Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Νέες απειλές Τραμπ κατά εταίρων και συμμάχων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αποφασισμένος να εντείνει την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα και τις πιέσεις σε βάρος του Ιράν για να προωθήσει τα γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας του φαίνεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτηση που έκανε χτες στο «Τουίτερ» απείλησε εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ασία με «σοβαρές επιπτώσεις», τονίζοντας ότι «όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν, ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις ΗΠΑ»! «Ζητώ παγκόσμια ειρήνη. Τίποτε λιγότερο!», κατέληξε, εκτιμώντας προηγουμένως ότι οι κυρώσεις που επανέφερε σε βάρος της Τεχεράνης «είναι πιο αιχμηρές από ποτέ».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, κάλεσε την ιρανική ηγεσία «να αδράξει την ευκαιρία για συνομιλίες με τις ΗΠΑ» εκβιάζοντας σε αντίθετη περίπτωση «με μεγαλύτερες κυρώσεις». Ισχυρίστηκε ότι τάχα «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις», μολονότι απαίτησε από το Ιράν να τερματίσει «πλήρως και αληθινά επιβεβαιωμένα» το βαλλιστικό και πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η αντίδραση του Ιρανού Προέδρου

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, απάντησε στην επαναφορά του πρώτου μέρους των αμερικανικών κυρώσεων «χαιρετίζοντας» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ «εδώ και τώρα»! «Παρά τις (αμερικανικές) κυρώσεις, θα αποδείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας και τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, επαναλαμβάνοντας ότι η επαναφορά των κυρώσεων εντάσσεται στον «ψυχολογικό πόλεμο» των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του. Εκτίμησε ότι οι Ιρανοί «θα ενωθούν» και θα αντισταθούν και ότι το Ιράν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των υπόλοιπων πέντε κρατών - μερών της συμφωνίας (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος προτού συναντήσει χτες στην Τεχεράνη τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Ρι Γιονγκ-Χου, χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον ιρανικό λαό, αφού οι κυρώσεις τους πλήττουν πρώτα «τους απλούς πολίτες».

ΕΕ και Ρωσία για την επαναφορά κυρώσεων

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, που τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις μπίζνες με το Ιράν επειδή η συνέχιση της διεθνούς συμφωνίας είναι σημαντική «για την ασφάλεια της Ευρώπης, της περιοχής και του κόσμου».

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για την απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις κυρώσεις, διαμηνύοντας πως θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να διασώσει τη συμφωνία του 2015 και να προστατεύσει τα «κοινά οικονομικά συμφέροντα» με την Τεχεράνη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ