Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία στον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Μεγάλη ανταπόκριση στον πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό, με τίτλο «Κυριακή, γιορτή και σχόλη», που προκήρυξε ο Σύλλογος

Μια σημαντική πρωτοβουλία, συμβολή στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στην προσέγγιση με νέες δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, πήρε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, με τη διοργάνωση Πανελλήνιου Φωτογραφικού Διαγωνισμού, υπό τον τίτλο «Κυριακή, γιορτή και σχόλη».

Τα εγκαίνια της έκθεσης και οι βραβεύσεις των 1.100 και πλέον έργων, που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, έγιναν την Παρασκευή 3 Αυγούστου, στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων στο Νεώριο Μόρο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» γι' αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γ. Κανδηλιεράκης, μας εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα του διαγωνισμού για την Κυριακή αργία:

«Η πρόταση ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας από ένα συνάδελφο αυτοαπασχολούμενο που αφιερώνει πολλές Κυριακές στην αγαπημένη του ενασχόληση με τη φωτογραφία. Η αλήθεια είναι ότι η πρωτοποριακή αυτή πρόταση αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή από την πλειοψηφία του ΔΣ.

Ηταν πρόκληση για εμάς, αφού ο ελεύθερος χρόνος μας είναι περιορισμένος λόγω δουλειάς. Εχοντας έρθει τα τελευταία χρόνια σε επαφή και επικοινωνία με πάρα πολλούς συναδέλφους και εργαζομένους, ιδιαίτερα γυναίκες, που η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας τούς δυσκολεύει αφάνταστα τη ζωή τους, θεωρήσαμε σωστό ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αναδειχτεί και να εκφραστεί με κάθε τρόπο, μέσα και από τη φωτογραφία».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, στα εγκαίνια της έκθεσης
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, στα εγκαίνια της έκθεσης
Η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου υπήρξε μεγάλη, ενώ, όπως λέει ο Γ. Κανδηλιεράκης, πέρα από τη συμμετοχή, «όπου και αν ζητήσαμε βοήθεια, η προσφορά από συναδέλφους ήταν απλόχερη, κατανοώντας ότι η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας είναι συλλογική προσπάθεια και χρειάζεται η υποστήριξη από όλους μας».

Διεκδικούμε τη ζωή μας στο ακέραιο

Στην ερώτηση για το τι προσδοκά ο Σύλλογος απ' αυτήν την πρωτοβουλία, ο Γ. Κανδηλιεράκης απαντά: «Ολοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του εμπορίου, οι μικροί έμποροι, οι εργαζόμενοι και ειδικά οι γυναίκες, έχουμε δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στην ξεκούραση, στο χρόνο με την οικογένειά μας, στην ψυχαγωγία, στις διακοπές. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο ασταμάτητα. Δεν μπορούμε να τους χαρίσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, τις Κυριακές μας.

Γνωρίζουμε καλά ότι απέναντί μας έχουμε έναν καλά οργανωμένο και οπλισμένο εχθρό, που έννοιες όπως "ανθρώπινες συνθήκες", "αξιοπρεπή ωράρια", "ζωή με δικαιώματα" δεν χωρούν στο κυνήγι της αύξησης της κερδοφορίας τους. Εχουμε ζήσει στο πετσί μας τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εχουμε καταλάβει για ποιους πασχίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου (ΟΕΣΚ, ΕΣΕΕ) που συμφώνησαν μαζί με την κυβέρνηση το άνοιγμα από 2 σε 8 Κυριακές και τώρα πρωτοστατούν με το πρόσχημα των "τουριστικών περιοχών" στο άνοιγμα 32 Κυριακές το χρόνο. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους μικρούς επαγγελματίες να κλείσουν, αδειάζοντας τη γωνιά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η βράβευση των τριών πρώτων στο διαγωνισμό
Η βράβευση των τριών πρώτων στο διαγωνισμό
Είναι χρέος και υποχρέωσή μας να μην τους επιτρέψουμε να ζήσουμε σαν σκλάβοι αλλά ούτε και να δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας, από ήλιο σε ήλιο. Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωσή μας κόντρα στον ανελέητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών. Θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει στο ακέραιο.

Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε κατά κύριο λόγο στους συναδέλφους μας που ακόμα αρκετοί νομίζουν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές και τα μεγαλομάγαζα. Στους συναδέλφους που διατηρούν ακόμα αυταπάτες ότι στο εμπόριο είμαστε όλοι, μικροί - μεγάλοι, το ίδιο πράμα.

Στέλνουμε κάλεσμα και σε όλους αυτούς που δεν βλέπουν την αναγκαιότητα της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, νομίζοντας ότι δεν τους αφορά ακόμα. Δυστυχώς, σε λίγο καιρό τέτοια μέτρα δεν θα αφορούν μόνο εμάς στο εμπόριο, αλλά θα γενικευτούν και σε άλλους κλάδους και επαγγέλματα που σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το 5ήμερο και την αργία της Κυριακής ακόμα.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, η εκδήλωση αυτή είναι για εμάς σταθμός και παράλληλα αποτελεί παρακαταθήκη στον συλλογικό αγώνα που δίνει η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μαζί με τους εργαζόμενους για νέους αγώνες».

Απέναντι στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων


Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησε ο Νίκος Βουρλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων. Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν και βοήθησαν, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η εκδήλωση αυτή είναι για εμάς σταθμός και παράλληλα αποτελεί παρακαταθήκη στο συλλογικό αγώνα που δίνουμε ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η ανταπόκριση που είχε αυτή η πρωτοβουλία δείχνει και την ορθότητα αυτού του σημαντικού αιτήματός μας.

Οι απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων βάζουν τη σφραγίδα τους στα όποια "αναπτυξιακά σχέδια" και στο αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, με γνώμονα και μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους με κάθε "νόμιμο" τρόπο. Ετσι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί κατά γράμμα τις χρόνιες απαιτήσεις των εμπορικών κολοσσών για πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Πριν από 3 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση χέρι χέρι με το 3βάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων, την ΕΣΕΕ, συμφώνησαν το άνοιγμα τις Κυριακές σε 8, από 2 που ίσχυε μέχρι τότε. Η σημερινή κυβέρνηση το πάει ένα βήμα παραπέρα. Ετσι, ορίζει βουνά και λαγκάδια τουριστικές περιοχές, επιτρέποντας το άνοιγμα 32 Κυριακές.

Δυστυχώς, σε λίγο τέτοια μέτρα δεν θα αφορούν μόνο το εμπόριο, αλλά το φαινόμενο θα γενικευτεί και σε άλλους κλάδους και σε άλλα επαγγέλματα. Θα προκληθεί ντόμινο και σε αυτούς που σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το 5ήμερο και την αργία της Κυριακής και στους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Επομένως, η πρωτοβουλία για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας είναι ενταγμένη σ' αυτόν ακριβώς το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, για διατήρηση - κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ