Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ»
Με συγκέντρωση στη Νάουσα συνέχισε τις πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Συγκέντρωση στη Νάουσα πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», σε συνέχεια των πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων που προηγήθηκαν, με πιο πρόσφατη τη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ της Βέροιας.

Στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών της Ημαθίας βρέθηκαν και συνάδελφοί τους από το μπλόκο Γυψοχωρίου Πέλλας, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ταξικά σωματεία της περιοχής, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στην πολιτική που τους τσακίζει για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, που έρχονται αντιμέτωποι με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, βλέπουν τον κλοιό να σφίγγει και με τις πρόσφατες καταστροφές, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουν, την επίθεση στο εισόδημα από το κόστος παραγωγής, τη φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα απανωτά χαράτσια ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ - ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Την ίδια στιγμή, απειλούνται με κατασχέσεις, με διακοπές ρεύματος, δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, είναι πνιγμένοι στα χρέη...

Μέσα από την κινητοποίηση πρόβαλαν τις άμεσες διεκδικήσεις τους για άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο και κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους.

Απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν υποστεί οι φρουτοπαραγωγές για άλλη μια χρονιά από παγετό, χαλάζι, βροχοπτώσεις, την απουσία αντιχαλαζικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ και την άρνησή του να αποζημιώσει τις ζημιές, παρά τα τσουχτερά χαράτσια. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα, που ήρθε ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία. Αναφέρθηκε ακόμη στην ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, που αγοράζουν τα προϊόντα τους (επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια) με εξευτελιστικές τιμές ή και με ανοιχτές τιμές, αναγκάζοντάς τους να παραδίδουν τη σοδειά τους χωρίς να ξέρουν πόσο, πότε και αν θα πληρωθούν. Οπως είπε, «με τις πλάτες της κυβέρνησης τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι και οι έμποροι αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλάνε 7-8 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση».

Ανέδειξε επίσης τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που είναι απλήρωτοι για το γάλα που παρέδωσαν για πάνω από 6 μήνες, έρχονται αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού σε γάλα αλλά και κρέας, τις πανάκριβες ζωοτροφές, τα εμβόλια, τη μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων και την απώλεια των επιδοτήσεων για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους, την πανάκριβη αδειοδότηση σταυλικών εγκαταστάσεων κ.ά. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι γαλακτοβιομηχανίες πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους σε περίοδο κρίσης και τα σούπερ μάρκετ πλημμυρίζουν την αγορά με πάμφθηνα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης κρέατα.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Πέτρος Σιλιγκούνας, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, που αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις διαλογής, επεξεργασίας και τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων. Επίσης χαιρέτισε ο Χρήστος Κάμτσης, από το Μπλόκο Γυψοχωρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα», ο οποίος σημείωσε: «Το χαμένο εισόδημά μας θα το διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συντονισμένα με όλους τους συναδέλφους μας φρουτοπαραγωγούς και όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που θίγονται εξίσου από τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ