Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μαζικές και όμορφες εκδηλώσεις σε νησιά του Αιγαίου

Νάξος
Νάξος
Η σημαία του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ υψώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ικαρία, στην κεντρική εκδήλωση για το νησί που έγινε στο Καραβόσταμο, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου κάθε ηλικίας.

Το πρόγραμμα άνοιξε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα 100χρονα του ΚΚΕ και στην ιστορία του νησιού, και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η Γεωργία Λαρδά, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ικαρίας της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι 50 χρόνια μετά την ίδρυση της ΚΝΕ «η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Νεολαίας του ΚΚΕ δεν έπαψε να επιβεβαιώνεται ούτε στιγμή. Είναι υπαρκτή ανάγκη να υπάρχει πρωτοπόρα Νεολαία που να δείχνει τη διέξοδο της άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας δίχως φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, που έκανε αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις, στην επιθετικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη βοήθεια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και των άλλων αστικών κομμάτων, σε βάρος της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού, ώστε να εξασφαλιστεί ολοένα και φτηνότερη εργατική δύναμη για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δηλαδή τη «δίκαιη ανάπτυξη», που έχει ως αποτέλεσμα την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και στη «μεταμνημονιακή» εποχή, τη φτώχεια, την ανεργία, την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και έργων για την αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, με αποτέλεσμα ο λαός να θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς.

Ικαρία
Ικαρία
Καταλήγοντας σημείωσε: «Τιμώντας τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε υπερηφάνεια, γιατί έχουμε 100 χρόνια αγώνων και θυσιών, στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για τη ζωή της νεολαίας, αλλά και με βασικό στόχο την ανάγκη της συνεχούς, αδιάλλακτης, μαζικής εργατικής - λαϊκής πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. Για την κομμουνιστική κοινωνία».

Εκλεισε την ομιλία του φορτίζοντας συγκινησιακά το κλίμα, με ειδική αναφορά στους αγωνιστές, σε ονόματα - θρύλους, όπως Γιάννης Σαλάς, Γιάννης Μαλαγάρης, Αντώνης Καλαμπόγιας, Στέφανος Παπαγιάννης, Στρατής Τσαμπής, Γιάννης Τσερμέγκας, Στέφανος Παπαγιωργάκης, Φίλιππος Μαυρίκης, Σταματία Βιτσαρά, Ολγα Μαλαχία, Λαμπρινή Ραντά - Καπλάνη και άλλοι πολλοί «που χαράχτηκαν στη μνήμη και στη συνείδηση του ικαριώτικου λαού και όχι μόνο. Για τους αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά και για τους Νικαριώτες πρωτομάχους, οι νεότεροι αγωνιστές - κομμουνιστές κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. Γιατί αυτοί χάραξαν τον μοναδικό δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε καθημερινά, αταλάντευτα, μέχρι τη νίκη του λαού. Μέχρι την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».

Στο χώρο λειτούργησαν έκθεση για την 100χρονη πορεία του Κόμματος και τον αντικομμουνισμό στα σχολικά βιβλία, την οποία επιμελήθηκε ομάδα από μέλη της ΚΝΕ, έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από το 27o Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην Πάτρα, παιδότοπος με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιχνίδι απόδρασης, το οποίο γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, κ.ά.

Λήμνος
Λήμνος
Ακολούθησαν αφιέρωμα στο ικαριώτικο τραγούδι, από τον Επαμεινώνδα Βαλσαμή και τον Σταύρο Νικολαΐδη, και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γλέντι, με το συγκρότημα του Κυριάκου Σταυριανουδάκη.

Λέσβος

Το Σάββατο 11 Αυγούστου έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση στον Μανταμάδο της Λέσβου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας της ΟΒ Μανταμάδου, Γιώργος Χιωτέλλης, προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Αναστασία Βελλή, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου. Η Α. Βελλή αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και σημείωσε πως το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό παραμένει ζωντανό στις ζωές των κατοίκων της Λέσβου, καθώς το νησί έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, ενώ ταυτόχρονα οι τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα χειροτερέψουν τις συνθήκες εγκλωβισμού των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών. Τόνισε πως «η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που είναι η μόνη ρεαλιστική, γιατί είναι η μόνη πραγματικά φιλολαϊκή. Ο δρόμος για τη νεολαία είναι μέσα από την οργανωμένη πάλη της ΚΝΕ».

Στην εκδήλωση εντυπωσίασε το μουσικοαφηγηματικό δρώμενο που παρουσιάστηκε από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Μανταμάδος Λέσβου
Μανταμάδος Λέσβου
Στο χώρο υπήρχαν εκθέσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά, καθώς και για Μανταμαδιώτες αγωνιστές.

Νάξος

Την ίδια μέρα, το Φεστιβάλ πέρασε και από τη Νάξο, όπου έγινε εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου. Το πρόγραμμα άρχισε με τέσσερις εξαίσιους μικρούς οργανοπαίχτες, με παραδοσιακά όργανα, που καταχειροκροτήθηκαν μαζί με τον δάσκαλό τους, ο οποίος συμμετέχει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλωτίου Νάξου.

Ακολούθησε βιντεοπροβολή για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και στη συνέχεια μίλησε ο Ορέστης Σιώπης, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους στίχους από το «Καπνισμένο τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου που συνθέτουν το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, τονίζοντας: «"Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος...Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!"Αυτοί οι στίχοι κυριολεκτικά αναδεικνύουν το αγωνιστικό νήμα που συνδέει την προηγούμενη με την επόμενη γενιά αγωνιστών. Αναδεικνύουν το νήμα αγώνων και προσφοράς που συνδέουν το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, με το εργατικό κίνημα του Μεσοπολέμου και το κατοπινό εργατικό κίνημα που φτάνει έως τις μέρες μας (...) Δεν αναφερόμαστε σε όλη αυτήν την πορεία του ενός αιώνα μόνο και μόνο για να τιμήσουμε τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Μελετάμε και διδασκόμαστε από αυτήν την πορεία, καθώς προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για το σήμερα».

Ακολούθησε συγκρότημα της ΚΝΕ με λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και τραγούδια του αγώνα, και η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό ναξιώτικο γλέντι από τους Πέτρο και Γιάννη Φρατζέσκο.

Ταμπλό για τα 100χρονα του ΚΚΕ, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για Ναξιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, αλλά και η «Γωνιά του Κόκκινου Αερόστατου» για τους μικρούς φίλους, πλαισίωναν τον χώρο της εκδήλωσης.

Λήμνος

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, έγινε φεστιβαλική εκδήλωση στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, την οποία χαιρέτισε η Γραμματέας της Οργάνωσης Λήμνου της ΚΝΕ, Αντωνία Αγά, και ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Στη συνέχεια προβλήθηκε φωτογραφικό αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Γιάννη Ρίτσου και ακολούθησε θεατρική διασκευή από το «Καπνισμένο Τσουκάλι», που ο ποιητής έγραψε όταν ήταν εξόριστος στο νησί, στο Κοντοπούλι. Την παράσταση παρουσίασε θεατρική ομάδα αποτελούμενη από μέλη και φίλους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, η οποία ενθουσίασε το κοινό.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Αμπελογιάννης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τονίζοντας τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σπέρνει αυταπάτες ότι τάχα το ΝΑΤΟ προστατεύει τα σύνορά μας, και επισημαίνοντας: «Οι λαοί των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους. Αντίθετα, έχουν κοινό συμφέρον να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική των ιμπεριαλιστών, του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια, ενάντια στην πολιτική της χρησιμοποίησης υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών προβλημάτων, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική αλλαγής των συνόρων, διαμελισμού των κρατών, δημιουργίας προτεκτοράτων. Ενάντια στις κυβερνήσεις των κρατών που χαράζουν την πολιτική τους για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, κόντρα στα δικά τους συμφέροντα».

Η εκδήλωση έκλεισε με πολιτικά και νεανικά τραγούδια από τοπικά μουσικά νεανικά σχήματα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org