Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η εμπειρία διδάσκει

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οφείλουμε, αν μη τι άλλο, να αναγνωρίσουμε στον Γ. Πρετεντέρη τη μαεστρία με την οποία «δηλητηριάζει» το κοινό που τον διαβάζει ή τον ακούει με απόψεις που αγνοούν επιδεικτικά την πραγματικότητα, θέλοντας να διαμορφώσουν μια πραγματικότητα βολική, στα μέτρα του κ. Πρετεντέρη και της άρχουσας τάξης, στην υπηρεσία της οποίας έχει θέσει το λόγο και την πένα του. Στη στήλη του στο χτεσινό «Βήμα» καταπιάνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογικές του επιδόσεις. Και κάπου προς το τέλος της ανάλυσής του αναφέρεται με μια φράση και στο ΚΚΕ. Η φράση αυτή λέει: «...το ΚΚΕ είναι χρήσιμο για να ενσωματώνει στο πολιτικό σύστημα τα κοινωνικά στρώματα της υστέρησης...». Ετσι, ο δημοσιολόγος, με τις χυδαίες εξυπνάδες του, επαναλαμβάνει επί της ουσίας με άλλο τρόπο τη ρήση Πάγκαλου ότι είναι τρελοί όσοι ψηφίζουν ΚΚΕ. Αναφέρεται απαξιωτικά και περιφρονητικά για ανθρώπους του μόχθου με το χαρακτηρισμό ότι είναι καθυστερημένοι! Ακριβώς γιατί δεν είναι στην ίδια όχθη με αυτόν και τα αφεντικά του που ζουν από τον κλεμμένο πλούτο των εργατών. Δε χτυπάει τυχαία εκεί ο κ. Πρετεντέρης. Χτυπά εκεί όπου η τάξη του διαβλέπει τον κίνδυνο. Επιδιώκει να καλλιεργήσει στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα μοιρολατρία και ηττοπάθεια και να απαξιώσει στη συνείδησή τους το ΚΚΕ. Ομως, λάθος πόρτα χτύπησε αφού έχει αντίπαλό του την ίδια την εμπειρία του εργαζόμενου. Είναι αυτή η εμπειρία που τον διδάσκει καθημερινά ποιοι είναι αυτοί που τον καταδικάζουν στην «υστέρηση», πώς αρθρογράφοι σαν τον εν λόγω τους στηρίζουν και επίσης είναι αυτή η εμπειρία που διδάσκει αν το ΚΚΕ ενσωματώνει ή με τους καθημερινούς αγώνες του παλεύει για την οριστική ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Εντυπώσεις και σενάρια...

Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. Ο λόγος για τους γράφοντες στον αστικό Τύπο περί των εκλογικών αποτελεσμάτων και το πώς καταλήγουν να συμπίπτουν οι αναλύσεις τους για το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, ανακράζοντας όλοι ότι τελικά το ΚΚΕ ...έχασε! Η ανάλυσή τους, από τη σκοπιά των επιδιώξεων του κατεστημένου, να προσδώσουν στο αποτέλεσμα του ΚΚΕ εκτίμηση εντελώς αντίθετη απ' αυτή που πραγματικά κατέγραψε. Ανάλυση που αποσιωπά ή διαστρεβλώνει τις πραγματικές παραμέτρους της εκλογικής μάχης. Στην πρώτη τους σελίδα τα «ΝΕΑ» γράφουν πως το ΚΚΕ «έχασε 150.000 ψήφους». Για τ' άλλα κόμματα γράφουν τις εκτιμήσεις των ίδιων των κομμάτων. Ομως εκεί που πραγματικά ξεπερνούν ακόμα και τις γνωστές παραδόσεις του συγκροτήματος στη σεναριολογία όταν είναι να χτυπήσουν το ΚΚΕ είναι στις εσωτερικές σελίδες, όπου σε υποτιθέμενο «ρεπορτάζ» - σενάριο γράφουν πως «η κατηγορηματική δήλωση Παπαρήγα πως "δε δεχόμαστε κανέναν έλεγχο στα οικονομικά μας" είναι σύμφωνα με στελέχη του Περισσού ένας από τους λόγους για την πτώση των ποσοστών του κόμματος». Εδώ η λαθροχειρία είναι διπλή. Γιατί αποσιωπούν τις εκτιμήσεις της ΚΕ για το αποτέλεσμα, ενώ τη δική τους άποψη, η οποία έχει και άλλες στοχεύσεις, τη βάζουν στο στόμα στελεχών του ΚΚΕ. Και ύστερα σου λένε ότι κάνουν δημοσιογραφία. Θλιβερή αθλιότητα κάνουν.

Αποκλείεται δε να μη γνωρίζουν πως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν είπε παρά το αυτονόητο για κάθε κομμουνιστή. Ελα όμως που αυτά τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά τα τόσο ανώτερα από τις δικές τους αρχές και αξίες είναι που τους πονάνε ιδιαίτερα και είναι αυτά που έχουν βάλει στο μάτι. Οπως επίσης το γεγονός ότι πασχίζουν να βάλουν στο χέρι το ΚΚΕ, αλλά δεν μπορούν. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι τόσο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά συνελήφθησαν «να κλέπτουν οπώρας» με φανταστικά σενάρια, αλλά ότι αποκαλύπτουν τον αντιΚΚΕ καημό τους που τους αναγκάζει να κατασκευάζουν αυτά τα σενάρια.

... για να βγαίνει το ΚΚΕ στους χαμένους

Επίσης, στην «Ελευθεροτυπία» ο Φ. Συρίγος αναρωτιέται: «Αμ, η Αλέκα; Το μόνο που κατάλαβα απ' όσα είπε την Κυριακή το βράδυ ήταν ότι περίμενε μεγαλύτερη πτώση του διπολισμού!». Και συνεχίζει παραθέτοντας νούμερα για να αποδείξει ότι το ΚΚΕ έχασε, αλλά δεν το ....ομολογεί!Να πούμε και γι' αυτόν το ολοφάνερο; Πως βγάζει από την κοιλιά του φράσεις που ποτέ δεν ειπώθηκαν ή να υποθέσουμε πως τίποτα δεν κατάλαβε τελικά; Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα ισχυρίζεται: «Οι δυνάμεις της δικομματικής εναλλαγής...παραμένουν σχετικά ψηλές σε συνθήκες κρίσης, πράγμα το οποίο εμείς ως ένα βαθμό το είχαμε αναδείξει και προβλέψει». Δεν κατάλαβε καλά τη δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γράφει ανοησίες; `Η κατασκευάζει πραγματικότητες από το μυαλό του, για να εξυπηρετήσει τα αφεντικά; Ολα και όχι μόνο τα δικά του. Αλλά αυτός δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει τις πρώτες εκτιμήσεις για τις εκλογές της ΚΕ του ΚΚΕ. Δεν του χρειαζόταν, άλλωστε, για να γράψει πως το ΚΚΕ έχασε, πράγμα που απ' ό,τι φαίνεται θα το έγραφε έτσι και αλλιώς.

Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη τους να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Τους υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι η πολιτική και οι πολιτικές μάχες δεν αναλύονται, ούτε ερμηνεύονται με απλές προσθαφαιρέσεις που δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Οχι, βεβαίως, ότι αυτό έχει καμιά σημασία για όσους, όπως και πριν τις εκλογές έτσι και τώρα, πασχίζουν και ιδρώνουν να πείσουν ότι και το ΚΚΕ, κάποιοι φτάνουν ως και να ισχυρίζονται πως μόνο αυτό, έχασε...

Το «κλάμα» για την αποχή και οι επιδιώξεις

Πολύ «κλάμα» έχει ...πέσει από αυτούς που διαμορφώνουν με τα μέσα που διαθέτουν το κλίμα (ΜΜΕ, δημοσκόποι, δημοσιολόγοι και εν γένει επιτελεία της αστικής τάξης) για τη μεγάλη αποχή που παρατηρήθηκε στις προχτεσινές ευρωεκλογές. Φυσικά, το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα των λαϊκών στρωμάτων επέλεξαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με αυτόν τον άστοχο τρόπο δεν είναι αυτό που κυρίως απασχολεί αυτά τα επιτελεία. Και αυτό γιατί η αποχή προπαγανδίστηκε ποικιλοτρόπως, αλλά κυρίως γιατί αυτό που ενδιαφέρει τα κόμματα του κεφαλαίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και τα διάφορα κόμματα - αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων είναι η αποχή των λαϊκών ανθρώπων από την καθημερινή δράση για τα εργασιακά, κοινωνικά προβλήματα.

Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από την παντελή απουσία που έχουν οι λαϊκοί αγώνες, εκεί που πρωτοστατούν οι κομμουνιστές και το ταξικό κίνημα του ΠΑΜΕ, από τα ΜΜΕ, που είναι μέσα χειραγώγησης, αλλά και από τη συνολική προσπάθεια της εμπέδωσης της απάθειας και του ιδεολογήματος της κοινωνικής συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας. Κάθε ενέργεια των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, κάθε «πόρος» της συνολικής τους δραστηριότητας «βρωμάει» από το κάλεσμά τους στο λαό «να κάτσει στα αυγά του», να «βάλει πλάτη για το ξεπέρασμα της κρίσης», συνολικά να υποταχθεί στη λογική των «ατομικών λύσεων», του βολέματος και του συμβιβασμού. Αυτή η ιδεολογική παρέμβαση γίνεται από παντού, με όλα τα μέσα, με πιο ευάλωτους νέους εργαζόμενους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται σύγκρουση με την εργοδοσία και ρήξη με το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, καλλιεργούν στη νέα γενιά τη λογική της «αρπαχτής», του «κοίτα την πάρτη σου», της απαξίας της συλλογικής δράσης, του κοινωνικού και πολιτικού αγώνα.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση - και ουσιαστικά εκεί είναι η ποιοτική διαφορά του από το λαϊκισμό, από το συμβιβασμό των οπορτουνιστών - είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ στα λαϊκά στρώματα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Το ΚΚΕ ξέρει καλά πως η δύναμη του λαού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το δίκιο του. Ποτέ δεν είπε, όπως τ' άλλα κόμματα, ότι αυτό θα λύσει τα προβλήματα, ακριβώς γιατί ξέρει πως τη δύναμη των μονοπωλίων και του κράτους μόνο ο ενωμένος λαός μπορεί να την αντιμετωπίσει. Το ΚΚΕ είναι μαζί του σ' αυτό τον αγώνα.

Ετσι, όπως και πριν τις εκλογές, σταθερά και τώρα, την επόμενη μέρα, καλεί τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους από τα λαϊκά στρώματα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, να δυναμώσουν τον αγώνα, πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς, αλλά και σε όλες τις πτυχές της ζωής και να οργανώσουν μαζί με το ΚΚΕ τη λαϊκή αντεπίθεση. Αυτό σημαίνει την πιο πλατιά συμμετοχή στη σκληρή ταξική πάλη, σημαίνει «ξεβόλεμα» από τη λογική «κάποιοι άλλοι θα βγάλουν τα κάστανα απ' τη φωτιά», σημαίνει συνειδητοποίηση ότι ο συσχετισμός δύναμης αλλάζει μόνο σε σύγκρουση με τα μονοπώλια. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσει το ΚΚΕ, αξιοποιώντας και τη δύναμη που του δίνει ο λαός στις εκλογές. Το κύριο όμως εξακολουθεί να είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή να μετατραπεί σε οργανωμένο κίνημα και δύναμη ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μόνη σταθερά η αντιλαϊκή πολιτική...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ. Η κυβέρνηση προτίθεται «να αλλάξει», αφού «το 'πιασε το υπονοούμενο» των ευρωεκλογών. Τι είναι αυτό που θα αλλάξει όμως δεν μπαίνουν στον κόπο να μας το πουν.

Θα αλλάξει στιλ; Θα αλλάξει υπουργούς; Θα αλλάξει εσωκομματικούς συσχετισμούς; Θα αλλάξει επικοινωνιακό επιτελείο; Θα αλλάξει τις σχέσεις της με κάποια διαπλεκόμενα συμφέροντα;

Ισως κι όλα μαζί. Ενα όμως είναι αυτό που δε θα αλλάξει: Πολιτική! Το ξεκαθαρίζουν με κάθε τρόπο. Αφού ομολογούν ότι στόχος τους είναι οι «πιο γρήγορες μεταρρυθμίσεις» πάντα «υπό τη σκιά» της οικονομικής κρίσης.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ πάλι προσπαθούν να μας πείσουν ότι πνέει αέρας ενθουσιασμού. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αρχίσανε ξανά τα περί... «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης»!

Ελα όμως που όσο και να προσπαθούν να ... τεντώσουν τα πράγματα, οι ψήφοι δεν αυξάνονται! Ατιμο πράγμα πρόεδρε...

ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ κι αυτό! Δεκάδες στελέχη της ΝΔ να διαμαρτύρονται δημοσίως για τη δράση και τις πρακτικές των εταιρειών δημοσκοπήσεων...

Από καταγραφείς της κοινής γνώμης έγιναν διαμορφωτές της, γκρίνιαζαν, και αναθεμάτιζαν για το θεσμικό καθεστώς λειτουργίας τους.

Μήπως πρέπει να τους θυμίσουμε ποιος έφτιαξε το νόμο που τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν όπως θέλουν; Που κατάργησε κάθε όριο στο πώς παρεμβαίνουν στα πολιτικά πράγματα αυτές οι εταιρείες;

Ηταν φυσικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο τότε υπουργός Θ. Ρουσόπουλος. Και το νόμο αυτό τον είχε ψηφίσει (με τα δύο χέρια) και το ΠΑΣΟΚ...

Οσο για το καθεστώς ιδιοκτησίας και διαπλοκής των εταιρειών κι εκεί πλήρης συσκότιση επικρατεί. Ας είναι καλά επίσης οι ισχύοντες νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά για να μη νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο έτσι εύκολα....


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο αφερέγγυος και το δούλεμα...

Αυτό σημαίνει «αριστερή» πολιτική. Αυτό σημαίνει συνέπεια στα λόγια και στα έργα. Πριν μερικές μέρες, η παράταξη του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ «Αυτόνομη Παρέμβαση» με ανακοίνωσή της κατακεραύνωνε την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας για την προώθηση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με το υπουργείο Απασχόλησης και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Υπό τον τίτλο «Μακριά από τα συνδικάτα η συνδιαχείριση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ανεργίας», η παράταξη του ΣΥΝ έβγαζε κραυγή πως «δεν μπορεί η ΓΣΕΕ και δεν πρέπει να εμπλέκεται σε μια λογική συνδιαχείρισης και εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών της απασχολησιμότητας» και σημείωνε την εκχώρηση 60 εκατομμυρίων ευρώ στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια. Μαθαίνουμε ότι η «νεοφιλελεύθερη» πολιτική που τόσο γλαφυρά περιγράφει η παράταξη του ΣΥΝ - εκτός από τις υπογραφές των στελεχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΕΒ και του υπουργείου Απασχόλησης, έχει και την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ στελέχους του ΣΥΝ Νίκου Σκορίνη. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε και το σχετικό έγγραφο. Ετσι, με την υπογραφή ενός πρωτοκλασάτου στελέχους του, ο ΣΥΝ αποδέχτηκε και νομιμοποίησε - αν μη τι άλλο - μια επαίσχυντη συμφωνία, σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, αφού αυτή προωθεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της απασχόλησης και της ανεργίας. Αυτός είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αλλα λέει, άλλα κάνει και άλλα λέει στους εργαζόμενους ότι κάνει.

«Αφορολόγητη» υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δεν μπορεί να πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και να φοροδιαφεύγουν οι έχοντες και κατέχοντες». Αδικα ψάχνετε. Η «οργισμένη» αυτή φράση για τη μεγάλη αδικία που γίνεται με τη φοροδιαφυγή ανήκει στον ...Κ. Καραμανλή και την είπε χτες το μεσημέρι στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου! Το κακό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να την εκλάβει ούτε καν ως κακόγουστο έστω αστείο, παρά μόνο ως θρασύτατο εμπαιγμό. Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει και νομιμοποιήσει τη φοροδιαφυγή και φοροασυλία των εχόντων και κατεχόντων. Αρκεί να σημειωθεί ότι από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων από 35% σε 25% χάθηκαν έσοδα από το κράτος ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή ενθαρρύνθηκε τα μέγιστα από τη μείωση των ελέγχων σε επιχειρήσεις κατά 50% στην επταετία 2000-2007. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν αποδίδουν τους φόρους ή χρησιμοποιούν πλαστά τιμολόγια. Παράλληλα δεν εισπράττονται τα χρέη του Δημοσίου. Μόλις 6.300 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν πάνω από 15 δισ. ευρώ ή το 85% των ληξιπρόθεσμων χρεών. Από την άλλη ο φόρος εισοδήματος των χαμηλόμισθων τετραπλασιάστηκε στην πενταετία 2004-2008 λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Ας αφήσει λοιπόν ο πρωθυπουργός τις υποκριτικές διακηρύξεις, πολύ περισσότερο τις παραμονές μιας νέας άγριας φοροεπιδρομής, έμμεσων φόρων, στα λαϊκά νοικοκυριά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακατάπαυστη δράση

Ενα από τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από την κάλπη είναι πως το Κόμμα μας κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει τη στρατηγική του συστήματος που στόχευε στην εκλογική και πολιτική του ήττα. Στόχο από τον οποίο βεβαίως δεν παραιτείται ποτέ η άρχουσα τάξη, εξειδικεύοντας κάθε φορά τις μεθόδους της, αναλόγως των συνθηκών. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο έθεσε τα οικονομικά του ΚΚΕ, επιδιώκοντας να πλήξει το ηθικό αγωνιστικό κύρος του, την ενότητα λόγων και έργων, να ανακόψει τη δυναμική του σε μια περίοδο όπου διαδέχονταν η μία την άλλη οι αποκαλύψεις για εμπλοκή των δύο αστικών κομμάτων σε σκάνδαλα, με καταγραμμένη την απαξίωση στη λαϊκή συνείδηση της ΕΕ και τη διογκούμενη οργή και δυσαρέσκεια από την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Και το έκαναν γιατί δεν τους έπαιρνε να αντιπαρατεθούν σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και να πλήξουν το Κόμμα.

Χρειάζεται να επισημανθεί ότι αυτή η στάση απέναντι στο ΚΚΕ δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι κομμάτι της γενικότερης αντικομμουνιστικής εκστρατείας που ξεδιπλώνεται απ' άκρη σ' άκρη της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Και βεβαίως δεν πρόκειται να σταματήσει. Απεναντίας, όσο περισσότερο η δράση του ΚΚΕ, η πολιτική τους, βρίσκει απήχηση μέσα στο λαό, πυροδοτεί θετικές διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση τόσο θα εντείνεται, ανεξαρτήτως της μορφής που θα παίρνει κάθε φορά, ώστε να ματαιώνεται η χειραφέτηση και ο απεγκλωβισμός εργατικών, λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Απέναντι στις επιθέσεις της άρχουσας τάξης, τις προβοκάτσιες, τις συκοφαντίες, χρειάζεται να αντιτάξουμε τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, τη θωράκισή μας με τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις, με τα επιχειρήματα του Κόμματός μας και προς τούτο κρίνεται παραπάνω από αναγκαία η μελέτη και η διάδοση του «Ρ».

Πολύ περισσότερο απαιτείται η ένταση στο έπακρο της προσπάθειας που όλοι πρέπει να καταβάλουμε για τη σύσφιξη των δεσμών μας με την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να τους βαθύνουμε εκεί όπου υπάρχουν, να τους σφυρηλατήσουμε παντού. Να αναπτύξουμε αμφίδρομους ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς, δουλεύοντας με τη στρατηγική του Κόμματός μας, που είναι και η πηγή της δύναμής μας. Δεσμούς που αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα αντοχής σε δύσκολες συνθήκες. Ετσι, υπηρετούμε και προωθούμε και το στόχο για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, απαραίτητη όσο ποτέ, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα θα δρομολογηθούν, για να πληρώσει ο λαός την καπιταλιστική κρίση.

Απ' αυτή τη μάχη δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της αποστράτευσης και της αναδίπλωσης, η ακατάπαυστη δράση για ανάκαμψη και ανασύνταξη του κινήματος θα επιφέρει ρωγμές στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, θα αποκαλύψει πιο πλατιά τον επιζήμιο ρόλο δυνάμεων όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ και οι Οικολόγοι - Πράσινοι. Η μάχη για ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι μάχη για ισχυρό ΚΚΕ και αντίστροφα. Κι αυτή τη μάχη οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι μας, με όλες μας τις δυνάμεις, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ