Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Ταρτούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα διατηρούν έντονη στρατιωτική παρουσία στη Συρία και όλη τη γύρω περιοχή, όσο κι αν οι διπλωματικές επαφές μοιάζουν να αναθερμαίνονται. Αλλωστε, και η στρατιωτική ισχύς αξιοποιείται και ως «χαρτί διαπραγμάτευσης».

Ενδεικτικές είναι οι ασκήσεις που συνεχίζει αυτές τις μέρες και μέχρι τις 26 Ιούλη το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στις ακτές της Συρίας και την Κύπρο, στα ανοιχτά της Ταρτούς, δηλαδή ενός από τα κρισιμότερα (συριακά) λιμάνια της Μεσογείου, όπου οι Ρώσοι διατηρούν βάση, καθόλου τυχαία.

Οι σχετικές ΝΟΤΑΜ έχουν εκδοθεί - όπως αναμετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο «ITAR TASS» - για τις 11, 12, 18, 19, 25 και 26 του Ιούλη. Πρόκειται δηλαδή για πολυήμερες ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται ενώ οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης προελαύνουν με επιτυχία και στα νότια της Συρίας και ενώ ήδη γίνονται προετοιμασίες για νέα συνάντηση του «σχήματος Αστάνα» (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία), με στόχο να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, τις τελευταίες βδομάδες, η ρωσική πλευρά έκανε απανωτές προσπάθειες «συνεννόησης» με δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αυξηθούν τα περιθώρια «αναγνώρισης» του καθεστώτος Ασαντ και να ανοίξει ο δρόμος για την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία, δηλαδή για να ξεκινήσει νέα, συνθετότερη φάση στις κόντρες αλλά και τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη χώρα, μετά την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, την Τρίτη αναφέρθηκαν επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού και στην επαρχία Κουνέιτρα, η οποία είναι δίπλα ακριβώς στα Υψίπεδα του Γκολάν. Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο μέρος του Γκολάν βρίσκεται σήμερα υπό ισραηλινή κατοχή. Από τη μεριά του, το Τελ Αβίβ ήδη έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για τυχόν αλλαγές στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί (προς δικό του όφελος) όλες τις τελευταίες δεκαετίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ