Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενα μήνα μετά η πλειοψηφία δεν έχει πάρει το έκτακτο επίδομα!

Οι πληγέντες μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούν ότι μόνο με οργάνωση και αγώνα πρέπει να διεκδικήσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους

Eurokinissi

Οι πληγέντες μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούν ότι μόνο με οργάνωση και αγώνα πρέπει να διεκδικήσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους
Μέσα στην αβεβαιότητα συνεχίζουν να ζουν οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής, ένα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά, αφού εκτός του ότι δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, η πλειοψηφία δεν έχουν πάρει καν το έκτακτο επίδομα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα είτε ζουν ως φιλοξενούμενοι είτε πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, που εκμεταλλευόμενα την κατάσταση έχουν αυξήσει τις τιμές.

Οσα ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση σχετικά με τη διαδικασία ανακατασκευής των σπιτιών έχουν επιτείνει την ανησυχία των πληγέντων, αφού είναι φανερό ότι η κυβέρνηση τους οδηγεί σε τραπεζικό δανεισμό. Υποτίθεται πως στη συνέχεια τα ποσά των δανείων θα αποπληρώνονται μέσω της κρατικής αρωγής. Ομως, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που έδιναν την εντύπωση ότι όλα θα ξαναφτιαχτούν χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, τώρα επιβεβαιώνονται οι φόβοι των πυρόπληκτων. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στεγαστική συνδρομή δεν φαίνονται ικανά να καλύψουν το εύρος των καταστροφών. Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση: Το Δημόσιο θα αποπληρώσει τα δάνεια που θα πάρουν οι πυρόπληκτοι μέχρι το ανώτατο ποσό που χορηγείται ως βοήθεια ανά περίπτωση. Η βοήθεια των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια που χρειάζονται ολική ανακατασκευή και των 350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όσα έχουν κριθεί «κίτρινα» θα καταβάλλεται με την πρόοδο των εργασιών. Κάτι που βεβαίως προϋποθέτει ότι το δάνειο θα έχει παρθεί και θα αποπληρώνεται από τον πυρόπληκτο... Η δεύτερη περίπτωση είναι να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών την ανακατασκευή ή την επισκευή του σπιτιού, κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα γίνει. Η τρίτη περίπτωση, για όσους έχουν μεγαλύτερο σπίτι από τα 150 τ.μ. και επιθυμούν να πάρουν δάνειο, είναι να πάρουν ένα δάνειο το οποίο θα πληρωθεί μέχρι τα 150 τ.μ. από το ελληνικό Δημόσιο για όσο χρειαστεί η αποπληρωμή. Τα υπόλοιπα θα τα βάλουν από την τσέπη τους... Στο μεταξύ, χτες, προκηρύχθηκε διαγωνισμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κατεδάφιση κτισμάτων στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Αθηνών - Σουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, πυρόπληκτοι επεσήμαναν την απουσία των αρμόδιων φορέων (τουλάχιστον σε καθημερινή βάση) αλλά και τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζονται στη διαδικασία για να γίνουν αποδέκτες των αποζημιώσεων και των μέτρων αποκατάστασης.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυρόπληκτοι είναι αυτό της τεράστιας γραφειοκρατίας όταν απευθύνονται προκειμένου να λύσουν σημαντικά ζητήματα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν το παράδειγμα της αναμονής που υπάρχει στις αιτήσεις προκειμένου να καθαριστούν τα κατεστραμμένα σπίτια. Την ίδια ώρα, ξεχωριστή διαδικασία αιτήσεων απαιτείται αν στο σπίτι υπάρχουν υλικά αμίαντου, όπου επίσης υπάρχει αναμονή προκειμένου να αναλάβουν τα ειδικά συνεργεία τον καθαρισμό.

Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα ζητήματα της καθημερινότητας. Οπως είπε χαρακτηριστικά κάτοικος στο Μάτι, στην περιοχή αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι μισοί κάδοι σκουπιδιών από όσους χρειάζονται. Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε πως στους κατοίκους όλης της περιοχής υπάρχει έντονη ανησυχία και για το γεγονός ότι τα μπάζα που συγκεντρώνονται από τις καμένες περιοχές εναποτίθενται σε χώρους ακατάλληλους, μαζί με άλλα απορρίμματα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες για απόθεση μπάζων σε χέρσα περιοχή κοντά στον Σχινιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πραγματικός λαβύρινθος η αποκατάσταση των σπιτιών, και όποιος αντέξει...(18/7/2020)
Σα να μην πέρασε μια μέρα...(22/9/2018)
Μέτρα - εμπαιγμός για τη στεγαστική αποκατάσταση(16/9/2009)
Προτάσεις για την ανακατασκευή και επισκευή κτισμάτων(20/10/2007)
Απόφαση για την επισκευή κτιρίων(11/10/2007)
Εξαγγελίες και για δωρεάν σπίτια...(31/8/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org