Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
«Σημεία και τέρατα»... εκλογικών καταλόγων

Απάντηση του Δήμου Νίκαιας για τη μη εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων από το υπουργείο Εσωτερικών

Eurokinissi

Με αφορμή το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο 8ο εκλογικό Διαμέρισμα Νίκαιας όπου από τους 6.403 εγγεγραμμένους ψήφισαν, τελικά, μόνο 80, η Δημοτική Αρχή Νίκαιας εξηγεί σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει: Το περιστατικό αυτό φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη μηχανογράφησης όλων των ληξιαρχείων της χώρας ώστε να διαγραφούν άνθρωποι που παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ενώ έχουν πεθάνει.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται πως το 2001, όταν έγιναν οι αλλαγές από ενορίες σε εκλογικά τμήματα, τότε η δημοτική αρχή στο Δήμο Νίκαιας δημιούργησε το 8οΕκλογικό Διαμέρισμα για δημότες που δεν είχαν γνωστοποιήσει τη διεύθυνση κατοικίας τους και ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό υπερήλικες.

Ετσι, το 2002 ήταν 9.103 εγγεγραμμένοι, ενώ στις τελευταίες εκλογές οι εγγεγραμμένοι στο Διαμέρισμα ήταν 6.403 (και ψήφισαν μόνο οι 80). Αυτή η μεταβολή (διαφορά) κατά 2.700 δημότες, προέκυψε από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Δημοτική Αρχή Νίκαιας, από το 2004, για να βρεθούν οι διευθύνσεις και τα στοιχεία των ψηφοφόρων. Εκτός αυτής της προσπάθειας, η διοίκηση του Δήμου έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς όλα τα ληξιαρχεία της χώρας με το οποίο ζητά ενημέρωση για το αν υπάρχουν δημότες που έχουν γεννηθεί στη Νίκαια και έχουν αποβιώσει. Επίσης, την 1η Δεκέμβρη 2008, ο Δήμος Νίκαιας απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών προτείνοντας την κατάργηση του 8ου Διαμερίσματος.

Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας θεωρεί ότι έτσι όπως εξελίχθηκε το πρόβλημα θα έβρισκε ουσιαστική λύση αν ήταν μηχανογραφημένα τα ληξιαρχεία της χώρας, αφού σε διαγραφές μόνο το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προχωρήσει και, βεβαίως, έχει την ευθύνη για την εκκαθάριση των καταλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ