Κυριακή 8 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
«Δραματική κομεντί»

Αδυνατώ να πιστέψω, όπως και μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας, πως με συμπληρωμένες μόλις τις 30 και κάτι μέρες της κυβέρνησης άνετης πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ, ο δείκτης της... «απογοήτευσης» ανεβαίνει ήδη κατά 300% την ημέρα! Δεν μπορεί. Δε γίνεται. Το κύμα υστερικής ευφορίας που ανέβασε την ψυχολογία της χώρας στα πράσινα ουράνια την 5η Οκτωβρίου δεν είναι δυνατόν να ευτελίστηκε γρηγορότερα κι απ' όσο εξανεμίζεται ένα μισοκούλουρο αύξηση την ημέρα. Υπεσχημένο. Οχι εξασφαλισμένο βεβαίως.

Οι δημοσκόποι χειμάζουν. Οι κωλοτουμπίστες δίνουν ρεσιτάλ στο επικοινωνιακό τσίρκουλο. Η ηλεκτρονική διαβούλευση μπλόκαρε την... καλή πρόθεση της Blog- κυβέρνησης να σχολιάζει τον εαυτό της πριν καν κυβερνήσει. Το σχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε όσο αντιλαϊκό το είχε, προεκλογικώς ακόμη, «προφητέψει» το ΚΚΕ. Το καρτέλ γάλατος που τόσο αλύπητα βοήθησε η Ν. Δούλα τώρα ξεσαλώνει κι απολύει τους δούλους του δέσποτα!...

Η οικονομία μετατράπηκε χάρις στους σεναριογράφους του σήριαλ «πράσινο θαύμα», σε πρωταγωνίστρια λαϊκής τραγωδίας σε φυλλάδες του μεσοπολέμου τυπωμένη. Η... αθώα οικονομία που βιάστηκε, αποπλανήθηκε, κακοποιήθηκε από τους πρασινογάλαζους αστούς και μικροαστούς σέρνεται τώρα μετουσιωμένη στα πόδια των Αλμουνιο-γιωργάκηδων ζητώντας σωτηρία. Για να μην πτωχεύσει. Πρακτικώς και ηθικώς. Καθώς μαύρα κοράκια της δανειοδότησης της πίνουν το αίμα. Κι εκείνη απελπισμένη το ρουφάει με ανταλλακτικό καλαμάκι από τους εργάτες, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες που περιφέρουν 12μηνες ακάλυπτες επιταγές σε μια πιάτσα πορνείο πολιτικής υποκρισίας.

Το θέμα δεν είναι σύντροφοι τι ήξερε και τι δεν ήξερε το ΠΑΣΟΚ πριν απ' τις εκλογές, που τώρα μυξοκλαίγεται για τα κανάλια ως αιφνιδιασμένο. Δεν μπορεί παρά να ξέρουν οι βάρβαροι ποιους και πόσο έκλεψαν, βασάνισαν και συκοφάντησαν. Ακόμη και στα σήριαλ ξέρουν. Τα αισχίστου είδους και κατηγορίας. Το θέμα δεν είναι οι έντεχνες φωτιές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αναζητά εγκαίρως εκείνα τα άλλοθι που θα του επιτρέψουν να καταστείλει κάθε εργατική αντίδραση και συνάμα να ξεχωρίσει τους κομμουνιστές, μπας και τους αποκόψει από το ταξικό τους περιβάλλον και την αγωνιστική τους φύση κι ιδεολογία.

Το ζήτημα τίθεται από την απόφαση των φονιάδων να στείλουν το λογαριασμό του φόνου τους στα ίδια τους τα θύματα. Οπως ακριβώς συμβαίνει στις σύγχρονες ταινίες - σήριαλ της αμερικάνικης παγκοσμιοποιημένης TV όταν πλασάρει το είδος «δραματική κομεντί». Στην ελληνική σύγχρονη κυβερνητική εκδοχή η κομεντί αυτή παίζεται όπου υπάρχει κοινό. Εστω και λιγοστό.

Κοινό ικανό να αντέξει τον Πάγκαλο φερ' ειπείν, στο «Λιμάνι της Αγωνίας» (Πειραιάς 2009) ως Μάρλον Μπράντο με σέξι φανελάκι άσπρο να συγκρούεται με αφεντικά Κινέζους, να ιδρώνει, να θυμώνει, να κερδίζει φωνάζοντας πως ό,τι έγινε έγινε, ό,τι πουλήθηκε πουλήθηκε και πλέον έχει δίκιο το «Βήμα» που λέει «στείλτε το λογαριασμό στο ΚΚΕ» αν τ' αφεντικά τσαντιστούν από τις εργατικές αντιρρήσεις... Ο Μάρλον Πάγκαλος είναι «σέξι» σαν τους αποφασιστικούς με το θεληματικό πηγούνι ή όχι, θα θέσουν οσονούπω διλήμματα οι δωσίλογοι της σκοπιμότητας.

Το ζήτημα είναι ότι αρχίζει και δεν υπάρχει κοινό. Ούτε κι ανάμεσα σε ψηφοφόρους που ανέβασαν τη δραματική αυτή κομεντί. Λιγοστεύει θαρραλέα κι επικίνδυνα ευτυχώς για την εξουσία. Είναι στους δρόμους μαζί με τους στέιτζ-δούλους. Είναι στα συνδικάτα τα ταξικά πιο πυκνά αθροιζόμενο. Είναι μ' αυτούς που μόλις 30 μέρες μετά τις εκλογές, όχι απλώς δεν παραλαμβάνουν πλαστούς λογαριασμούς, αλλά ήδη μετράνε τις απάτες και τις κλεψιές, τις πολιτικές του κεφαλαίου στο πετσί τους.

Τους ανελαστικούς που δεν χαμπαριάζουν από ελαστικοποιήσεις της εργασίας, της Ιστορίας, της Τάξης τους. Αυτοί δεν κλαίνε και δε γελάνε με τις «δραματικές κομεντί» του αστικού χρηματιστηρίου αξιών. Δεν είναι μέτοχοι. Είναι όλοι εκείνοι που ετοιμάζονται ήδη να κατεβάσουν το έργο. Κοπιαστική απόσυρση επωφελής για τους πολλούς που αρνήθηκαν κι αρνούνται να χειροκροτήσουν την αυτοκτονία τους ως «τέλος» (Fin, fine, the end...) της... ταινίας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ