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων στηρίχθηκε πάνω σε στρατιές ανέργων και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Αυτή την πραγματικότητα του τρόμου την βιώνει όλα αυτά τα χρόνια ο εργαζόμενος στη χώρα μας.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ολα αυτά τα χρόνια της οικονομικής άνθησης είχαμε και στη χώρα μας σε πλήρη εξέλιξη τη λειτουργία του νόμου της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης. Οπου στον έναν πόλο της κοινωνίας συσσωρεύεται τεράστιος πλούτος και στον άλλον έχουμε συσσώρευση φτώχειας, ανέχειας και εξαθλίωσης.

Συμπέρασμα τρίτο: Αν λάβουμε υπόψη την τραγικότητα της κατάστασης στην αγορά εργασίας, τα τεράστια αδιέξοδα που βιώνουν οι οικογένειες σήμερα, λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τότε το 1 δισ. ευρώ που δόθηκε ...οικειοθελώς από τους επιχειρηματίες για την «αναδιανομή» με τη μορφή επιδόματος στους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους, προσλαμβάνει διαστάσεις σύγχρονης τραγωδίας και βάναυσου εμπαιγμού.

Βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, από 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010, στο σκέλος των εσόδων υιοθετεί άγριες φοροεισπρακτικές πολιτικές. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων κατά 500 εκατ. ευρώ, από την επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και ειδικών φόρων σε ποτά - τσιγάρα. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε την αύξηση μέσα στο 2010 του ειδικού φόρου στα πετρελαιοειδή και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αντίθετα, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται δραστικά, μόλις στο 30% των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Η εικόνα συμπληρώνεται πλέον στην πλευρά των δαπανών, όπου για πρώτη ίσως φορά από συστάσεως μεταπολεμικών προϋπολογισμών, οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, επιχορηγήσεις) μειώνονται απόλυτα. Δίνοντας το στίγμα ότι το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα θα προέλθει από την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, η εισοδηματική πολιτική για το 2010 προβλέπει ...γενναιόδωρες αυξήσεις 1,5%, τόσο σε μισθούς, όσο και σε συντάξεις. Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία μειώνονται κατά 8,4%. Μειωμένες κατά 5,8% είναι οι επιχορηγήσεις στο ΙΚΑ ενώ «παγώνουν» στα επίπεδα του 2009 οι επιχορηγήσεις σε ΝΑΤ και ΟΑΕΕ. Τα πολυτεκνικά επιδόματα αυξάνονται κατά ...0,6%, ενώ «παγωμένες» είναι και οι δαπάνες για το ΕΚΑΣ. Καταργείται επίσης και το Ταμείο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης που είχε συστήσει η ΝΔ και το 2009 είχε χρηματοδοτηθεί με 350 εκατ. ευρώ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των φτωχών αγροτών και επαγγελματιών, αλλά βρίσκεται απέναντι. Είναι εχθρικός προς τα συμφέροντά τους. Στόχος του είναι το δημοσιονομικό συμμάζεμα, επειδή μέσα σε συνθήκες υψηλών ελλειμμάτων και μεγάλου κρατικού χρέους - πάνω από 300 δισ. ευρώ - δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ομαλά η κεφαλαιοκρατική αναπαραγωγή, η οποία αναταράσσεται και διακόπτεται από τις δονήσεις που προκαλούνται στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών. Αυτό το πρόβλημα επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την άγρια δημοσιονομική πολιτική που εξήγγειλε για το 2010, η οποία βέβαια θα έχει και συνέχεια...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ