Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης

Οι 22 Ελληνες ευρωβουλευτές «συστήθηκαν» στα ΜΜΕ

Eurokinissi

Οι απαραίτητες συστάσεις των 22 Ελλήνων ευρωβουλευτών της 7ης περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ξεκινά επί της ουσίας στις 14 Ιούλη, ακολουθούμενες από μία σύντομη παρουσίαση ορισμένων εκ των θέσεων που πρεσβεύουν και προτίθενται να υποστηρίξουν, πραγματοποιήθηκαν χτες στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής, Γιώργος Τούσσας, χαρακτηρίζοντας θετικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, «λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που δόθηκε η μάχη και όλων των παραγόντων που επέδρασαν στη διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος», κάνοντας λόγο για μία «σκληρή πολιτική μάχη, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και έντασης της επίθεσης της ΕΕ, του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του, ενάντια στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία».

Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι το «ΚΚΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει τη στρατηγική που εκπονήθηκε στους κόλπους του συστήματος, με στόχο την εκλογική και πολιτική ήττα του και την εκτόπισή του από την τρίτη θέση. Η επίθεση αυτή πήρε χαρακτηριστικά χυδαίου αντικομμουνισμού, χρησιμοποίησε ανήθικα και ανέντιμα μέσα, τη λάσπη, τη συκοφαντία, την προβοκάτσια και το ψέμα. Στόχος της ήταν να πλήξει την ηθική υπόσταση και τη συνέπεια των λόγων και των έργων του ΚΚΕ, σε μία περίοδο που και τα δύο κόμματα της αστικής εξουσίας είναι βουτηγμένα μέχρι το λαιμό στα σκάνδαλα και τη διαφθορά, το αστικό πολιτικό σύστημα αποδεικνύει τη βαθιά σήψη του και γεννάει τάσεις αποστροφής και απαξίωσης στους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται βέβαια για ελληνικό φαινόμενο. Εκπορεύεται από την ΕΕ, που εδώ και καιρό έχει επιδοθεί σε μία έξαλλη αντικομμουνιστική εκστρατεία, με σημαία της την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού. Το ΚΚΕ αντιπάλεψε παλικαρίσια τις προβοκάτσιες, απέδειξε την εμπειρία και την αντοχή του. Σε ένα βαθμό περιόρισε την επίδραση της επίθεσης και απέτρεψε την έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης σε ανώδυνα αναχώματα διαμαρτυρίας. Ωστόσο, η αντικομμουνιστική επίθεση οδήγησε στην ανακοπή της δυναμικής που εμφανιζόταν, καθώς επέδρασε και η μαζική αποχή».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σχετικά με την αποχή, τόνισε ότι «ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός, αλλά δεν είναι ανίκητος. Το άθροισμα που συγκέντρωσαν τα δύο κόμματα της αστικής δικομματικής εναλλαγής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι δέχτηκαν πλήγματα σε συνδυασμό μάλιστα και με την πρωτόγνωρη αποχή, για τα ελληνικά δεδομένα. Η αποχή σε σημαντικό βαθμό εκφράζει απογοήτευση, διαμαρτυρία, αποδοκιμασία των δύο κομμάτων της αστικής εξουσίας, αλλά και της ΕΕ. Από την άλλη όμως εκφράζει και ένα πνεύμα συμβιβασμού, αποστράτευσης, μοιρολατρίας. Η αποχή ανεξάρτητα από το τι εκφράζει δεν πλήττει την αντιλαϊκή πολιτική, τη δικομματική εναλλαγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή τα σχέδιά τους για αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας σε όποια παραλλαγή τους».

Κλείνοντας ο Γ. Τούσσας, σημείωσε ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης, δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου. Στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στο γραφείο, στο χωράφι, στους δρόμους με τα μικρομάγαζα, στους χώρους μόρφωσης, μάθησης και δουλειάς των νέων ανθρώπων, στους δρόμους του αγώνα. Γιατί όπως είχαμε πει και προεκλογικά, τα χειρότερα έρχονται. Η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά στρώματα θα συνεχιστεί αμείωτη. Νέα αντιλαϊκά μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ. Το ΚΚΕ την εκλογική του δύναμη, την ψήφο των εργαζομένων, θα την αξιοποιήσει για την ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας που θα αμφισβητήσει την εξουσία των μονοπωλίων και θα αναδείξει τη λαϊκή εξουσία».

Η Μαριέττα Γιαννάκου επιχείρησε να φανεί «ενωτική», υποστηρίζοντας ότι σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος οι Ελληνες ευρωβουλευτές ψηφίζουν με «κοινή γραμμή», σημειώνοντας ότι η προεκλογική μάχη δόθηκε με όρους «εθνικών εκλογών».

Ο πρώτος του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέδωσε την αποχή στο τριήμερο, τον καιρό, την πρόθεση των ψηφοφόρων της ΝΔ να καταψηφίσουν απέχοντας το κόμμα τους και την «υπερβολική σιγουριά» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που θεώρησαν τη νίκη δεδομένη. Παράλληλα υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που μίλησε για ευρωπαϊκά θέματα, προσαρμόζοντάς τα στην ελληνική πραγματικότητα, αποδίδοντας την όποια υποτίμηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων στα ΜΜΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, προσπάθησε να διασκεδάσει την απογοήτευση για τα ποσοστά του κόμματός του, δηλώνοντας ότι θα παλέψει για μία πιο «κοινωνική Ευρώπη»...

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Αθανάσιος Πλεύρης υπεραμύνθηκε της αντιδραστικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής του κόμματός του, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, από τους Οικολόγους Πράσινους, τάχθηκε υπέρ της περισσότερης Ευρώπης στη ζωή των πολιτών...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ