Από την επίσκεψη Μακρόν στο Ελσίνκι. Δίπλα του ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα |
Στην ανάγκη η Ευρώπη να οικοδομήσει μια νέα «αρχιτεκτονική ασφαλείας», η οποία θα περιλαμβάνει και συνεργασία με τη Ρωσία, αναφέρθηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, στο Ελσίνκι. Με τις χτεσινές συνομιλίες στη φινλανδική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία του Μακρόν σε Δανία και Φινλανδία.
«Οσον αφορά στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, στην άμυνα, στη στρατηγική εταιρική σχέση, θα μπορούσαμε πράγματι να εξετάσουμε τους όρους μιας νέας κοινής αρχιτεκτονικής μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Είναι προς το συμφέρον μας η ΕΕ να έχει μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία καθώς και με τη Ρωσία, η οποία θα φέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα, θα φέρει περισσότερη δύναμη και συνεκτικότητα».
Σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις στο διατλαντικό άξονα (ΕΕ - ΗΠΑ), εντείνονται τα παζάρια και επανεξετάζονται παραδοσιακές «συμμαχίες», «συζητήσαμε (σ.σ. με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας) πολλά θέματα, όπως οι διατλαντικοί δεσμοί και οι σχέσεις με τη Ρωσία». «Θέλουμε η Ευρώπη να έχει μια στρατηγική και αμυντική αυτονομία, για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας με την ευρεία έννοια - όπως είπα πριν μερικούς μήνες στην Αγία Πετρούπολη - και χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.
«Αυτή η ευρύτερη Ευρώπη θα πρέπει να χτίσει την αρχιτεκτονική της στην ασφάλεια, με δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορά της και με τα μεγάλα έθνη που μοιραζόμαστε κοινή ιστορία», είπε ακόμη. Θυμίζουμε πως σε ομιλία του τη Δευτέρα ο Μακρόν είχε υπογραμμίσει πως «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ για την ασφάλειά της», ενώ ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει και από τη γερμανική κυβέρνηση.
Νωρίτερα ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε από το Ελσίνκι στην πρωτοβουλία για την «Ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη επέμβασης» που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ταχέως σε «περιπτώσεις κρίσεων» και στην οποία θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με το «Σπούτνικ», η ΕΕ σκοπεύει να δαπανήσει 20 δισ. ευρώ για την άμυνα μεταξύ 2021 - 2027, κυρίως για την έρευνα και ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών.