Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Στην κόντρα ΗΠΑ - ΕΕ φαίνεται πως «ποντάρει» η Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Σανίδα σωτηρίας» στην εντεινόμενη κόντρα των άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ φαίνεται πως αναζητεί η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μπροστά στο συνεχιζόμενο σκληρό παζάρι για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και τα αδιέξοδα ή εμπόδια που προκαλούν οι κόντρες μονοπωλίων.

Το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», επικαλούμενο πηγές στη βρετανική κυβέρνηση, μετέδωσε πως η Μέι «αντιστέκεται» στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα της ΕΕ για συμφωνία έως το φθινόπωρο, ποντάροντας εμμέσως στη «βοήθεια» του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Φέρεται δηλαδή να πιστεύει ότι μέχρι τέλη Νοέμβρη, οπότε αναμένεται η Σύνοδος των ηγετών των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) στην Αργεντινή, η ΕΕ θα είναι τόσο «απασχολημένη» με την όξυνση της κόντρας με τις ΗΠΑ σε εμπορικά (και όχι μόνο...) ζητήματα, ώστε να αναγκαστεί να ολοκληρώσει «το συντομότερο» μία συμφωνία για το Brexit και να επικεντρωθεί σε άλλα, ενδεχομένως σοβαρότερα προβλήματα. Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να υπολογίζει πως οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας θα προτιμήσουν μέχρι τότε κάποιον συμβιβασμό στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία.

Προς το παρόν, πάντως, οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται πως πιέζουν για προώθηση της διαπραγμάτευσης για το Brexit στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτέμβρη. Το γεγονός πως δεν έγινε καμία δήλωση ή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση της Μέι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο εξοχικό του τελευταίου στη νότια Γαλλία την περασμένη Παρασκευή, κατά ορισμένους αναλυτές φανερώνει τη διάθεση του Γάλλου ηγέτη για «σκληρό διαζύγιο», ώστε να επωφεληθεί το γαλλικό κεφάλαιο από όσες πολυεθνικές αποφασίσουν να φύγουν από το Σίτι του Λονδίνου και να μεταφέρουν την έδρα τους σε μεγαλουπόλεις ισχυρών χωρών της ΕΕ.

Οι σχεδιασμοί αυτοί βεβαίως δεν είναι σίγουρο πως θα «βγουν», καθώς άλλα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης προετοιμάζουν το έδαφος για κάθε ενδεχόμενο. Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, μιλώντας στους κυριακάτικους «Times», προέβλεψε ότι υπάρχουν πάνω από 60% πιθανότητες για Brexit δίχως συμφωνία με την ΕΕ. Κατηγόρησε δε τους διαπραγματευτές της ΕΕ για άκαμπτη στάση, θεωρώντας πως απαιτούν από τη Βρετανία να υποχωρήσει «μέχρι τελικής πτώσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ