Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΟΤΙ...
Αυτό που έγινε ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα!

INTIME NEWS

Ενα άθλιο παζλ συνθέτουν όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης με στόχο να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τις καταστροφικές επιπτώσεις από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που μετέτρεψε σε έναν τεράστιο τάφο στεριά και θάλασσα. Είναι πλέον ξεκάθαρο και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα προαναγγελθέν πολιτικό έγκλημα!

Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα (για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ρεπορτάζ στη σελ. 21):

1. Από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή που η φωτιά έφτανε μέχρι την ακτή στο Μάτι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο», παραπέμποντας σε ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο σενάριο εμπλουτίστηκε και με στοιχεία από το ...Διάστημα, τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωνε και περήφανη για το γεγονός ότι δεν συνέβη ακόμα μεγαλύτερο κακό... Βεβαίως, και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται σε «ασύμμετρες απειλές», αφήνει υπονοούμενα σχεδιασμένων εμπρησμών κ.λπ. Αυτό το ενδεχόμενο είναι πάντα υπαρκτό και τουλάχιστον το ΚΚΕ πάντα αναδείκνυε τις αιτίες που ανάβουν το σπίρτο των πυρκαγιών, σε αντίθεση με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν έψαχνε τις αιτίες στις φλεγόμενες ουρές των αλεπούδων και των σκίουρων και κατηγορούσε το Κόμμα για «συνωμοσιολογία». Ομως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτες απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους απειλή για τη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων. Δεν μπορούν δηλαδή πίσω από αυτό το ενδεχόμενο να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης και αρχών της Τοπικής Διοίκησης. Εξάλλου, το χέρι των εμπρηστών οπλίζουν οι πολιτικές αλλαγών χρήσης της γης, η εμπορευματική αξιοποίησή της, κάτι που φιγουράρει άλλωστε στα διάφορα κυβερνητικά «αναπτυξιακά» σχέδια. Δεν μπορούν να γίνονται άλλοθι.

2. Στη συνέχεια, στα επιχειρήματα προστέθηκαν, όπως συμβαίνει συνήθως, τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», «η ταχύτητα του ανέμου» και διάφορα άλλα. Δόθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία για την ταχύτητα των ανέμων προκειμένου να αιτιολογήσουν το ότι ήταν αναπόφευκτο αυτό που έγινε. Θυμίζουμε απλά ότι το επιχείρημα του ακραίου καιρικού φαινομένου είχε χρησιμοποιηθεί και στις πλημμύρες της Μάνδρας το Νοέμβρη του 2017. Μόνο που μερικούς μήνες αργότερα, χωρίς η ένταση της βροχής να είναι το ίδιο ισχυρή, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο... Το εύλογο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: Τι μπορεί να συμβεί σε πολύ πιο σοβαρά περιστατικά; Σε αυτό το ερώτημα η ίδια η κυβέρνηση και οι αρχηγοί των αρμόδιων Σωμάτων Ασφαλείας απάντησαν ότι εάν συμβεί ένα αντίστοιχο συμβάν, και πάλι θα υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα... Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ομολογεί ότι τα λαϊκά στρώματα της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος φυσικών ή μη φυσικών καταστροφών. Οταν βρέχει πνίγονται, με τη ζέστη καίγονται, με έναν σεισμό πλακώνονται από τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν.

3. Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, με μια άκρως προκλητική τοποθέτηση πάνω στα αποκαΐδια της εγκληματικής τους πολιτικής, επέρριψε τις ευθύνες για την καταστροφή στην Ανατολική Αττική στην «αυθαίρετη δόμηση» και χαρακτήρισε «έγκλημα» το χτίσιμο κατοικιών σε δασικές περιοχές. Στήνοντας ένα ακόμα άλλοθι μετά τα περί «κλιματικής αλλαγής» και «ακραίων καιρικών φαινομένων», ο υπουργός Αμυνας, χωρίς ίχνος ντροπής, με το δικό του τρόπο, επέρριψε τις ευθύνες στους ίδιους τους πληγέντες που έχτισαν στην περιοχή αυθαίρετα. Αντίστοιχα επιχειρήματα για τα αυθαίρετα σπίτια και μαγαζιά, η κυβέρνηση τα έλεγε και για την περίπτωση της Μάνδρας με τις πλημμύρες. Λες και δεν είναι αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με την πολιτική τους διαιωνίζουν το φαινόμενο. Αλήθεια, τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση την άναρχη δόμηση, τη μη ύπαρξη πρόσβασης στον αιγιαλό, τους στενούς δρόμους κ.λπ.; Και αφού είναι έτσι γιατί δεν πήρε μέτρα αυτό να το αλλάξει και στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε άλλες που μπορεί να λειτουργήσουν στο μέλλον ως ποντικοπαγίδες για τους κατοίκους. Γιατί δεν περιλάμβανε στα «αναπτυξιακά» της συνέδρια τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ενώ αντίθετα εξασφαλίζει χωροθετήσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων; Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προχώρησε στην πιο πρόσφατη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, το 2017.

4. Με έναν αναίσχυντο τρόπο η κυβέρνηση, με την προπαγάνδα της, προσπάθησε και προσπαθεί να αξιοποιήσει το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που είναι δείκτης γνήσιας λαϊκής αλληλεγγύης προς τους πληγέντες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε την ανάγκη για «εθνική ενότητα» και την «ανάγκη για αλληλεγγύη», ενώ φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους τόνιζαν ιδιαίτερα αυτό το θέμα. Σκοπός τους είναι να χαθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για την αποκατάσταση των πληγέντων αλλά και να περάσει η λογική ότι «είμαστε όλοι μαζί», θύτες και θύματα, σε αυτήν τη συμφορά καλύπτοντας και έτσι τις ευθύνες της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ