Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΚΕ & ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Ιστορικό περίπατο στα χνάρια των ανταρτών της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, σε μονοπάτια, τοποθεσίες μαχών και μαρτυρίου στην περιοχή της Καλλιπεύκης, οργανώνουν την Κυριακή 26 Αυγούστου οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο θα ξεναγηθούν στους τόπους δράσης της 123ης Ταξιαρχίας, όπως μετονομάστηκε, το Μάη του 1948, το Αρχηγείο Ανατολικής Θεσσαλίας του ΔΣΕ. Διοικητής της ήταν ο Φεραίος (Μιχάλης Παπαδάμος), ο οποίος, γεννημένος το 1911 στο Βελεστίνο από φτωχή αγροτική οικογένεια και οργανωμένος στο ΚΚΕ από το 1936, έπαιξε σημαντικό ρόλο από διάφορες θέσεις στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Η Ταξιαρχία είχε στη δύναμή της 3 Τάγματα, με έμπειρους διοικητές και μαχητές ατσαλωμένους στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, και ήταν ενταγμένη στην 1η Μεραρχία, με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης), που είχε στη δύναμή της 4 Ταξιαρχίες (123η, 138η, 192η και την Ταξιαρχία Ιππικού).

Το πρόγραμμα του ιστορικού περιπάτου περιλαμβάνει:

8.30 π.μ.: Αναχώρηση από πλατεία Λαού για μετάβαση στην Καλλιπεύκη.

10 π.μ.: Στάση στη θέση του Αγίου Αθανασίου Καλλιπεύκης, όπου ήταν τα 1α έμπεδα (πεδία βολής και ασκήσεων των αντάρτικων ομάδων του ΔΣΕ).

11 π.μ: Στάσεις στην Πατωμένη, στα 2α έμπεδα, στη θέση του Νοσοκομείου, στα μεταλλεία (πεδία βολής, ασκήσεων, εργασιών και εκπαίδευσης των αντάρτικων ομάδων του ΔΣΕ).

12 μ.: Αφιξη στο χώρο όπου βρισκόταν η διοίκηση της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και όπου έχει τοποθετηθεί και καταστραφεί αναμνηστική πλάκα (το ΚΚΕ θα προχωρήσει στην αποκατάστασή της), σύντομη ομιλία από μέλος της ΤΕ Λάρισας του Κόμματος

1 - 1.30 μ.μ: Καφές στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια επιστροφή από την ίδια διαδρομή στη Λάρισα.

Η μετάβαση θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ