ΒΙΕΝΝΗ - ΡΩΜΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δε συμπληρώθηκε από την Τρίτη το απόγευμα που ανακοινώθηκε και επισήμως από τη γαλλική κυβέρνηση -που ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο- ότι αίρονται οι «ατελέσφορες» διπλωματικοί κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο προς την Αυστρία και οι δηλώσεις για «επαγρύπνηση και ανησυχία» για τον μπαμπούλα του Γεργκ Χάιντερ φαίνεται να διαιωνίζουν το φόβητρο της άκρα Δεξιάς.
Ενδεικτικό αυτού του λεκτικού πολέμου εντυπώσεων είναι ότι εκτός από την ανακοίνωση των 14 εταίρων της Αυστρίας στην ΕΕ, που μιλούν για «επαγρύπνηση» όσον αφορά τη συμμετοχή του «Κόμματος της Ελευθερίας» στον αυστριακό κυβερνητικό συνασπισμό χτες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, ξανάφερε το ζήτημα, εκφράζοντας μεν την ικανοποίησή τους για την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Αυστρίας, τονίζοντας δε ότι ο ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ παραμένει ένα θέμα, το οποίο προκαλεί «ανησυχία». «Η στάση της κυβέρνησης Σιούσελ θα παρακολουθείται και αυτή από κοντά», πρόσθεσε ο Ντίνι σε δηλώσεις προς τον ιταλικό Τύπο από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο Ιταλός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή ήταν μέχρι τώρα απολύτως ικανοποιητική».
Οσο για τον ίδιο τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφανγκ Σιούσελ δεν μπόρεσε να κρύψει την πικρία του σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Συγκεκριμένα ο Σιούσελ δήλωσε αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων ότι «για μένα, οι κυρώσεις ήταν ένα σοκ. Λίγοι πολιτικοί έχουν εργαστεί όσο εγώ για την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ και καταλαβαίνετε ότι ήταν δύσκολο να βλέπω τους "14" να με σνομπάρουν. Ηταν χειρότερο και από μια διπλωματική προσβολή», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «αν επρόκειτο για μια χώρα μεγαλύτερη -από την Αυστρία- ίσως να υπήρχε μεγαλύτερος σεβασμός».
Από την άλλη πλευρά, στο επίκεντρο της διαμάχης ο Χάιντερ έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, αφού δήλωσε χτες ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ «ταπεινώθηκε» με την άρση των κυρώσεων και απαντώντας σε ερώτηση για την «επαγρύπνηση» των "14" έναντι του κόμματός του, ο Χάιντερ τόνισε ότι «είναι μια μικρή παρηγοριά για τον Ζακ Σιράκ που έχει ήδη ταπεινωθεί».
Οσο για τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η απόφαση των 14 χωρών της ΕΕ να άρουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Αυστρίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Βιέννης και θα διατηρήσουν την «ελαστική στάση τους», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Οι ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει προσωρινά τον πρεσβευτή τους στη Βιέννη και ακολουθούν μία πολιτική περιορισμού των επαφών τους με αυστριακούς αξιωματούχους.