Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια

Συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που ξέσπασε μετά τις ευρωεκλογές, η οποία αναμένεται σήμερα να μεταφερθεί στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΓ του ΣΥΝ, μετά το πέρας της οποίας αναμένεται να εκδώσει και ανακοίνωση η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του κόμματος.

Μιλώντας χτες στη ΝΕΤ ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι ο ΣΥΝ δεν ανέδειξε βασικά στοιχεία της πολιτικής του φυσιογνωμίας όπως τον αριστερό ευρωπαϊσμό, ενώ δεν είχε σαφές στίγμα σε ό,τι αφορά ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής, προσάπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνεργατικό σχήμα, αναζητείται κάθε φορά ο κοινός πολιτικός τόπος (...) αυτό το πολιτικό στίγμα του συνεργατικού σχήματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι ήταν εκείνο το οποίο δεν επέτρεψε να διαμορφωθεί μια ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Συνεχίζοντας, ζήτησε «ανακαθορισμό της πολιτικής του Συνασπισμού σε σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανακαθορισμό βασικών στοιχείων της πολιτικής του συνεργατικού σχήματος».

Ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε τη διαφωνία του με την πρόταση του Αλ. Τσίπρα περί τρίτου πόλου, λέγοντας «η ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ερήμην και μακριά από τις υπαρκτές μεγάλες διαφωνίες». Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσουν εναλλακτική πρόταση εξουσίας στο πλαίσιο του «υπό διαμόρφωση πολιτικού και οικονομικού ολοκληρώματος της Ευρώπης».

Ο Φ. Κουβέλης απέκρουσε τις κατηγορίες που απευθύνονται στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» σαν άδικες και προσχηματικές, λέγοντας ότι «αποτελεί μια εύκολη δικαιολογία η οποία θέλει να προστεθεί - εύχομαι να μη συμβαίνει αυτό - σε μία επιχειρηματολογία η οποία ενδεχομένως να θελήσει να δικαιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης σε συνεντεύξεις του χτες (Ρ/Σ CITY, ALPHA KAI NET) προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «θα έψαχνα να βρω τι κάναμε πολύ λάθος, αν η μόνη πολιτική δύναμη στις εκλογές αυτές που θα έχανε θα ήμασταν εμείς» και πως «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει με χειρισμούς ή λάθη και παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα». Οπως είπε, όλοι έχασαν και συμπλήρωσε για να αποδείξει ότι δεν έκαναν κάτι λάθος πως «τον Δεκέμβρη, κόμματα που είχαν τελείως διαφορετική στάση - το ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε, το ΚΚΕ επιτέθηκε σ' αυτούς που εκδήλωναν την οργή τους, εμείς τους υποστηρίξαμε - κι όμως τα αποτελέσματα ήταν περίπου ίδια, δηλαδή άσχημα». Πρόκειται, βεβαίως, για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς όλοι θυμούνται ότι τον Δεκέμβρη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε αυτούς που εκδήλωναν την οργή τους απλά, αλλά υποστήριξε αυτούς που τα έκαναν γυαλιά - καρφιά στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Ν. Βούτσης μιλώντας στο «Κανάλι 1 του Πειραιά» και κληθείς να σχολιάσει τα περί τρίτου πόλου επιτέθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι «ξαναέβαλε τον Στάλιν στα πόδια του, δεν είναι δυνατόν με αυτή την ηγεσία να μιλάμε για ενωτική αριστερά», όταν βεβαίως του επισημάνθηκε ότι η ηγεσία του ΣΥΝ μιλά για κάτι τέτοιο επικαλέστηκε την ...κρίση που καθιστά τάχα επιβεβλημένη την ενότητα! Παρότι βεβαίως τόσο ως προς την ερμηνεία της κρίσης όσο και ως προς τις προτάσεις αντιμετώπισής της ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε συμπίπτει πουθενά με το ΚΚΕ, καθώς ανάγει τη διαχείριση του καπιταλισμού σε πανάκεια.

Ο Ν. Βούτσης κατηγόρησε τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» λέγοντας πως «κινούνται στα έτοιμα, δηλαδή προβάλλουν ότι εμείς είχαμε πει αυτό, αν τα είχαμε κάνει ήδη θα είχαμε πάει καλύτερα, εγώ δεν τα πιστεύω θεωρώ ότι είναι αυθαίρετο αυτό».

Να σημειωθεί εδώ ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται βέλη και να επιρρίπτονται ευθύνες από όλους προς όλους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφουν στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο στελέχη απ' το «Ξεκίνημα», συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρέθηκε αγκαλιά με την ατολμία και το συμβιβασμό, για «λανθασμένα σε βαθμό κακουργήματος» συνθήματα και πρόγραμμα. Καταγγέλλεται η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ για την οποία γράφεται «πολλοί από αυτούς δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (...) ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην ουσία επιζητά τη διάλυσή του». Ενώ ευθύνες προσάπτονται και στις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΕΔΑ, ΚΟΕ κ.λπ.) για «παραχωρήσεις στη δεξιά πτέρυγα του ΣΥΝ», για «διαρκείς συμβιβασμούς στο επίπεδο του πολιτικού προγράμματος», για «δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο με δική τους ευθύνη αναπτύσσονταν στον ΣΥΡΙΖΑ» κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ