Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διορίζονται συγγενείς θυμάτων μόνο αν παραιτηθούν από το δικαίωμα αποζημίωσης!

Πολλά ερωτήματα εγείρονται από την Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χτες, σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στο Δημόσιο συγγενών των θυμάτων από τη φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, αλλά και των ατόμων τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την Απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος την αίτηση για διορισμό στο Δημόσιο, αυτό «συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζόμενου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος για διορισμό συγγενής θύματος ή πυρόπληκτος που έχει υποστεί εγκαύματα θα πρέπει να παραιτηθεί από την οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης από το κράτος για θάνατο ή τραυματισμό. Δηλαδή, δεν θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να αποζημιωθεί από το κράτος για το κακό που τον βρήκε ή για την απώλεια συγγενικού του προσώπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη Απόφαση είναι παρόμοια με εκείνη που είχε υλοποιηθεί επί κυβέρνησης Καραμανλή, με αφορμή τις πυρκαγιές του 2007 σε όλη την Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος για διορισμό θα πρέπει να παραιτηθεί εκ των προτέρων από το δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος στην ουσία αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες ανθρώπους. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα απολυθούν μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο, έχοντας χάσει αμετάκλητα - όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση - και το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για αποζημίωση.

Θυμίζουμε ότι συγγενείς θυμάτων έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Δημοσίου για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και έχουν ορίσει πραγματογνώμονες.

Στο μεταξύ, και ενώ οι πυρόπληκτοι αναμένουν ακόμα το ελάχιστο επίδομα που ανακοίνωσε ένα μήνα πριν η κυβέρνηση, το Μαξίμου διακίνησε χτες σημείωμα υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για τη στήριξη των πληγέντων και την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους» και παραθέτοντας ένα κατεβατό δράσεων ανά υπουργείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ της Γερμανίας αποφάσισε η Χάγη(4/2/2012)
ΑΤΙΤΛΟ(10/3/2009)
Συζητήθηκε η αγωγή των συγγενών των θυμάτων(9/1/2003)
Παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο(6/2/2001)
«Παγώνουν» προσωρινά οι κατασχέσεις(25/7/2000)
Ζητούν ανάκληση της αναστολής των κατασχέσεων(21/7/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org