Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία για το «κυνήγι» σε βάρος αυτοαπασχολούμενων περιπτεράδων

Συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο Αθήνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) πραγματοποιούν σήμερα στις 3.30 μ.μ. αυτοαπασχολούμενοι περιπτερούχοι, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα κανονιστική διάταξη της δημοτικής αρχής που περιορίζει τους χώρους των περιπτέρων, αλλά και για την κατάσχεση εμπορευμάτων τους από τη δημοτική αστυνομία.

Η Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει οι περιπτερούχοι θα παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα καταθέσει υπόμνημα διαμαρτυρίας, καλώντας όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση για τα δίκαια αιτήματά τους.

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή, επικαλούμενη λόγους... «αισθητικής», περιορίζει το χώρο των περιπτέρων το πολύ μέχρι στα 5 τ.μ., επιτρέποντας να διατηρούν στο πεζοδρόμιο μόνο δύο ψυγεία και ένα stand εφημερίδων και περιοδικών.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων του δήμου Αθήνας, η απόφαση αυτή ουσιαστικά «περιορίζει την εμπορική δραστηριότητα σε έντυπα, παγωτά και τσιγάρα, αντικείμενα που δεν αφήνουν περιθώρια για την επιβίωση του βιοπαλαιστή, συνεργεία του δήμου αρπάζουν τα διάφορα εμπορεύματα, που μέχρι πριν από λίγους μήνες εμπορευόταν με σχετική άδεια».

Μάλιστα, επειδή το σύνολο σχεδόν των περιπτερούχων της οδού Αθηνάς και των γύρω δρόμων του ιστορικού κέντρου δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις, η δημοτική αρχή έδωσε εντολή να κατασχεθούν από συνεργεία του δήμου τα υπόλοιπα εμπορεύματα που είχαν έξω από τα περίπτερά τους, όπως καπέλα, τσάντες, κ.ά., θεωρώντας προφανώς ότι με αυτόν τον τρόπο... θα προστατέψει την «αισθητική» εικόνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Η στάση αυτή της δημοτικής αρχής γίνεται ακόμη πιο προκλητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η Επιτροπή Αγώνα των περιπτερούχων, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «μίσθωσε μηχανικούς που ετοίμασαν σχέδια με καλαίσθητη ομοιομορφία των κουβουκλίων, τα οποία και κατέθεσαν στη δημοτική αρχή, που όμως δεν έτυχαν καμίας απάντησης παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας. Είναι φανερό ότι ο δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται για την αισθητική, που άλλωστε φαίνεται και από τη συνολική εικόνα της πόλης μετά από δύο θητείες του στο δημαρχιακό θώκο, αλλά πώς θα εκδιώξει από την πόλη τους μικρούς βιοπαλαιστές δίνοντας περισσότερο χώρο στα μεγαθήρια και στις πολυεθνικές».

Οι περιπτερούχοι απαιτούν: Να επιστραφούν όλα τα κατασχεμένα εμπορεύματα. Να δοθούν άδειες ξανά για την πώληση εμπορευμάτων με τροποποίηση της σχετικής κανονιστικής διάταξης του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ