Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΛΑΣ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Ψίχουλα οι αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περσινή παραγωγή φρούτων, λίγο πριν τη συγκομιδή από τις βροχοπτώσεις, ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα».

Οπως αναφέρει, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποδέχθηκε τα πορίσματα του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και της Επιτροπής Επιστημόνων Γεωπόνων, που αναφέρουν ως «ζημιογόνο αίτιο» τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, οι οποίες καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, και προχώρησε στα ψίχουλα των αποζημιώσεων «De minimis». Πολλοί ροδακινοπαραγωγοί και πολλές ποικιλίες που έπαθαν μεγάλες ζημιές έμειναν έξω ακόμα κι από αυτά τα ψίχουλα των αποζημιώσεων.

Επιπλέον καταγγέλλει ότι ο ΕΛΓΑ δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη διαδικασία βεβαίωσης και ατομικού καταμερισμού των ζημιών και δεν κάλυψε τελικά τις δήθεν ασφαλισμένες δεντροκαλλιέργειες.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος σημειώνει επίσης: «Την ίδια περίοδο ζούμε μια μεγάλη μείωση του εισοδήματός μας από το παρατεταμένο και μη αποζημιωμένο εμπάργκο στις εξαγωγές μας λόγω των πολιτικών της ΕΕ, ζούμε για μια ακόμη χρονιά τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για κεράσια - βερίκοκα και επιτραπέζια ροδάκινα και τη μη σύναψη ακόμη συμφωνιών για τα συμπύρηνα ροδάκινα, ζούμε το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τα απανωτά χαράτσια κ.ά.

Και έχουμε μπροστά μας τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και πιο διευρυμένες σε ποικιλίες ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2018 (...) Καταλαβαίνει ο καθένας ότι για τις φετινές ζημιές δημιουργούν το κλίμα των μηδενικών απαιτήσεων για αποζημιώσεις, παρότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ συνεχίζει τα χαράτσια με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να καλύπτει την ασφάλιση της παραγωγής μας στο 100% της ζημιάς από όλα τα αίτια ζημιών φυσικών φαινομένων και σε όλα τα στάδια ανάπτυξής της».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ