Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Λογιστική αντιμετώπιση σε βάρος των μορφωτικών αναγκών»

Καταγγελίες για τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων

Αντιμέτωποι με το κλείσιμο μιας σειράς τμημάτων που χαρακτηρίζονται «ολιγομελή» βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μαθητές των ΕΠΑΛ, βιώνοντας το κενό περιεχόμενο των υποσχέσεων για αναβάθμιση της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης. Τη λειτουργία των τμημάτων ζητούν ΕΛΜΕ και σύλλογοι διδασκόντων επισημαίνοντας τις συνέπειες για τους μαθητές που καλούνται ή να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις ή να εγκαταλείψουν τις επιλογές τους.

Να εγκριθούν τα «ολιγομελή» τμήματα Ηλεκτρολόγων Γ' και Β' τάξης του ΕΠΑΛ Κουφαλίων ζητά η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για «λογιστικού τύπου αντιμετώπιση από το υπουργείο Παιδείας, εις βάρος της ικανοποίησης των μορφωτικών αναγκών των μαθητών, παραβλέποντας συνειδητά τις παιδαγωγικές και κοινωνικές διαστάσεις του θέματος». Σημειώνει επίσης πως «οι μαθητές, ειδικά της Γ' τάξης, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη φοίτησή τους στη Β' τάξη είναι πλέον αντιμέτωποι με δύο δυσμενείς γι' αυτούς επιλογές: Είτε να μετακινηθούν στο ΕΠΑΛ του Αγ. Αθανασίου είτε να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων αλλάζοντας όμως επαγγελματικό τομέα. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να διανύουν καθημερινά 40 χιλιόμετρα επιβαρύνοντας το πρόγραμμά τους, ιδιαίτερα σε μία σχολική χρονιά κατά την οποία προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στη Β' τάξη, χωρίς δική τους υπαιτιότητα», υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ.

Αντίστοιχο πρόβλημα προκαλεί και στους μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ Αστρους η μη έγκριση λειτουργίας του τομέα Πληροφορικής της Β' τάξης ενώ αναγκασμένοι να... αλλάξουν νομό είναι όσοι μαθητές είχαν επιλέξει την ειδικότητα Δομικών της Γ' τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης που δεν εγκρίθηκε. Οι μαθητές θα αναγκαστούν ή να αλλάξουν ειδικότητα και να χάσουν μια χρονιά ή να διανύουν 80 χιλιόμετρα προκειμένου να φοιτήσουν στο μοναδικό ΕΠΑΛ με την ειδικότητα αυτή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το οποίο βρίσκεται στην Κόρινθο.

Τα παραπάνω και άλλα αντίστοιχα ζητήματα έχει φέρει με Ερωτήσεις και Αναφορές προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκαν τα μισά ολιγομελή τμήματα στο ΕΕΕΚ Βόλου (7 από 14 που ζήτησε ο σύλλογος διδασκόντων) και ένα στο ΕΝΕΕΓΥΛ Ν. Ιωνίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Μαγνησίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ