Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ζεσταίνονται» οι μηχανές για όξυνση των ανταγωνισμών

Επανέρχονται οι προετοιμασίες της Τουρκίας για γεωτρήσεις, ενώ έχουν ήδη σχεδιαστεί οι έρευνες μεγάλων κολοσσών και πιθανολογούνται νέες επαφές για το Κυπριακό

Ισχυρά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους

Eurokinissi

Ισχυρά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα «διασταυρώνουν» τα ξίφη τους
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Καμίνι που βράζει» πάνω στα συγκρουόμενα σχέδια ισχυρών μονοπωλιακών και γεωπολιτικών συμφερόντων παραμένει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, στην οποία το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν έρευνες για φυσικό αέριο μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου μέχρι τα τέλη του 2018 έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις η κοινοπραξία της αμερικανικής «ΕxxonMobil» και της καταριανής «Qatar Petroleum».

Επίσης, ενδιαφέρον για περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίας τους σε κυπριακά «οικόπεδα» έχουν εκφράσει και οι (γαλλική) «Total» και (ιταλική) «Εni», δεδομένης της δραστηριότητας που έχουν ήδη αναπτύξει σε γειτονικές περιοχές (π.χ. η «Eni» είναι κυρίαρχη στην αξιοποίηση του γιγάντιου αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ»).

Το δικό της βηματισμό καθορίζει η Τουρκία, που σταθερά διαμηνύει πόσο μεγάλη σημασία δίνει στη Ν/Α Μεσόγειο για τα συνολικά της ενεργειακά σχέδια, αφενός για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών της αναγκών, αφετέρου στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Τις τελευταίες μέρες, τουρκικά ΜΜΕ επαναφέρουν τις ανακοινώσεις της Αγκυρας για έναρξη γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου το αμέσως επόμενο διάστημα. Μόλις πριν ένα μήνα, ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είχε επαναλάβει: «Γύρω από την Κύπρο ξεκινούμε και εμείς τώρα γεώτρηση. Πλέον η Τουρκία έχει γεωτρύπανο. Η δυναμικότητα της Τουρκίας είναι μεγάλη. Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν εμποδίσαμε κάποιες γεωτρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ιταλών. Αλλά κι εμείς κάνουμε γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές. Και από οικονομικής άποψης και από άποψης φυσικού αερίου, πετρελαίου και πηγών γύρω από την Κύπρο, δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν το δικαίωμα της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" και των Τουρκοκυπρίων».

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματά της, ενώ έκρινε σκόπιμο να υποστηρίξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία υπογράμμισαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αφεθεί απερίσπαστα να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Βεβαίως, το ενδιαφέρον που εκφράζουν πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο δεν αφορά παρά την προώθηση αντίστοιχων μονοπωλιακών σχεδιασμών.

Σε αυτήν τη βάση, με δεδομένο και το ότι την επόμενη βδομάδα θα φτάσει στην Κύπρο για επαφές η (προσωρινή) απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται αναθέρμανση των παζαριών, με έμφαση στις «προοπτικές» που μια «λύση του Κυπριακού» (με στόχο τη διχοτόμηση του νησιού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) θα δώσει και στις συνεργασίες «για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Συνάντηση με Μογκερίνι

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε να οδηγηθούμε σε νέα αποτυχία ούτε να μείνουν τα πράγματα όπως είναι» (στο Κυπριακό). Μετά από συνάντησή του με την επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίστηκε «ο καθοριστικός ρόλος που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια που αναπτύσσεται για επανέναρξη των συνομιλιών». Ακόμα, Μογκερίνι και Χριστοδουλίδης αντάλλαξαν απόψεις «για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει ως το κράτος - μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την εν λόγω περιοχή, όπως επίσης και για ενδεχόμενες ευρωπαϊκές δράσεις προς αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη σκιά των ανταγωνισμών για την Ενέργεια ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης(2019-10-12 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ ...ανησυχούν για εντάσεις από τις γεωτρήσεις της Τουρκίας(2019-08-21 00:00:00.0)
Αυξάνεται επικίνδυνα ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων κατά των λαών(2019-05-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται τα ιμπεριαλιστικά παζάρια(2019-05-08 00:00:00.0)
Στο τραπέζι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην «ασφάλειά» της(2018-11-21 00:00:00.0)
Τουρκικές NAVTEX για γεωτρήσεις και ασκήσεις(2018-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ