Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδρά σε αυστριακά σχέδια για το Νότιο Τιρόλο

ΡΩΜΗ.--

Το ΥΠΕΞ της Ιταλίας εξέφρασε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης σε σχέδια της Αυστρίας να παραχωρήσει την αυστριακή υπηκοότητα σε μέλη της γερμανόφωνης κοινότητας που ζει στο Νότιο Τιρόλο, μια ιταλική επαρχία στη μεθόριο που έχει αυτονομία.

Σε ανακοίνωσή του, το ιταλικό ΥΠΕΞ αναφέρεται σε «μια ειδική κυβερνητική επιτροπή» που έχει συστήσει η αυστριακή κυβέρνηση και ερευνά «μια πιθανή νομοθετική πράξη» και χαρακτηρίζει την «πρωτοβουλία» αυτή της Βιέννης «ακατάλληλη», που μπορεί «δυνητικά» να προκαλέσει αναταραχές. Χαρακτηρίζει ακόμα «ιδιαίτερα εντυπωσιακό» το γεγονός ότι «η κυβέρνηση που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντί να επικεντρώνεται σε ενέργειες που ενώνουν και ενθαρρύνουν την αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των χωρών, προωθεί σχέδια ικανά να δημιουργήσουν διαφωνίες». Επιπλέον, όπως και στο παρελθόν, η Ρώμη επαναλαμβάνει ότι προκαλούνται πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι στην ΕΕ τα διαβατήρια ουσιαστικά δεν έχουν κάποιο πρακτικό αντίκρισμα.

Παρέμβαση έκανε και ο Ιταλός υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Ρικάρντο Φρακάρο, ο οποίος είπε ότι αυτό το αυστριακό σχέδιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «εχθρική ενέργεια» και «πράξη καθαρής προπαγάνδας», συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προκλήσεις σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Το Νότιο Τιρόλο αποτελεί επαρχία της Βόρειας Ιταλίας που μέχρι τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν τμήμα της Αυστρίας. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 528.000 κάτοικοι και υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% είναι γερμανόφωνοι. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, το 2016 το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 42.600 ευρώ, κάνοντας την επαρχία την πλουσιότερη στην Ιταλία και μία από τις πλουσιότερες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ