Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγελία για το «μπούκωμα» της «Sunlight» με... επιδόματα ανεργίας!

Την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «μπουκώσει» τον μονοπωλιακό όμιλο «Sunlight» με χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να επισκευάσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στο εργοστάσιό του (συστήματα μπαταριών) στο Ολβιο της Ξάνθης, από τη φωτιά που εκδηλώθηκε την 1η Μάη του 2018, και να διατηρήσει επιδοτούμενος το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι με απόφαση που πήρε μαζί με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, για πρώτη φορά το επίδομα ανεργίας θα δοθεί απευθείας σε επιχείρηση τμήμα της οποίας υπέστη καταστροφή, με «αντάλλαγμα» «οι 412 εργαζόμενοι που, ελλείψει αντικειμένου, δεν προσέρχονται στην εργασία τους, αντί απόλυσης και αντίστοιχης υπαγωγής τους στο επίδομα ανεργίας, να διατηρήσουν στο ακέραιο τις συμβάσεις και το μισθό τους».

Δηλαδή η κυβέρνηση ανέλαβε να υλοποιήσει με χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων τη δέσμευση που είχε ανακοινώσει η εταιρεία από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος, απαλλάσσοντάς την από το κόστος. Και αυτό η κυβέρνηση το παρουσιάζει προκλητικά ως... προστασία των εργαζομένων!

Την ίδια ώρα η επιχείρηση ετοιμάζεται να εισπράξει 75 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς είχε ασφάλιση κεφαλαίου και για αποκατάσταση ζημιών και για μελλοντική απώλεια κέρδους.

Οπως υπογραμμίζει μάλιστα η ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, η «Sunlight» είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση, με πρωταγωνιστικό ρόλο παγκόσμια στο αντικείμενό της, που ανήκει σε έναν αντίστοιχα μεγάλο κερδοφόρο επιχειρηματικό όμιλο. Σ' αυτήν ακριβώς την επιχείριση, ωστόσο, που η κυβέρνηση αποφάσισε να «μπουκώσει» με ζεστό χρήμα, οι παλιοί εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται το 2012 κατά 12% στο όνομα της κρίσης (ποτέ δεν επανήλθαν) και οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με βάση τον βασικό μισθό των 586 και 511 ευρώ, σε ένα εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από εντατικοποίηση και επικινδυνότητα.

Μάλιστα, ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρ. Στογιαννίδης, υπερασπιζόμενος την απόφαση υπουργείου και ΟΑΕΔ, δήλωσε ότι «παρά τα όσα μας κατηγορούν οι κύριοι της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα, ειδικά όταν ο επιχειρηματίας από την πλευρά του έχει σκοπό να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας ή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Ανέδειξε δηλαδή, για άλλη μια φορά, όπως επισημαίνει η ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, ότι ο σκυλοκαβγάς ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ «προκύπτει από το ότι ο ένας παίρνει την μπουκιά από το στόμα του άλλου σε ό,τι αφορά τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η κερδοφορία των ομίλων χτίζεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων

«Προστασία των εργαζομένων σημαίνει άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, πραγματική επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», τονίζει η Κομματική Οργάνωση και υπογραμμίζει:

«Για τους εργαζόμενους της "Sunlight" αυτονόητο είναι πως όχι μόνο πρέπει να μην απολυθεί κανείς μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου, αλλά να καταβάλλεται κανονικότατα η μισθοδοσία τους από τον επιχειρηματικό όμιλο. Είναι το ελάχιστο, όταν η τεράστια κερδοφορία του ομίλου και τα διάφορα βραβεία που κάθε λίγο και λιγάκι τοπικά ΜΜΕ προβάλλουν, αποκτήθηκαν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων της επιχείρησης, που εργάζονταν κυριολεκτικά με εξαντλητικούς ρυθμούς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων, που διαγκωνίζονται ποιος θα είναι καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι της "Sunlight", η εργατική τάξη της Ξάνθης συνολικά πρέπει να αντιτάξει την οργάνωσή της σε ταξικά σωματεία.

Μόνο οργανωμένα, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, σε αντιπαράθεση με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, μπορούν οι εργαζόμενοι να δουν μέρες χωρίς ανασφάλεια, τσακισμένα δικαιώματα. Σε κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους πόλης και χωριού, που πλήττονται από την ίδια πολιτική, να ανοίξουν δρόμο για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο - αίσχος για τον ΟΑΕΔ(2022-04-15 00:00:00.0)
Τώρα είναι η ώρα!(2019-09-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το βιομηχανικό ατύχημα στη «Sunlight»(2018-05-05 00:00:00.0)
...και η «αντιμετώπισή» της(2013-05-09 00:00:00.0)
Σήμερα η δίκη του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ(2012-12-14 00:00:00.0)
Μόνιμη, σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων(2011-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ