Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Φιλόδοξοι στόχοι των βρετανικών μονοπωλίων

Η περιοδεία Μέι αναζήτησε συμφωνίες και για τη μετα-Βrexit εποχή

Μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές πρώην αποικιών της Βρετανίας στην Αφρική και περισσότερες ευκαιρίες για τα βρετανικά μονοπώλια ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) αναζήτησε σε Νότια Αφρική, Νιγηρία και Κένυα την περασμένη βδομάδα (28 έως 30 Αυγούστου) και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η πεποίθησή της ότι εξασφάλισε στην Αφρική «την πρώτη μετά το Brexit εμπορική συμφωνία» για ώθηση των βρετανικών εξαγωγών φανερώνει ταυτόχρονα και την αγωνία της αστικής τάξης στη χώρα της για τις μελλοντικές αγορές και τη συνέχιση της κερδοφορίας των βρετανικών μονοπωλίων, με φόντο τον άγριο ανταγωνισμό με χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ινδία, η Τουρκία κ.ά. Ο ανταγωνισμός αυτός εκτυλίσσεται, ας μην ξεχνάμε, σε μία αναπτυσσόμενη καπιταλιστικά ήπειρο, με πολυάριθμο νεανικό, καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και αυξανόμενα μεσαία στρώματα που θα δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια νέες, πρόσφορες αγορές για τα ξένα μονοπώλια. Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε και η ίδια, όταν υποσχέθηκε επενδύσεις 4 δισεκατομμυρίων στερλινών «για τις αφρικανικές οικονομίες», θέτοντας ως στόχο να γίνει η Βρετανία έως το 2022 ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αφρική μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων καπιταλιστικά χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία). Βέβαια, αρκετοί Αφρικανοί έχουν «πικρή» εμπειρία από τη βρετανική «αναπτυξιακή βοήθεια». Αρκεί να θυμηθούν πώς εξελίχθηκε το «αναπτυξιακό» σχέδιο Green Africa Power, κατά το οποίο δαπανήθηκαν 9,4 δισ. στερλίνες για την παραγωγή υποτίθεται «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς για 9 εκατομμύρια Αφρικανούς. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του σχεδίου, δεν είχε παραχθεί ούτε ένα GW ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους των βρετανικών μονοπωλίων σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιστράτευσε μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία διευθυνόντων συμβούλων όχι μόνο από γνωστά μονοπώλια αλλά και από νεοφυείς επιχειρήσεις (start up). Φρόντισε επίσης να «φρεσκάρει» τις επαφές με Αφρικανούς καπιταλιστές, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς τον πλουσιότερο Αφρικανό επιχειρηματία, Αλίκο Ντανγκότε (της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας «Dangote Cement»).

Παράλληλα, αξιοποίησε ως επιπρόσθετο πρόσχημα «σύσφιξης» των σχέσεων σε διμερές επίπεδο με Νιγηρία και Κένυα τη δράση τζιχαντιστών (της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία και της «Αλ Σαμπάμπ» που δρα κυρίως στη Σομαλία αλλά και σε μεθοριακές περιοχές της Κένυας). Με αυτόν τον τρόπο προώθησε την ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στην περιοχή, που έχει (και αυτή όπως κάνουν οι ΗΠΑ κ.ά.) αναλάβει την «αντιτρομοκρατική εκπαίδευση» ειδικών δυνάμεων του στρατού. Με αφορμή τη δράση τζιχαντιστών, οι Βρετανοί επιχειρούν μεγαλύτερη αύξηση της γεωπολιτικής τους επιρροής στην περιοχή και «παρουσία» σε ζώνες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των μονοπωλίων τους και των μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ