Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλεπούδες και ασύμμετρες απειλές

Eurokinissi

Βεβαίως, δεν είναι να πέφτει κανείς από τα σύννεφα στο άκουσμα ότι οι πυρκαγιές είναι (και) αποτέλεσμα της δράσης εμπρηστών, με διάφορα κίνητρα κάθε φορά. Ειδικά το ΚΚΕ πολλάκις έχει αναπτύξει τις θέσεις του σχετικά με την πολιτική που ανάβει το φιτίλι των εμπρηστών. Ομως, με αφορμή τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης περί «ασύμμετρου φαινομένου», θυμηθήκαμε τις σχετικές τοποθετήσεις στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007. Τότε ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που έκανε λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε ως «αιτίες» των πολύνεκρων πυρκαγιών τις ...αλεπούδες που μεταφέρουν με τις φουντωτές ουρές τους τις φλόγες στα δάση. Εβλεπε επίσης ως «αιτίες» τους φούρνους ηλικιωμένων γυναικών και τους βοσκούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος τότε την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, είχε φτάσει στο σημείο να λέει ότι το ΚΚΕ αναπαράγει τις θέσεις της ΝΔ, επειδή το Κόμμα μας σημείωνε ότι «οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι και οι δρόμοι των φιλέτων γης καμένοι...». Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερός απολογητής του συστήματος, έβλεπε κάθε πιθανή και απίθανη αιτία για τις πυρκαγιές εκτός από την εμπορευματοποίηση της γης. Σήμερα, ως κυβέρνηση, ακριβώς για να καλύψει τις ευθύνες του (όπως και η ΝΔ το 2007) αναπαράγει τα περί «ασύμμετρων απειλών», για να υποστηρίξει ότι είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες οι συνέπειες των πυρκαγιών... Κάθε τους τοποθέτηση είναι κομμένη και ραμμένη τόσο στην ανάγκη αθώωσης του συστήματος που υπερασπίζονται όσο και στον αποπροσανατολισμό, στην αποποίηση των ευθυνών τους για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης τέτοιων καταστροφών, προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αλλά και σχεδιασμού αντιμετώπισης σοβαρών έκτακτων καταστάσεων...

Προτεραιότητες

Το ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο σε μία τεράστια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ανατολικές ακτές της Αττικής, μεταξύ αυτών και όσες χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά, όπως και μεγάλους χώρους δουλειάς, π.χ. το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και δεκάδες βιομηχανίες, πώς θα το χαρακτήριζε η κυβέρνηση; «Συμμετρικό» ή «ασύμμετρο» φαινόμενο; Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε στην «αναπτυξιακή» φιέστα στο Λαύριο, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η δημιουργία νοσοκομείου σε αυτήν την περιοχή, που πλέον κατοικείται από χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μετατρέπεται σε μια δεύτερη Αθήνα. Από προχτές, που πολλοί από τους εγκαυματίες μεταφέρονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία στην Αθήνα αποδεικνύεται τι σημαίνει «προτεραιότητα» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων ώστε να φτιαχτεί νοσοκομειακή μονάδα στην Ανατολική Αττική;

Ερωτήματα

Ερωτήματα προκαλεί η ανάρτηση από χτες μιας λίστας στο διαδίκτυο, με φωτογραφίες φερόμενων ως αγνοούμενων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Τη λίστα διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, παροχής «υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας»! Το βασικό ερώτημα είναι γιατί δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση να διεκπεραιώσει αυτήν την πραγματικά αναγκαία διαδικασία; Επίσης, ποιος ανέθεσε στη συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει αυτήν τη δουλειά, ποιος ελέγχει (αν ελέγχει κανείς) τις πληροφορίες που δημοσιεύονται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης αυτών των πληροφοριών... Η συγκεκριμένη «ιδιωτική πρωτοβουλία» αποκαλύπτει, μαζί με πολλά ακόμα περιστατικά, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης έγινε σχεδόν «ατομική υπόθεση» η διαχείριση των συνεπειών της μεγάλης καταστροφής. Είναι άλλο ένα δείγμα της απουσίας ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων, που θα περιόριζε την έκτασή τους και θα ανακούφιζε πιο άμεσα περισσότερους πληγέντες.

ΝΑΤΟική πρόκληση

Είναι τέτοια η πρόκληση που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη: «Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο προς τον ελληνικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη ώρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ... Το ίδιο ΝΑΤΟ, το οποίο μοιράζει συγχαρητήρια στις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή δίνουν πάνω από 2% του ΑΕΠ της χώρας για στρατιωτικές δαπάνες, πιάνοντας τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα και υπηρετώντας τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, έρχεται τώρα να πουλήσει «αλληλεγγύη» στο λαό που για μια ακόμα φορά έμεινε ανυπεράσπιστος, θρήνησε θύματα, γιατί οι ίδιες κυβερνήσεις δεν υλοποιούν τα απαραίτητα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα αντιπλημμυρικά και τα αντισεισμικά, μιας και αυτά δεν εντάσσονται σε καμιά ΝΑΤΟική οδηγία και δεν φέρνουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους καπιταλιστές...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1814 Ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης George Stephenson (Γεώργιος Στέφενσων) πατεντάρει την ατμομηχανή.

1822 Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη, η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Ελληνες επαναστάτες.

1893 Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου.

1929 Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και των δύο αστικών κομμάτων, του Λαϊκού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το βενιζελικό «Ιδιώνυμο» γίνεται νόμος του κράτους (Ν. 4229/1929).

1934 Ναζιστικό πραξικόπημα υποκινούμενο από τη Γερμανία εκδηλώνεται στην Αυστρία. Δολοφονείται ο «αυστροφασίστας» δικτάτορας καγκελάριος Ντόλφους, που εναντιωνόταν στην ένωση της χώρας με τη Γερμανία.

1935 Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Κομμουνιστικά Κόμματα 65 χωρών. Το 7ο Συνέδριο έθεσε ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και του πολέμου και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Στο επίπεδο της στρατηγικής, το Συνέδριο επανέφερε τη λογική των σταδίων, προσαρμόζοντας ανάλογα και την πολιτική των συμμαχιών των ΚΚ (με την πρόταξη των Λαϊκών Μετώπων και τη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες). Η ιστορική πείρα έδειξε ότι η προβολή ενδιάμεσων σταδίων (μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού) ήταν καταστροφική για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και η πάλη κατά του φασισμού, που ακολούθησε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, δεν οδήγησαν (με εξαίρεση τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου βάρυνε η παρουσία του Κόκκινου Στρατού) στην κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, παρά το τεράστιο κύρος και τη δύναμη που απέκτησαν τα ΚΚ την εν λόγω περίοδο.

1943 Ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν και τους 154 κατοίκους του χωριού.

1943 Στις Σέρρες, στο βουλγαρικό στρατοδικείο δικάζεται ομάδα κομμουνιστών, από τους οποίους οι Κ. Πορτάλης, Σ. Ζαργάλης, Γ. Παύλος, Σ. Ροδόπουλος, Ι. Κωνσταντινίδης, Ν. Βοζακίδης καταδικάζονται σε θάνατο.

1947 Αγρια σφαγή από χωροφύλακες 30 γυναικών στη Νιγρίτα. Σφάζουν ακόμη και βρέφη 6 μηνών.

1947 Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.

1952 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο - σε μεγάλο βαθμό - σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «Για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του «προδότη», του «χαφιέ» κ.λπ.).

Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος πράκτορας, όχι μόνο δεν το αποκήρυξε, αλλά και το υπεράσπισε μέχρι την τελευταία του πνοή. Τέσσερα χρόνια μετά, από την 9η Ολομέλεια του Κόμματος το 1958, ο Πλουμπίδης αποκαταστάθηκε.

1967 Πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

1974 Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο. Στο Πόρτο Ράφτη, όπου αποβιβάζονται, γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org