Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Παρέμειναν και χτες έξω από το ΥΜΑΘ - Σήμερα οργανώνουν συγκέντρωση και πορεία στα δικαστήρια

Από την κατασκήνωση που έστησαν οι συμβασιούχοι έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

MotionTeam

Από την κατασκήνωση που έστησαν οι συμβασιούχοι έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Εξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) στη Θεσσαλονίκη, όπου κατασκήνωσαν από το βράδυ της Τρίτης, παραμένουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 8.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο και πορεία προς τα δικαστήρια, όπου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της κύριας αγωγής που έχουν καταθέσει οι 500 απολυμένοι συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Για τη στήριξη της κινητοποίησης των συμβασιούχων το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης κήρυξε στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.).

Χτες το πρωί, στο πλευρό των συμβασιούχων βρέθηκε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους.

Οπως είπε, «ο αγώνας των συμβασιούχων ουσιαστικά επαναθέτει στην ημερήσια διάταξη όλων των εργατικών αγώνων το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Ενα ζήτημα σε πρώτη προτεραιότητα για το ΚΚΕ, που πρέπει να γίνει και πρώτη προτεραιότητα για όλο το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ολες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και η ΕΕ, στο κέντρο της προσοχής τους έχουν να καταργηθεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αποτελέσει ουσιαστικά μια ιστορία, μια μνήμη για τους παλιότερους που οι νέοι δεν θα έχουν γνωρίσει. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία αυτός ο αγώνας».

«Το ΚΚΕ», τόνισε, «όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατεί σ' αυτούς τους αγώνες, εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και καλεί σε αυτόν τον αγώνα όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Να καταλάβουν οι εργαζόμενοι πού βρίσκονται οι πραγματικοί εχθροί. Να κλείσουν τα αυτιά τους στις υποσχέσεις, στις κοροϊδίες και τα ψέματα που πρόκειται να ακούσουν τις επόμενες μέρες και από την κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και από την αντιπολίτευση που κινείται στην ίδια λογική. Να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να ενισχύσουν τον μεγάλο εχθρό αυτής της πολιτικής η οποία τους πετάει στην ανεργία, στην ημιαπασχόληση, στην "ευέλικτη" εργασία. Και ο μεγάλος εχθρός αυτής της πολιτικής, πάντα, τώρα και στο μέλλον, είναι το ΚΚΕ, που πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά από όλους τους εργαζόμενους».

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των συμβασιούχων εξέφρασε επίσης ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οπως τόνισε, ο αγώνας των συμβασιούχων είναι δίκαιος, ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας. Οι δικαστικές αρχές, υπογράμμισε, οφείλουν να αναγνωρίσουν αυτήν την πραγματικότητα και να βγάλουν μια απόφαση που να τους δικαιώνει.

Κοντά στους συμβασιούχους βρέθηκε το πρωί και αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γυναικών - μελών της ΟΓΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης έξω από το υπουργείο, από το μουσικό συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα

Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ με ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης, που, όπως επισημαίνει, «εδώ και χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, είναι οι συνάδελφοι που μέσα από τις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες τους, μέσα από το Σωματείο τους, εμπνέουν την πάλη όλων των συμβασιούχων σε όλη την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων η Γραμματεία αναφέρει:

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τα περί "αντισυνταγματικότητας" μιας νομοθετικής ρύθμισης για τη μετατροπή των συμβάσεων. Εμφανίζει βουνό νομικών εμποδίων όταν την ίδια ώρα έχει ψηφίσει δεκάδες αντεργατικές και αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής που υπηρετεί με συνέπεια. Μεταφέρει τη συζήτηση συνέχεια στην 3Κ.

Η κυβέρνηση αλλά και η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ "καμαρώνουν" για τις 8.200 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έχουν ξεχάσει όμως ότι αυτές οι προσλήψεις ήρθαν από τον ηρωικό αγώνα του καλοκαιριού του 2017, όπου οι συμβασιούχοι όλης της χώρας ήταν μπροστά. Σ' αυτούς οφείλονται οι μαζικές προσλήψεις, αλλά δυστυχώς οι συμβασιούχοι έγιναν τα θύματα αυτής της εξέλιξης και από την επόμενη μέρα τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ τούς έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η πλειοψηφία των δημάρχων που πρωτοστατούν στις απολύσεις (βλέπε Μπουτάρης), αφού βασική πολιτική επιλογή τους είναι η ανακύκλωση της ανεργίας, η εργασιακή ομηρία των εργαζομένων και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τα ταξικά Σωματεία και Κλαδικά Συνδικάτα στους ΟΤΑ, μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων συνέχισαν και συνεχίζουν να δίνουν αυτήν τη μάχη απέναντι σε αυτό το αντιδραστικό μέτωπο που υπάρχει ενάντια στους εργαζόμενους.

Οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνοι τους και αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί από όλα τα Σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα, με την ενίσχυση της πάλης και της οργάνωσης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία, για το δικαίωμα στη ζωή».

Ηδη από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας την αλληλεγγύη τους εκφράζουν τα εξής σωματεία: ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Θεαγένειου» Νοσοκομείου, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ