Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 8 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε και επίσημα χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και στο κεφάλαιο ότι ο εμπαιγμός δεν θα περάσει, ότι οι παραγωγοί του πλούτου δεν θα ανεχτούν μια ζωή μέσα στη μιζέρια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους, για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων στην οικονομία.

Απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή και τη νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «διανύουμε μια περίοδο πυκνών, δυσμενών εξελίξεων για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και οι πυρκαγιές και τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν κοινό παρονομαστή από τον οποίο πρέπει να απαλλαγεί ο λαός μας για να δει άσπρη μέρα. Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για τη νέα, πιο βαθιά και ύπουλη παραπλάνηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για "πέρασμα στην κανονικότητα", για "τέλος των μνημονίων", για "επιστροφή στην ανάπτυξη" και μάλιστα "δίκαιη". Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε επαγρύπνηση, καθώς η συγκυβέρνηση ανέλαβε να ακονίσει τα μαχαίρια του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών, βάζοντας τη χώρα μας για τα καλά στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με αρνητικές και απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό μας».

Οπως υπογράμμισε, «στις 21 Αυγούστου, τη μέρα που η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει την έξοδο από τα μνημόνια, οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι θα είναι εδώ. Η "μεταμνημονιακή Ελλάδα" όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ. Το ελληνικό κεφάλαιο βλέπει ευκαιρίες στη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό "ενεργειακό, εμπορικό και επικοινωνιακό κόμβο" στην περιοχή. Οι ελληνικοί όμιλοι θέλουν να πάρουν μέρος σε μεγάλες δουλειές και επενδυτικά σχέδια, να ανοιχτούν σε νέες αγορές (δρόμοι, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, κ.λπ.). Για λογαριασμό αυτών των επενδύσεων τσακίζονται εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σπρώχνεται ο λαός μας σε επικίνδυνους δρόμους, σε δρόμους αποσταθεροποίησης, με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία του».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, τόνισε, «ο ελληνικός λαός είναι ανάγκη με την πάλη του να δρομολογήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αποδέσμευση της χώρας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά, ενάντια στο σύστημα που γεννάει τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους και την προσφυγιά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι στη φετινή 83η ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να αποτελέσει η Ελλάδα έδαφος για τις επιχειρήσεις στη διείσδυσή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά το πλαίσιο πάλης, τόνισε: «Οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε δυνάμεις σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με πείσμα να φτάσουμε παντού, ακόμη και αυτές τις δύσκολες καλοκαιρινές ώρες, με κάλεσμα να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για: Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων».

Να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε κλάδο

Ο Γιάννης Κουρμούλης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις αντιδραστικές - εχθρικές εξελίξεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και στη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζει πλάτη στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Οπως είπε, «η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση, κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών. Οι δυνατότητες ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού ακόμα και σε περιστατικά όπως οι τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική είναι αποκαλυπτικές για το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Αντίστοιχα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει μέχρι και 6 μισθούς στα χρόνια της κρίσης, έχουν ξηλωθεί δικαιώματα και κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών. Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται, με συμβασιούχους, ωφελούμενους, εργολαβικούς, μερικώς απασχολούμενους να είναι περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, προσλήψεις στο Δημόσιο και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης σε Παιδεία, Υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Παλεύει ενάντια στην "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων, για κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων στο Δημόσιο».

Η Ελένη Μπακιρλή, από τη Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας με τη διαρκή υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Ανέδειξε το «μανατζάρισμα» της Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με νοσοκομεία - επιχειρήσεις που στοχεύουν σε έσοδα από την πώληση υπηρεσιών.

Στάθηκε επίσης στις τραγικές συνθήκες στις προνοιακές μονάδες, στην έλλειψη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις περίφημες ΤΟΜΥ που λειτουργούν ακόμη πιο υποβαθμισμένα, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού να μετατρέπεται σε «κόφτη» σε ό,τι αφορά την πρόσβαση ασθενών σε ειδικούς γιατρούς και εξετάσεις και στις δευτεροβάθμιες μονάδες Υγείας.

Ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», αναφέρθηκε στις τεράστιες περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις που θα έρθουν το 2019, όπως και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους με δήθεν αντίμετρα. Και τόνισε: «Θα συμμετάσχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο μαζί με τα παιδιά μας. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες με περιοδείες, ενημερωτικές δράσεις για να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε περισσότερους συνταξιούχους στον αγώνα ενάντια στη λαίλαπα που έρχεται».

Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους της Αττικής

Εισηγητικά στην συνέντευξη Τύπου εκφράστηκε η συμπαράσταση στους κατοίκους των περιοχών που έχουν χτυπηθεί στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, πρώτα και κύρια στις οικογένειες που θρηνούν θύματα ή έχουν ανθρώπους τους στο νοσοκομείο. Τονίστηκε ότι οι ταξικές δυνάμεις είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί.

Ηδη έχουν συγκεντρωθεί χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης και αίμα. Οπως αναφέρθηκε, η ανταπόκριση των μελών των συνδικάτων είναι πέρα από κάθε προσδοκία, από χώρους δουλειάς σε κάθε κλάδο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org