Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επικίνδυνα σχέδια πίσω από τις αοριστολογίες και τις ευχές

Η πολιτική που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση είναι κοινός τους τόπος, όπως φάνηκε και από τις χτεσινές ομιλίες των προέδρων τους σε σχολεία

Ανέξοδες ευχές, αλλά και την ουσία της αντιδραστικής πολιτικής τους στο χώρο της εκπαίδευσης, μετέφεραν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές οι πολιτικοί αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά την παρουσία τους χτες σε σχολεία του Περιστερίου και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, επισκέφτηκε το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου. Αποστρέφοντας το «βλέμμα» του απ' τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για τα λαϊκά στρώματα η πολιτική ραγδαίας εμπορευματοποίησης της Παιδείας, επέλεξε να αναδείξει σαν «δύναμη και πλεονέκτημα» των μαθητών την «εξοικείωσή τους» με την «τεχνολογία», την πρόσβαση των σχολείων στο διαδίκτυο και την πορεία προς την ψηφιακή εκπαίδευση...

Κάλεσε τους μαθητές να «προσπαθούν για το καλύτερο» γιατί έτσι «χαράζετε το μέλλον σας και δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για να εκπληρώσετε τα όνειρά σας». Σαν να πρόκειται η εξέλιξη του καθενός να είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης και όχι ταξικής επιλογής που κάνει το ίδιο το σύστημα, πολύ περισσότερο που με την πολιτική της κυβέρνησης πολλαπλασιάστηκαν οι προϋποθέσεις για να παραμένουν τα όνειρα της νέας γενιάς ανεκπλήρωτα. Οσο για τους εκπαιδευτικούς, ο Κ. Καραμανλής τους συνεχάρη για το έργο τους και τους μοίρασε ευχές... Δεν παρέλειψε φυσικά να ευλογήσει τα γένια της κυβέρνησής του υπενθυμίζοντας το «δώρο» ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή στους μαθητές της Α' Γυμνασίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, επισκέφτηκε το 2ο Δημοτικό και 3ο Γυμνάσιο Συκεών, απ' όπου κάλεσε άπαντες να διατηρήσουν τη «χαρά» τους, παρότι η κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης κάθε άλλο παρά «χαρά» εμπνέει στην εργατική λαϊκή οικογένεια. Στο πλαίσιο των ανέξοδων προεκλογικών υποσχέσεων που αφειδώς μοιράζονται, δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα ξοφλήσει το χρέος - που σε μεγάλο βαθμό το ίδιο με την πολιτική του δημιούργησε - για «σωστές υποδομές, σωστή μάθηση», αν και - όπως ισχυρίστηκε προκαλώντας όλους όσοι γνωρίζουν και βιώνουν την πραγματικότητα - το σημερινό σχολείο εφοδιάζει με «εργαλεία για να κάνετε πράξη τα οράματά σας, να φτιάξετε έναν κόσμο καλύτερο και βέβαια να μπορέσετε να φτιάξετε κι εσείς τη δική σας καριέρα, τη δική σας οικογένεια»!

Οι διαθέσεις και πολιτικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση αποκαλύφθηκαν όταν ο Γ. Παπανδρέου εξήρε το έργο του δημάρχου και της σχολικής επιτροπής, σημειώνοντας: «Δείχνει πόσο η τοπική κοινωνία και η Αυτοδιοίκηση έχουν ρόλο και καθοριστική προσφορά, σημαντικό ρόλο στην Παιδεία». Επί της ουσίας, υπερασπίστηκε μια πολιτική που θέλει την «απεμπλοκή» του κράτους απ' την ευθύνη της εκπαίδευσης και τη μετακύλησή της στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των γονιών, στο όνομα της περίφημης αποκέντρωσης που οξύνει τους ταξικούς φραγμούς και ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους επιχειρηματίες, στο όνομα της σύνδεσης του σχολείου με την «τοπική κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, επισκέφτηκε το 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, απ' το 6ο Βιοκλιματικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου προέτρεψε σε «γερή προσπάθεια» γιατί, όπως ισχυρίστηκε, όσοι προσπαθούν γερά τα καταφέρνουν όλα. Μάλιστα, προσπάθησε να ενισχύσει τη δική του εικόνα σαν «αυτοδημιούργητου», λέγοντας πως «η δική μου ζωή είναι πάντα μια διεκδίκηση προς ένα αποτέλεσμα». Ο Γ. Καρατζαφέρης, όπως αναμενόταν, ούτε μια λέξη δε βρήκε να πει για το χάλι της Παιδείας, τους υπαίτιους για τα τεράστια βάρη που επωμίζονται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ