Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα και η οργάνωση της πάλης για την Υγεία

Σημαντικά στοιχεία για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σε υγειονομικούς και ασθενείς παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, με έμφαση στις δημόσιες δομές στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Τα εκρηκτικά προβλήματα, οι συνέπειες από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση στις δημόσιες δομές Υγείας - Πρόνοιας και οι προτάσεις του ΚΚΕ αναδείχθηκαν στην εκδήλωση - συζήτηση που έγινε πριν από λίγες μέρες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, με πρωτοβουλία της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, ως συνέχεια της πλούσιας δράσης που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα για τα ζητήματα αυτά.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασαν ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, επίσης μέλος της Επιτροπής Περιοχής και νοσηλευτής.

Οπως επισημάνθηκε εξαρχής, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για Υγεία - Πρόνοια μειώθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα από το 2009 και μετά. Οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης, που πλήττουν όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας, σε όλες τις βαθμίδες του, καταγράφονται και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία, πέρα απ' όλα τα άλλα, συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην Ενέργεια, σε ορυχεία και εργοστάσια της ΔΕΗ, ενώ και η δραστηριότητα της Επιχείρησης στην περιοχή αποτελεί παράγοντα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, άρα και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Παρ' όλα αυτά, οι υπηρεσίες Υγείας είναι υποβαθμισμένες, ενώ ανύπαρκτη είναι η πρόληψη, πολύ περισσότερο αν συγκριθεί με τις αυξημένες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Από τα νοσοκομεία της περιοχής απουσιάζουν εξειδικευμένες ειδικότητες γιατρών και κλινικών. Από τα Κέντρα Υγείας λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, παιδίατροι, γυναικολόγοι κ.λπ. Ούτε λόγος για πρόληψη, αποκατάσταση και μετανοσοκομειακή φροντίδα. Την ίδια ώρα, ανθεί και επεκτείνεται ο ιδιωτικός τομέας στο χώρο της Υγείας.

Κάθε χρόνο και χειρότερα για εργαζόμενους και ασθενείς

Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας παρέχονται από τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Σερβίων, Σιάτιστας (και το ΚΥ Αμυνταίου, που υπάγεται στο Νοσοκομείο Φλώρινας, επειδή όμως είναι πιο κοντά στην Πτολεμαΐδα «φορτίζει» το Νοσοκομείο της τελευταίας), τα αγροτικά ιατρεία των χωριών και τα ιατρεία του ΕΦΚΑ. Υπάρχει επίσης το Κέντρο Αποκατάστασης στο Αμύνταιο, που υπολειτουργεί, όπως και οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας έχει πέσει κάτω από τα ήμισυ σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια (από 15.068.901 ευρώ το 2011 στα 7.065.699 ευρώ το 2017).

Επίσης, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Κοζάνης μέσα σε μόλις μια πενταετία μειώθηκε κατά 50% (από 7.877.506 ευρώ το 2011 στα 3.280.574 ευρώ το 2016) και έχει υποστεί νέες μειώσεις για το 2018. Από 84 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, με το ξεπερασμένο μάλιστα οργανόγραμμα του νοσοκομείου, σήμερα υπηρετούν μόνο 41 μόνιμοι ειδικοί γιατροί.

Για όλο το υπόλοιπο προσωπικό, από τις 410 οργανικές θέσεις υπηρετούν σχεδόν οι μισοί, 267 μόνιμοι εργαζόμενοι. Οι 12 επικουρικοί καλύπτονται μισθολογικά από τα έσοδα του νοσοκομείου από την επιχειρηματική του δράση.

Οπως σε όλα τα νοσοκομεία, έτσι και σ' αυτά της Δυτικής Μακεδονίας οι οργανικές θέσεις μόνιμων ειδικών γιατρών οριακά φτάνουν το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το κλείσιμο, κατά καιρούς, βασικών τμημάτων και κλινικών στα νοσοκομεία, όταν αποχωρούν κάποιοι μόνιμοι ή επικουρικοί γιατροί, ή ακόμη και για να πάρουν κανονικές ή αναρρωτικές άδειες. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν βασικές κλινικές νοσοκομείων, ενώ κλινικές, όπως η Οφθαλμολογική, είναι ανύπαρκτες.

Η κατάσταση αναμένεται μάλιστα να χειροτερέψει κι άλλο, καθώς μέσα στο 2018 θα συνταξιοδοτηθούν γιατροί, επικουρικοί θα απολυθούν, όπως και γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Οι προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού, αλλά και την κόπωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Μεγάλες ελλείψεις, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις

Για παράδειγμα, στη νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου Κοζάνης, από 189 οργανικές θέσεις υπηρετούν 165 μόνιμοι εργαζόμενοι. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Ετσι, στο σύστημα προμηθειών υπάρχουν μόνο δύο διοικητικοί υπάλληλοι, που είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στον όγκο δουλειάς, διαγωνισμών και προμηθειών που απαιτούνται, πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα και προσωπικό για να γίνονται έγκαιρα οι συντηρήσεις και οι επισκευές ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών). Αντί να είναι στελεχωμένο και να εφημερεύουν ειδικοί ιατροί, μεταφέρονται γενικοί ιατροί από τα ΚΥ και από άλλες δομές Υγείας, και μάλιστα στη λογική του «εντέλλεσθε» και των διώξεων, και ειδικευόμενοι, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για την υγεία των προσερχόμενων ασθενών. Τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε τεχνικό εξοπλισμό, σε μόνιτορ και στον ειδικό χώρο ανάνηψης.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στο Ογκολογικό Τμήμα, το μοναδικό του είδους του σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Μετά την αποχώρηση του μοναδικού μόνιμου ιατρού, ο οποίος διορίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του Τμήματος. Εχουν απομείνει δύο επικουρικοί γιατροί, εκ των οποίων η μία προσφέρει υπηρεσίες και στην Παθολογική Κλινική, που με τη σειρά της είναι υποστελεχωμένη. Αυτήν τη στιγμή, το συγκεκριμένο τμήμα εξυπηρετεί πάνω από 300 ασθενείς.

Οι τραυματιοφορείς, από την άλλη, δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των κλινικών, χειρουργείων και επειγόντων. Το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως να αναλαμβάνουν τη μεταφορά των ασθενών γιατροί και νοσηλευτές, πολλές φορές και οι συνοδοί των ασθενών, λόγω των ελλείψεων και του φόρτου εργασίας.

Οι υπηρεσίες εστίασης και καθαριότητας, τέλος, είναι σε εργολαβίες ιδιωτών, με άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους, με πιέσεις στο ωράριο, απασχόληση λιγότερου προσωπικού από το προβλεπόμενο, τρομοκρατία κ.λπ. Αλλά και οι ατομικές κατ' ανάθεση εργολαβικές συμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση, ως «αντίδοτο» τάχα στις εργολαβίες, σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα το αναπαράγουν, ενώ αξιοποιούνται και ως άλλοθι για να μην προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις για το προσωπικό αυτό.

Χρειάζεται ένταση της πάλης με προοπτική

«Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους και το λαό η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, με συμπίεση των κονδυλίων για το δημόσιο σύστημα Υγείας, για τη διασφάλιση των περιβόητων πρωτογενών πλεονασμάτων και τη στήριξη του κεφαλαίου», επεσήμανε ο Δ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση, ενώ πρόσθεσε:

«Αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την Υγεία, τη στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, γι' αυτό και η μεταξύ τους αντιπαράθεση εστιάζει σε ψευτοζητήματα, όπως της "αποτελεσματικότητας", της "διαφάνειας" κ.λπ. Η ουσία μένει άθικτη, προκειμένου να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια εργαζομένων και ασθενών εντός μιας "καλύτερης διαχείρισης" της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής».

Κάλεσε το λαό να ενώσει τις δυνάμεις του με τους υγειονομικούς, για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που θα δίνει έμφαση στην Πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες της χώρας και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Ο Αντ. Τσάκωνας επισήμανε ότι «στο πλαίσιο αυτού του συστήματος που σάπισε, το δημόσιο σύστημα Υγείας λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με λογικές "κόστους - οφέλους" για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του (...) Η λειτουργία του συνδέεται άμεσα με επιχειρηματικούς ομίλους παραγωγής φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, βιοϊατρικής τεχνολογίας κ.λπ.

(...) Η πάλη του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, για αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας και της Ερευνας προς όφελος του λαού, χρειάζεται να ενταθεί. Και δεν μπορεί παρά να δένεται με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που αντιμετωπίζει ως κόστος την Υγεία του λαού και συνθλίβει συνολικά τις λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ