Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Σε Κύπρο και Αίγυπτο

Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, από την Κύπρο όπου βρέθηκε την Παρασκευή, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου από την Ι. Μ. Κύκκου στην ελληνική κυβέρνηση, για την κατασκευή της νέας πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας της Ελλάδας στην Κύπρο.

Οπως είπε, «η αγωνία μας είναι να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά να λυθεί με τρόπο δίκαιο, δημιουργικό και προς όφελος του λαού της Κύπρου. Και όχι τρίτων», προσθέτοντας ότι για την επίλυση «πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και από τους άλλους που συμμετέχουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν υπάρχει προσπάθεια προετοιμασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι «δεν θεωρώ παραγωγικό να πηγαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, όπως σε δημοψηφίσματα που δεν έχουν να απαντήσουν θετικά στις προτάσεις που γίνονται. Από αυτήν τη σκοπιά, ελπίζω η συζήτηση που είχαμε στη Σμύρνη με τον κ. Τσαβούσογλου ότι θα επιδιώξουμε να δούμε αν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση - εγώ δε λέω λύση - πριν ξεκινήσουμε τις διαδικασίες της άμεσης διαπραγμάτευσης, να υπάρξει καλύτερο πνεύμα από ό,τι στο παρελθόν από την άλλη πλευρά. Αλλά γι' αυτό δεν μπορώ να σας εγγυηθώ».

Παραπέρα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «ναυάγιο» τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, γιατί όπως ισχυρίστηκε, «για πρώτη φορά, κατά τη δική μας εκτίμηση, μετά από μια διαπραγμάτευση του Κυπριακού πάμε στην επόμενη με καλύτερες θέσεις από ό,τι την προηγούμενη. (...) Τώρα έχουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

Τέλος, χτες το απόγευμα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, μετέβησαν στο Κάιρο, όπου είχαν τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σ. Σούκρι, με σκοπό την «περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας». Αντίστοιχη συνάντηση είχαν προχτές στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ