Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η φοροδιαφυγή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΥΓΗ σχολίασαν δηλητηριωδώς την απάντηση που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ξεκόβοντας ένα απόσπασμα, το εξής: «Γιατί να φοροδιαφύγει ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης; Αφού έχει αμύθητα κέρδη. Αφού έχει επιχειρήσεις παντού, σε όλο τον κόσμο. Ο,τι θέλει δηλώνει στην Ελλάδα ή θα δηλώνει ένα μέρος στην Ελλάδα», φράση που διατύπωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη στη ΔΕΘ. Διαφωνούν και καλά κάνουν. Και σε χτεσινό δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ αναφέρουν, διαστρεβλώνοντας την παραπάνω θέση: «ΚΚΕ: Δεν φοροδιαφεύγουν Λάτσης και Βαρδινογιάννης». Και συμπληρώνει παρακάτω η ΑΥΓΗ: «Αυτές οι απόψεις της κ. Παπαρήγα εκπλήσσουν διότι είναι σε αντίφαση με τη βασική της θέση, ότι το κεφάλαιο επιδιώκει όλο και περισσότερα κέρδη - ποιος είπε ότι το ΚΚΕ δεν αλλάζει θέσεις: Ισως η εκλογική περίοδος επιβάλλει να υπάρχει και μια "κατανόηση" προς τα αφεντικά». Θα τους λέγαμε ότι πάει πολύ να μιλάνε έτσι οι ευρωλάγνοι που πασχίζουν να μεταμορφώσουν τα αφεντικά σε αγγελούδια.

Αλλά ας πάμε και στην ουσία που τους πονάει γι' αυτό ψάχνουν τέτοια τερτίπια. Αλλωστε πώς να δικαιολογήσουν το κλάμα τους για το ΠΑΣΟΚ που δεν αποδέχεται το δικό τους μείγμα διαχειριστικής πολιτικής;

Γιατί η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - όπως και του ΠΑΣΟΚ - είναι: «αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου μέσα από ένα δίκαιο, απλό και αναλογικό φορολογικό σύστημα» και «ανάγκη εξοικονόμησης πόρων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

... και οι εντυπώσεις

Πρόκειται για μια πολιτική πρόταση που γίνεται πριν τις εκλογές του 2009, όταν:

  • Το 2002 το ΠΑΣΟΚ μείωσε το φορολογικό συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων από το 40% στο 35%.
  • Η ΝΔ μείωσε ακόμα περισσότερο αυτό το συντελεστή και τον έφτασε στο 25%. Κάτι που αποτελεί προγραμματική δέσμευση και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέσπισαν μια σειρά φοροαπαλλαγές σε επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου στο πλαίσιο της στήριξης της ανταγωνιστικότητας.
  • Οι μισθοί των εργατών - από την ίδια πολιτική που φοροαπαλλάσσει το κεφάλαιο και έρχεται τώρα να μιλήσει για φοροδιαφυγή - μειώνονται.
  • Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης - στο πρώτο εξάμηνο του 2009 - τα κέρδη τους έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ. Και την ίδια περίοδο το μεροκάματο του εργάτη είναι 33 ευρώ και ο κατώτερος μισθός 740 ευρώ.

Μπορεί, βεβαίως, και κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες να φοροδιαφύγουν, αλλά γιατί να διακινδυνεύσουν μ' αυτόν τον τρόπο να χάσουν τα άλλα προνόμια γενναίας χρηματοδότησής τους; Αλλά η πρεμούρα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής» άλλη είναι. Επειδή δεν αντιπαλεύουν τον καπιταλισμό, θέλουν τους υπουργούς να μην υποκύπτουν στα αφεντικά. Γι' αυτό και στο σχόλιο αναφέρουν πληροφορία ότι κάποτε υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ έστειλε να ελέγξουν έναν επιχειρηματία, και τον εξανάγκασαν σε παραίτηση. Τόσο αριστεροί οι του συστήματος της ΕΕ...

Για ποια φοροδιαφυγή μιλούν λοιπόν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό που προτείνουν είναι απλά μια θέση εντυπωσιασμού. Με τέτοιες προτάσεις τρίβει τα χέρια του το μεγάλο κεφάλαιο και τα «αφεντικά» που λέει και η ΑΥΓΗ.

Πάνω απ' όλα ψυχραιμία

Ολα ανακατεμένα: Λέξεις όπως «βλακεία» (σ.σ. απευθυνόμενη στους συντάκτες του «Ριζοσπάστη»), «έντυπη καρικατούρα της Ισκρα» (σ.σ. για την εφημερίδα «Ριζοσπάστης»), «Αϊ σιχτίρ επιτέλους» (σ.σ. για τον «Ριζοσπάστη», τους συντάκτες του, το ΚΚΕ, τα στελέχη του και πιθανά για όποιον σκέφτεται τη λέξη ΚΚΕ).

Με τσιτάτα του τύπου: «...η αλήθεια είναι πάντοτε επαναστατική», «...η ταξική, η αριστερή περηφάνια δεν είναι δικό τους (σ.σ. του ΚΚΕ) προνόμιο».

Ολα αυτά στο χτεσινό κείμενο του Θανάση Καρτερού... Για ποιο λόγο; Μα για το ότι ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσίευσε το εξής σχόλιο του ΕΘΝΟΥΣ: «Το ερώτημα είναι αν θα διαψευστούν εκείνοι που προβλέπουν ότι οι ψηφοφόροι θα βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή όχι επειδή πείθονται από την πολιτική παρουσία του Τσίπρα και των συντρόφων του, αλλά επειδή τους λυπούνται. Και αν συμβεί αυτό δεν μπορεί παρά να διερωτηθεί κανείς ποιο είναι το μέλλον ενός κόμματος που δε στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά στον οίκτο τους». Μιας εφημερίδας που, αν μη τι άλλο, τους «πάει»...

Καταλαβαίνουμε. Δύσκολα τα πράγματα... Πάνω απ' όλα ψυχραιμία. Αλλά πού να τη βρούνε; Εδώ, μεταξύ τους δεν μπορούνε να τα βρούνε. Οχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον ΣΥΝ. Ο Θ.Καρτερός δεν έγραφε στην «Αυγή» ότι στον ΣΥΝ είναι δυο κόμματα σε ένα και το ζητούμενο είναι το «κόμμα» τους να γίνει ένα; Και ύστερα βρίζουν το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπαστη». Τουλάχιστον, ξεθυμαίνουν;

Για τα ελλείμματα

Ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Το γνωστό αυτό απόφθεγμα θυμίζει η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα θέματα της οικονομίας. Μόνο που η αντιπαράθεσή τους, είναι φθηνή, επιλεκτική και επιδερμική, καθώς κινείται σε θέματα διαχείρισης και δεν αγγίζει την ουσία των προβλημάτων. Γιατί, αν τα δύο κόμματα της μεγαλοαστικής τάξης αποφάσιζαν να πουν την αλήθεια για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, για το πώς δημιουργούνται τα ελλείμματα και το χρέος, πώς οργιάζει και πώς συγκαλύπτεται η φοροδιαφυγή, θα αναγκάζονταν να καταδείξουν και την ταξική τους διάσταση... Αντίθετα, τα κόμματα αυτά, συνειδητά επιλέγουν να συγκαλύπτουν τα ταξικά χαρακτηριστικά της πολιτικής τους, και να εμφανίζουν τα όποια προβλήματα αναφύονται από τις πολιτικές τους επιλογές, ως προβλήματα κακοδιαχείρισης, ανικανότητας και λαθεμένων επιλογών...

Ποιες αλήθειες επιχειρούν να αποκρύψουν για την οικονομία, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ.

Πρώτο: ότι τη δημοσιονομική πολιτική από το 1990 την εναρμόνισαν με τις ανάγκες προσαρμογής στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την ΕΕ. Τι προϋπολογισμούς θα καταρτίσει η Ελλάδα, ποιες κοινωνικές τάξεις θα ενισχυθούν, πόσο πρέπει να διαμορφωθεί το έλλειμμα, τι επιπλέον μέτρα θα ληφθούν και ποιοι θα τα πληρώσουν, συναποφασίζεται με την ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, στο παρελθόν καταρτίζονταν τα Σύμφωνα Σύγκλισης και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ τα Σύμφωνα Σταθερότητας και τα Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων.

Δεύτερο: η φορολογική πολιτική, χρησιμοποιήθηκε και από τα δύο αυτά κόμματα, ως εργαλείο συσσώρευσης του κεφαλαίου, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του και της κερδοφορίας του. Υπό τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που δημιουργήθηκε για το λαϊκό κίνημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και κάτω από τις ανάγκες διευκόλυνσης της αναπαραγωγής του κεφαλαίου, της μεγέθυνσής του για να γίνεται ανταγωνιστικό, στη φορολογική πολιτική και τα δύο κόμματα προώθησαν μία σειρά αντιδραστικές αλλαγές, οι οποίες επέτρεψαν τη μείωση της φορολογίας της αστικής τάξης και τη μεταφορά βαρών στα λαϊκά στρώματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων από 45% στις αρχές του '90, σε 35% (1992 - 2004) και σε 25% σήμερα, με προοπτική να διαμορφωθεί στο 20% το 2014. Τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, οι οποίες ακύρωσαν την αναλογικότητα του φόρου. Τις αντιδραστικές αλλαγές στο ΦΠΑ. Την επιβολή των «αντικειμενικών κριτηρίων», το αφορολόγητο των εφοπλιστών, τον εκμηδενισμό του φόρου κληρονομιών για την αστική τάξη, την προκλητική εύνοια προς το τραπεζικό κεφάλαιο. Αυτά είναι όλα έργο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Και δύο λόγια για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα. Γιατί αυξάνονται; Αυξάνονται γιατί η ελληνική ολιγαρχία δαπανά κάθε χρόνο το 5% του ΑΕΠ για πολεμικές δαπάνες. Γιατί, η υπερχρεωμένη Ελλάδα έκανε το 2004 τους δαπανηρότατους Ολυμπιακούς Αγώνες που στοίχισαν περί τα 40 δισ. ευρώ. Γιατί η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έχει παραδοθεί στις τράπεζες, οι οποίες κερδίζουν τεράστια ποσά. Γιατί οι επιχορηγήσεις προς το κεφάλαιο ανέρχονται κάθε χρόνο σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ.

Ο ελληνικός λαός, δεν πρέπει να αισθάνεται την παραμικρή ενοχή για τα ελλείμματα και τα χρέη, γιατί αυτά είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Αντίθετα, πρέπει να εξεγερθεί γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να του φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης. Στις 4 Οκτώβρη μόνο ΚΚΕ!


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Η ουσία είναι στην πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η εποχή χρειάζεται την πείρα και όχι τους πειραματισμούς» δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος - με θλίψη - στη «μεγάλη απώλεια» πολιτικών, όπως ο Κ. Σημίτης, ο Α. Παπαδόπουλος, ο Χρ. Βερελής, ο Α. Αλαβάνος και η Α. Μπενάκη...

Αλλα κόμματα προβάλλουν την «αποστράτευση» παλαιότερων στελεχών και την αντικατάστασή τους με νεότερα σαν μια πολλά υποσχόμενη ανανέωση. Ο ΛΑ.Ο.Σ. πάλι εκτιμά πως πρόκειται για επικίνδυνους πειραματισμούς. Καμία απ' τις δύο απόψεις δεν είναι σωστή. Γιατί τα κόμματα έχουν ταξική αναφορά, που καθορίζει την πολιτική τους. Αυτό το κρίσιμο στοιχείο προσπαθούν να αποκρύψουν όλοι όσοι έχουν κάθε λόγο να μιλούν περί διαγραμμάτων, αλλά όχι επί της ουσίας. Η ανανέωση προσώπων δε σηματοδοτεί ανανέωση πολιτικής, ούτε πειραματισμούς πάνω στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση των κομμάτων. Κατά καιρούς ήταν πολλοί αυτοί, νέοι, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, που επιστρατεύτηκαν για να προσδώσουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων κομμάτων λίγη απ' τη «λάμψη» τους, για να θαμπώσουν μ' αυτήν το πολιτικό κριτήριο που πρέπει να πρυτανεύει στη συνείδηση των ανθρώπων του κόσμου. Ούτε στο παραμικρό δεν επηρέασαν τη βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων τους. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Γιατί όλοι καλούνται να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη και δοσμένη απ' τα συμφέροντα του κεφαλαίου πολιτική, όχι βεβαίως να την αλλάξουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δε θολώνουν την «ορθή κρίση»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν αντέχουν οι δύο μονομάχοι να πάνε στις εκλογές με την ατζέντα της οικονομικής πολιτικής. Παρόλο που το διακύβευμα των εκλογών είναι, τάχα, ποιος από τους δύο θα διαχειριστεί την κρίση, ωστόσο δεν τους βολεύει καθόλου μια παρατεταμένη αντιπαράθεση γύρω από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ακριβώς γιατί δείχνει στις λαϊκές μάζες την πλήρη ταύτισή τους στη στρατηγική της αντιλαϊκής επίθεσης και την ανυπαρξία διαφορών. Ηδη τις πρώτες μέρες της προεκλογικής περιόδου φάνηκε αυτό πιο καθαρά, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία αντίρρηση και διαφωνία ουσίας με τις αντεργατικές «διαρθρωτικές αλλαγές» που εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ, όπως δεν είχε και τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια με όσες «μεταρρυθμίσεις» έκανε πράξη. Οι «διαφορές» που αναδεικνύονται σκόπιμα σε ορισμένα επιμέρους θέματα, όπως οι φόροι και οι μισθοί, είναι δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού το «πάγωμα», π.χ., των μισθών του ενός ταυτίζεται με τις κατ' ευφημισμόν «αυξήσεις» του άλλου. Αυτός προφανώς είναι ο λόγος που τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρείται να αλλάξει η ατζέντα ή τουλάχιστον να μη βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή τα θέματα οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέδειξε διαδοχικά το θέμα της ασυνέπειας του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της προεδρικής εκλογής, αλλά και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (υπόθεση ονομασίας ΠΓΔΜ, αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη). Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει ο κουρνιαχτός που σηκώνουν και τα πυροτεχνήματα να θολώσουν την κρίση των εργαζομένων και να τους αποπροσανατολίσουν από τον κυρίαρχο στόχο των εκλογών: Να «βουλιάξουν» όσο γίνεται πιο βαθιά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να «σηκωθεί» όσο γίνεται πιο ψηλά το ΚΚΕ.

«Σκούπα» σε βάρος των δικαιωμάτων

Το βασικό σύνθημα του ΛΑ.Ο.Σ. υπενθύμισε ο πρόεδρός του, Γ. Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του χτες το πρωί στο ΜΕΓΚΑ, κι αυτό είναι: «Ολους εμάς ενώνει η Ελλάς». Το διευκρινιστικό ερώτημα που του τέθηκε αμέσως μετά, «με ένα ή με δύο λάμδα;», δεν ήταν το σωστό, αν και η απάντηση που έδωσε ήταν ενδεικτική της φιλοσοφίας «τάξη κι ασφάλεια» του ΛΑ.Ο.Σ.: «Και με ένα και με δύο είναι εξίσου σημαντικό»... Αλλωστε, όταν χρίζει υποψήφιο βουλευτή του τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, δηλαδή τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών που μία από τις δράσεις τους είναι και η αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή του λαϊκού κινήματος, δείχνει και το ποιόν του ΛΑ.Ο.Σ. και του προέδρου του. Στην πρώτη γραμμή για το τσάκισμα του λαού.

Αλλωστε, ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι με την Ελλάδα της πλουτοκρατίας, των παρασίτων που απομυζούν τον ιδρώτα του λαού και ενάντια στην Ελλάδα εκείνων που παράγουν τον πλούτο αλλά δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε ίχνος απ' αυτόν. Και ας κάνει τον «προστάτη» της πατρίδας. Εχει δώσει στη μέχρι τώρα πορεία του επαρκείς αποδείξεις με ποια Ελλάδα στρατεύεται.

Την Ελλάδα που υπηρέτησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θέλει να υπηρετήσει και ο ΛΑ.Ο.Σ., αυτή του κεφαλαίου. Και θέλει να την υπηρετήσει αν χρειαστεί μαζί με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. «Εγώ έχω πει στον κ. Καραμανλή έλα να προχωρήσουμε παρέα», δηλώνει ευθαρσώς ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν τον αδικούμε που θέλει να «καθαρίσει» για λογαριασμό της άρχουσας τάξης. Σ' αυτήν ανήκει. Μόνο που θα «σκουπίσει» δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού. Αλλωστε, σε ένα ρεσιτάλ κυνισμού και αμοραλισμού, όταν ο δημοσιογράφος του επισημαίνει «μετά τις ευρωεκλογές, τα κατάφερες και καθάρισε το κέντρο της Αθήνας», απαντά: «Και μετά τις εθνικές εκλογές θα είναι καλύτερη η γενική εικόνα της Ελλάδας»!

Πράγματι, αν η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν αποσύρουν τις ψήφους τους απ' τα ταμεία του δικομματισμού και των εφεδρειών του, θα είναι καλύτερη η γενική εικόνα της Ελλάδας των πλουτοκρατών. Εντελώς «καθαρή» από δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Γιατί πλανάται πλάνην οικτράν όποιος θεωρεί ότι η «σκούπα» αφορά μόνο τους μετανάστες. Τα χειρότερα είναι μπροστά. Ας τα εμποδίσουμε.

Φροντίδα για τα κέρδη

Για το περιβάλλον έχουμε μια αμφιβολία, για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, όμως, αναμφίβολα νοιάζονται οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα - προϊόν της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, για να ζητήσουν την επίλυσή τους με την ...ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου! Σε χτεσινή τους ανακοίνωση, με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα τοξικά απόβλητα, σημειώνουν σαν «μόνη μακροπρόθεσμη λύση» το «μπούκωμα» του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα για να στραφεί αυτό σε «καθαρή παραγωγή»!

Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι οι επενδύσεις πόρων για στροφή της βιομηχανίας σε καθαρή παραγωγή, με αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία» και θέτουν ως στόχο τους «μια πράσινη ατζέντα, η οποία θα ωφελήσει όχι μόνο το περιβάλλον και την κοινωνία, αλλά συγχρόνως θα αναζωογονήσει την οικονομία, δημιουργώντας πολλές νέες πράσινες θέσεις εργασίας».

Εχει κολλήσει η γλώσσα τους στην «πράσινη οικονομία», και του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ, και των «Οικολόγων - Πράσινων». Σαν να είναι το φάρμακο διά πάσαν νόσον και όχι ένα ακόμα πεδίο - «παρθένο» και, άρα, πολλά υποσχόμενο - για να αντλήσει κέρδη το κεφάλαιο. Και όπου υπάρχουν κέρδη, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, ούτε εργασιακά δικαιώματα, ούτε και κανένας σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον που αυτός ζει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειραφέτηση από ψευτοδιλήμματα

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εντείνουν τους εκβιασμούς και τα τρομοκρατικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας το παραμύθι της ακυβερνησίας. Λένε πως η χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του «καθαρή εντολή» για να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που εδράζονται στην ίδια στρατηγική και οι συνέπειές τους είναι ήδη γνωστές στα λαϊκά στρώματα. Σεναριολογούν γύρω από το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες. Κινδυνολογούν πως κάτι τέτοιο «θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες» και λένε πως στη συγκεκριμένη φάση χρειάζεται μια κυβέρνηση με πυγμή και λυμένα τα χέρια για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την οικονομική κρίση.

Το επιχείρημα της «ακυβερνησίας» είναι προκλητικό. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να το αντιστρέψουν. Πρέπει να το γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές του, που δεν είναι άλλοι από την αστική τάξη και τα επιτελεία της. Οι μεγαλοτραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι άλλοι μεγαλοεργοδότες είναι οι μόνοι που «καίγονται» να έχουν μια σταθερή κυβέρνηση στις 5 του Οκτώβρη. Οποιος όμως κι αν κυβερνήσει, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν προκύψει κυβέρνηση, τα δικά τους συμφέροντα θα υπηρετεί. Γιατί αυτοί έχουν την εξουσία. Γι' αυτό και είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις για να προκύψει κυβέρνηση. Καμιά ακυβερνησία δεν πρόκειται να υπάρξει στην Ελλάδα. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, σε κανένα κράτος το κεφάλαιο δε στερήθηκε πολιτικών κομμάτων και σχημάτων για να εκπροσωπήσει την εξουσία του στο κυβερνητικό τιμόνι.

Από αυτή την άποψη, το ψευτοδίλημμα της ακυβερνησίας εξυπηρετεί άλλους, βαθύτερους στόχους. Το αστικό πολιτικό σύστημα θέλει να κλείσει κάθε διαρροή ψήφων προς τα κόμματα εκείνα που αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα, άλλο τέτοιο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ δεν υπάρχει. Τα άλλα κόμματα έχουν στρατηγική που δεν αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων. Γι' αυτό αναπαράγουν ή φλερτάρουν με τα μετεκλογικά ψευτοδιλήμματα που βάζει η αστική τάξη. ΛΑ.Ο.Σ. και Οικολόγοι - Πράσινοι επιδιώκουν τη μη αυτοδυναμία γιατί θέλουν να συμμετάσχουν στην αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο ένας ή ο άλλος εταίρος του δικομματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει προπαγανδιστικά τη μη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ με τη δική του είσοδο στη Βουλή, αναμασώντας την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν εγκλωβίζει τη συζήτηση στο ποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, θα πάρει ή όχι την αυτοδυναμία. Λέει καθαρά πως κέρδος για το λαό θα είναι να πέσουν και οι δύο, αθροιστικά, όσο γίνεται πιο κάτω και να ενισχυθεί το ίδιο όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα και ταυτόχρονα η μόνη συμφέρουσα διέξοδος και προοπτική για το λαό. Ενα δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν από την πλευρά των πραγματικών τους συμφερόντων και τα εκατομμύρια των λαϊκών ανθρώπων που στις προηγούμενες εκλογές έκαναν αποχή για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η τρομοκρατία που στρέφεται και σε βάρος τους μπορεί να πάρει ουσιαστική απάντηση μόνο αν σ' αυτές τις εκλογές βρεθούν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ