Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειραφέτηση από ψευτοδιλήμματα

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εντείνουν τους εκβιασμούς και τα τρομοκρατικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προβάλλοντας το παραμύθι της ακυβερνησίας. Λένε πως η χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του «καθαρή εντολή» για να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που εδράζονται στην ίδια στρατηγική και οι συνέπειές τους είναι ήδη γνωστές στα λαϊκά στρώματα. Σεναριολογούν γύρω από το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες. Κινδυνολογούν πως κάτι τέτοιο «θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες» και λένε πως στη συγκεκριμένη φάση χρειάζεται μια κυβέρνηση με πυγμή και λυμένα τα χέρια για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την οικονομική κρίση.

Το επιχείρημα της «ακυβερνησίας» είναι προκλητικό. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να το αντιστρέψουν. Πρέπει να το γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές του, που δεν είναι άλλοι από την αστική τάξη και τα επιτελεία της. Οι μεγαλοτραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι άλλοι μεγαλοεργοδότες είναι οι μόνοι που «καίγονται» να έχουν μια σταθερή κυβέρνηση στις 5 του Οκτώβρη. Οποιος όμως κι αν κυβερνήσει, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν προκύψει κυβέρνηση, τα δικά τους συμφέροντα θα υπηρετεί. Γιατί αυτοί έχουν την εξουσία. Γι' αυτό και είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις για να προκύψει κυβέρνηση. Καμιά ακυβερνησία δεν πρόκειται να υπάρξει στην Ελλάδα. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, σε κανένα κράτος το κεφάλαιο δε στερήθηκε πολιτικών κομμάτων και σχημάτων για να εκπροσωπήσει την εξουσία του στο κυβερνητικό τιμόνι.

Από αυτή την άποψη, το ψευτοδίλημμα της ακυβερνησίας εξυπηρετεί άλλους, βαθύτερους στόχους. Το αστικό πολιτικό σύστημα θέλει να κλείσει κάθε διαρροή ψήφων προς τα κόμματα εκείνα που αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα, άλλο τέτοιο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ δεν υπάρχει. Τα άλλα κόμματα έχουν στρατηγική που δεν αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων. Γι' αυτό αναπαράγουν ή φλερτάρουν με τα μετεκλογικά ψευτοδιλήμματα που βάζει η αστική τάξη. ΛΑ.Ο.Σ. και Οικολόγοι - Πράσινοι επιδιώκουν τη μη αυτοδυναμία γιατί θέλουν να συμμετάσχουν στην αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο ένας ή ο άλλος εταίρος του δικομματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει προπαγανδιστικά τη μη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ με τη δική του είσοδο στη Βουλή, αναμασώντας την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν εγκλωβίζει τη συζήτηση στο ποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, θα πάρει ή όχι την αυτοδυναμία. Λέει καθαρά πως κέρδος για το λαό θα είναι να πέσουν και οι δύο, αθροιστικά, όσο γίνεται πιο κάτω και να ενισχυθεί το ίδιο όσο γίνεται περισσότερο. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα και ταυτόχρονα η μόνη συμφέρουσα διέξοδος και προοπτική για το λαό. Ενα δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν από την πλευρά των πραγματικών τους συμφερόντων και τα εκατομμύρια των λαϊκών ανθρώπων που στις προηγούμενες εκλογές έκαναν αποχή για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η τρομοκρατία που στρέφεται και σε βάρος τους μπορεί να πάρει ουσιαστική απάντηση μόνο αν σ' αυτές τις εκλογές βρεθούν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ