Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιβεβαιώνει τα σκληρά παζάρια για το Κοσσυφοπέδιο ο Βούτσιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντείνονται οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Σέρβων και άλλων αξιωματούχων για νέες αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δίνοντας χτες συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, εκτίμησε πως το θέμα με το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να λυθεί «το συντομότερο», γιατί είναι αμφίβολο εάν στο μέλλον θα δημιουργηθούν πιο ευνοϊκές συνθήκες από τις τωρινές. Υποστήριξε ακόμη ότι πιθανή συμβιβαστική συμφωνία με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σερβία «να λύσει οικονομικά προβλήματα, να πετύχει αύξηση ξένων επενδύσεων, να βελτιώσει τη δημογραφική της κατάσταση» και να δώσει «ώθηση στην εικόνα της χώρας» στο εξωτερικό. Πρόσθεσε πως «όλοι οι Σέρβοι πολίτες πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου», ενώ δεν απέκλεισε μελλοντικό δημοψήφισμα εάν επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας. Τόνισε ακόμη πως εάν σε αυτό το δημοψήφισμα η πλειονότητα απορρίψει τη συμφωνία, τότε αυτός θα αναλάβει «την πολιτική ευθύνη και ο λαός θα πάρει την τελική απόφαση».

Νωρίτερα, η σερβική εφημερίδα «Μπλιτς» εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις ενόψει και των επικείμενων προγραμματισμένων ταξιδιών του Βούτσιτς σε Κίνα, Κοσσυφοπέδιο και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες των Σέρβων της περιοχής για να «τους στηρίξει και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και να τους ρωτήσει εάν χρειάζονται επιπρόσθετη βοήθεια».

Στα μέσα Σεπτέμβρη, ο Σέρβος ηγέτης αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα για να συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ, προσδοκώντας πως θα βρει και θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να του επιβεβαιώσει η Κίνα «την υποστήριξή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για το θέμα».

Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρεται σε σημαντικές επαφές που θα έχει ο Βούτσιτς στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από τις 24 έως τις 28 Σεπτέμβρη, όπου θα μιλήσει σε συνεδρίαση του ΣΑ, αξιοποιώντας παράλληλα «επαφές με ανθρώπους της κυβέρνησης Τραμπ», καθώς θεωρεί ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά «δείχνουν ενδιαφέρον για τις θέσεις της Σερβίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ