Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πυροτεχνήματα και πόλωση

Προκλητικός ο νέος γύρος της αντιπαράθεσης γύρω από το ποιος πιο αποτελεσματικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή

Οι εργαζόμενοι ξέρουν από πρώτο χέρι πως η στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδια. Μόνο αντίπαλο δέος μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνημα. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να δυναμώσει κι άλλο το ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι ξέρουν από πρώτο χέρι πως η στρατηγική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ίδια. Μόνο αντίπαλο δέος μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνημα. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να δυναμώσει κι άλλο το ΚΚΕ
Με πυροτεχνήματα εφ' όλης της ύλης και με ανέβασμα των τόνων επιχειρεί η κυβέρνηση να οξύνει τη δικομματική πόλωση για να ανεβάσει τη συσπείρωση της εκλογικής της βάσης. Βασικός στόχος είναι να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως «ανέτοιμο» και κυρίως «αναξιόπιστο» διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαφορές, όπως παραδέχθηκε και στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας ανοιχτό, έστω και θεωρητικά, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Προκειμένου να πετύχει το στόχο αυτό η Ρηγίλλης «απλώνει» την ατζέντα της προεκλογικής σκιαμαχίας πέρα από τα θέματα της οικονομίας. Μετά την προπαγάνδα περί «ασυνέπειας» του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έβαλε στην ατζέντα την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφήνοντας υπαινιγμούς τόσο για τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό, όσο για το με ποιους συνεννοείται για να διαμορφώσει τη θέση του. Μάλιστα, ο Γ. Κουμουτσάκος συνδύασε τη θέση αυτή με πρόσφατη τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου για τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης (είπε πως το έργο εξυπηρετεί μονόπλευρα τη Ρωσία και πως υπάρχουν περιβαντολλογικές ανησυχίες για την εκτέλεσή του), ώστε να μιλήσει για «κρυφή ατζέντα» του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Κρύβουν το ρόλο τους στα Βαλκάνια

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέστηκε την πρόσφατη συνέντευξη του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γ. Λοβέρδου, στην οποία επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια», προαναγγέλλοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα αλλάξει αυτή την «αρνητική κατάσταση». Ανέφερε μάλιστα ότι «θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας». Προκειμένου να πείσει για τη βούληση του ΠΑΣΟΚ για λύση του προβλήματος, υπενθύμισε ότι «είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία με τα Σκόπια επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου».

Ο Γ. Κουμουτσάκος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση αφήνοντας ταυτόχρονα να αιωρούνται υπαινιγμοί για τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει τις θέσεις του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής: «Γιατί λίγες μέρες πριν τις εκλογές αισθάνεται την ανάγκη υποχώρησης και υπαναχώρησης; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους ακούει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε με νόημα ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «σπάει την εθνική κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το υποκριτικό υπόβαθρο του ψευτοκαβγά αποδεικνύεται εύκολα αν ανατρέξει κανείς στον τρόπο που από την πρώτη στιγμή διαχειρίστηκαν το ζήτημα των Σκοπίων τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθώντας την ίδια γραμμή, εγκλώβισαν το θέμα στα γενικότερα ιμπεριαλιστικά γρανάζια στην περιοχή και το περιόρισαν στην ονοματολογία, αξιοποιώντας κατά περίπτωση το θέμα για να οξύνουν και τα εθνικιστικά πάθη.

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η κοινή στάση που κράτησαν οι δυο απέναντι στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, που άνοιξε και τον «ασκό του Αιόλου» στην περιοχή. Τέλος, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αντιμετώπισαν διαχρονικά την ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σαν ζωτικό χώρο για τη διείσδυση του ντόπιου κεφαλαίου, δείχνοντας πως αυτό που ορίζει την πολιτική και των δυο είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή.

Οικονομία και ψηφοδέλτια

Την ίδια στιγμή η κόντρα για την οικονομική πολιτική εξελίσσεται σε μια ψευτοαντιπαράθεση γύρω από τους φόρους και ειδικότερα στη φορολογία των ακινήτων, παρά την ολοφάνερη φοροασυλία που προσφέρουν και οι δύο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπερασπίστηκε την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και την επιβολή του ΕΤΑΚ, ισχυριζόμενος πως τώρα «όλοι οι μεγαλοϊδιοκτήτες πληρώνουν ΕΤΑΚ, ενώ κανένας μικροϊδιοκτήτης δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο», αποσιωπώντας ότι οι μεγαλοϊδιοκτήτες πληρώνουν σήμερα ακόμα πιο λίγα από αυτά που πλήρωναν επί ΠΑΣΟΚ.

Στο ζήτημα των ψηφοδελτίων, ο εκπρόσωπος της ΝΔ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον αποκλεισμό του Κ. Σημίτη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αρχικά δήλωσε ότι δε σχολιάζει εσωκομματικά θέματα άλλων κομμάτων, αλλά στη συνέχεια επανήλθε δηλώνοντας ότι επειδή «η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί κυρίως με την οικονομία η παρουσία του κ. Σημίτη, με την εμπειρία που έχει, θα ήταν χρήσιμη», σε μια εμφανή προσπάθεια να προσεγγίσει ψηφοφόρους του λεγόμενου «μεσαίου χώρου». Σε άλλο μήκος κύματος η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια: «Η μη συμμετοχή Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ αποτελεί απόδειξη του εσωτερικού απίστευτα μεγάλου διχασμού και της διγλωσσίας προς τα έξω που χαρακτηρίζει το κόμμα» είπε μιλώντας στον «RealFM».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ