Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μήνυμα» για νέα αντιλαϊκή επίθεση
  • Το πράσινο φως για να ξεκινήσει «δίχως κανένα δισταγμό και ολιγωρία» η νέα επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων έδωσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει η αυτοκριτική για την εκλογική ήττα
  • Πρώτη προτεραιότητα η σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, στις αναπηρικές συντάξεις, η παράταση του εργάσιμου βίου, ο περιορισμός των δαπανών για την υγεία... Καταργούνται δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα στο όνομα της «ασφάλειας των πολιτών»

Πιο δυνατά, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, θα προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει η αυτοκριτική για την εκλογική ήττα και η φράση ότι «έλαβε το μήνυμα» των ευρωεκλογών.

Ο Κ. Καραμανλής, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η νέα αντιλαϊκή επίθεση, αγνοώντας επιδεικτικά το ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής που βγήκε από τις ευρωκάλπες. Ακόμα χειρότερα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως νομιμοποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά και αξίωση για ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίησή της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς «περισσότερο πολιτικό θάρρος» προκειμένου να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα τα αντιλαϊκά μέτρα που είχε προαναγγείλει πριν από τις ευρωκάλπες: Συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης με αιχμή τη σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων, την παράταση του εργάσιμου βίου, τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία, την επιβολή νέων, έμμεσων, φόρων, την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των «κλειστών αγορών και επαγγελμάτων», η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ κ.ά. Παράλληλα με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης η κυβέρνηση θα εντείνει την καταστολή, προχωρώντας στην κατάργηση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της ασφάλειας. Τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή μόλις ανοίξει αφορούν την ποινικοποίηση της κουκούλας και το φακέλωμα των καρτοκινητών, ενώ εκφρασμένη είναι η βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Θέλω να υπογραμμίσω ιδιαίτερα την απόφαση να σπρώξουμε, ακόμα πιο δυνατά, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει και, βεβαίως, εκείνες που έχουμε πει για το επόμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε πει - το είπαμε και στην προεκλογική περίοδο - ότι είναι ώρα για ένα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων. Χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς καμία ολιγωρία». Υποστήριξε μάλιστα ότι στα «συν» της κυβέρνησης πρέπει να περιληφθεί ότι «στην προεκλογική περίοδο ήμασταν ειλικρινείς με τους πολίτες».

Αναλύοντας τις αιτίες για την ήττα στις ευρωεκλογές ο Κ. Καραμανλής επέρριψε παντού τις ευθύνες, εκτός από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Φταίνε «συμπεριφορές» κυβερνητικών στελεχών που «ενόχλησαν και πίκραναν» τους ψηφοφόρους, φταίνε οι δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού και τέλος φταίει ο κακός εαυτός της κυβέρνησης. «Δεν αναζητούμε - και σας καλώ να μην αναζητήσετε - τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος αλλού, παρά μόνο στον εαυτό μας... ουσία όμως είναι απλή: Εμείς φταίξαμε. Εμείς οφείλουμε να διορθωθούμε». Στο απυρόβλητο βέβαια έβαλε την «ουσία της πολιτικής», η οποία όπως διευκρίνισε «αφορά στην ικανότητά μας να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση». Συνοψίζοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πούμε ειλικρινά "ναι, αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν ένα καλό αποτέλεσμα". Ναι, είναι μήνυμα, είναι καμπανάκι. Οχι για την ουσία της πολιτικής μας».

Παραδέχθηκε ότι υπήρξε «διατάραξη της σχέσης της κυβέρνησης με την κοινωνία», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «η τελική έκβαση του αγώνα δεν πρόκειται να κριθεί από το εφήμερο». Αναφερόμενος στο φαινόμενο της αποχής το απέδωσε εν μέρει «στην άποψη ότι δεν υπήρχε άμεσο πολιτικό διακύβευμα και δεν κρινόταν η διακυβέρνηση» στις ευρωεκλογές, αλλά και στο ότι «οι πολίτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για βασικές πτυχές της πολιτικής ζωής στον τόπο μας».

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να αποδυναμώσει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές, ενώ απέρριψε εκ νέου, αν και με γενικόλογο τρόπο, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. Χαρακτήρισε ανευθυνότητα να ζητά το ΠΑΣΟΚ εκλογές «τη στιγμή που πήρε λιγότερες ψήφους από όσες στις προηγούμενες εκλογές», ενώ αποδοκιμάστηκε και η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές.

Αρνητικός εμφανίστηκε και στο ζήτημα της συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. που επαναφέρουν ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές. «Μπορούμε να ανανεώσουμε, μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε, μπορούμε και πάλι να τονώσουμε την πλατιά συμμαχία με τους πολίτες και την κοινωνία. Και για να το κάνουμε αυτό δε χρειαζόμαστε, ούτε είναι νοητές, συνεργασίες κομματικές», είπε με νόημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα άλλα συμπεράσματα που βγάζουν ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, για παράδειγμα, εκτίμησε ότι δεν αποδίδουν τα προεκλογικά πακέτα - ψίχουλα και γι' αυτό πρέπει να καταργηθούν. «Απεδείχθη και από το αποτέλεσμα ότι λογικές, αν θέλετε, στοχευμένων παροχών σε κοινωνικές ομάδες με σκοπό να αποκομίσουμε εκλογικά οφέλη δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δήλωσε (στον «Φλας»), αναφέροντας ως παράδειγμα «το πακέτο στήριξης των αγροτών», το οποίο όπως είπε «εκλογικά δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα για τη ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ